USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.96

Волинські священики звільнили 6 полонених і ще домовляються за шістьох

23 Лютого 2015 14:40
Через тиждень священики УПЦ планують відновити переговорний процес щодо звільнення шістьох полонених з Волині. Кажуть, що поки процес призупинений у зв’язку із оголошенням перемир’я.

Зі слів голови інформаційно-просвітницького відділу єпархії УПЦ, протоієрея Валентина Марчука, полонених звільняють завдяки співпраці з духівниками на окупованій території, а допомагають волонтери й правоохоронці.

«Зараз процес визволення полонених призупинений, у зв’язку із оголошеною тишею. Як тільки можна буде, домовлятимуся за наших хлопців. Зараз ми ведемо перемовини щодо 6 наших полонених волинян, аби їх привезти додому.

Процес звільнення наших військових непростий. Але все ж нам вдається рятувати хлопців. А відбувається усе так: приходить до нас мама, дружина чи сестра полоненого. Вони заздалегідь знають телефони тих так званих «Міністрів» «ДНР» чи «ЛНР». Наше завдання – подзвонити і просто по-людськи попросити, щоб віддали полонених. Нам довіряють, як священикам», - розповідає протоієрей Валентин Марчук.

Наразі, священики привезли звідти уже шість полонених.

«Нам за це ніхто не платить. А щодо останніх трьох військовополонених, то священики із Києва телефонували туди й просили за наших хлопців. Вони пояснювали, яка зараз ситуація склалася в Україні, і благали забрати додому - і їх повернули. Також був випадок, коли батюшка із села Борочиче, Горохівського району поїхав на окуповану територію. Він просто заходив туди й розмовляв із представниками так званих «народних республік», - пояснює Валентин Марчук.

Так, священик Української православної церкви протоієрей Юрій Зарафутдінов 4 cічня визволив з полону в Луганську волинянина, старшого сержанта 24-ї яворівської бригади Валерія Холонівця.

Також нещодавно священик Волинської єпархії Української православної церкви привіз у Луцький госпіталь визволеного з полону “кіборга” Віктора Михальчука, мешканця села Залісоче Ківерцівського району, пораненого під час бою у Донецькому аеропорту.
Зі слів священнослужителя, самі вони не ризикують туди їхати, оскільки це надзвичайно небезпечно. Тому до співпраці задіяні уповноважені працівники СБУ та волонтери. Також духівник говорить, що зовсім непросто сісти і поїхати на схід. Один звільнений чоловік – це результат взаємодії цілої групи людей, яка працює злагоджено у команді. Дуже важливо знати, з ким із представників так званих «ЛНР» і «ДНР» треба домовлятися.

«Ми працюємо з волонтерами, які безпосередньо знають і одну, й другу сторону конфлікту. Також нам допомагають священики, які служать в Донецькій і Луганській областях. До речі, у мене кум служить в Донецьку, то багато у чому сприяє. Східні духівники повідомляють волинським, як дістатися на окуповану територію, як проїхати блокпост, де переночувати. А також співпрацюємо з тими представниками влади, які уповноважені вести переговорний процес», - каже протоієрей.

Волинський духівник запевняє, що його колеги із окупованих територій служать в церквах за Батьківщину – Україну, але навмисне не висловлюють підтримку жодній із конфліктуючих сторін в зоні АТО. Зі слів Валентина Марчука, це необхідний крок, аби у них не було проблем, мовляв «самі знаєте, яка там ситуація».

Наразі відомо про двох полонених під Дебальцевим волинян. Так, сьогодні Інформаційне агентство Волинські Новини повідомляло про те, що волинянин Андрій Шевчук потрапив у полон під Дебальцевим.

Раніше терористи розмістили в мережі відео з українськими військовими, захопленими в полон 9 лютого під Дебальцевим. На відео видно запис на військовому квитку бійця: Демчук Василь, 1972 р.н., село Матейки Маневицького району Волинської області.

Також у полоні бойовиків залишаються троє бійців 51 бригади, захоплених у серпні під Іловайськом: майор Сергій Фураєв і солдатиТкачук (ім’я уточнюється, ймовірно, Тарас) та Артем Комісарчук з Хмельниччини.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Редакція сайту прийняла рішення тимчасово закрити коментування під новинами, які стосуються військових подій на сході.
В Україні триває війна, зокрема інформаційна. Таким чином, ми не можемо допустити, щоб ресурс Інформаційного агентства Волинські Новини використовували як майданчик для дестабілізації ситуації.


Утім нам важлива думка нашого читача, тож запрошуємо до обговорення публікацій на сторінках агентства в соціальних мережах.




Система Orphus