USD 39.00 39.37
  • USD 39.00 39.37
  • EUR 39.20 39.60
  • PLN 9.76 9.94

Волинські силовики повідомили деталі спецоперації на кордоні та чи пов’язують її з військами РФ

27 Листопада 2021 14:45
Триває спільна спеціальна прикордонна операція «Полісся» на українсько-білоруському кордоні, що стартувала 24 листопада. Якою є ситуація на кордоні станом на сьогодні та чи пов’язують такі активні дії не лише з нелегальними мігрантами, а й з накопичення військ РФ поблизу кордону – Інформаційне агентство Волинські Новини поцікавилось у волинських силовиків.

До операції, яку координує Державна прикордонна служба України, залучили Національну гвардію, Національну поліцію, ЗСУ, Міграційну службу та інші резерви.

Як розповіла речниця Луцького прикордонного загону Маргарита Вершиніна, інформація про кількість особового складу серед прикордонників, залучених до операції «Полісся» – з обмеженим доступом.

З її слів, основна мета активних дій – недопущення незаконного перетину кордону групами нелегальних мігрантів, а також припинення будь-якої іншої протиправної діяльності на кордоні.

«У межах цієї операції відбувається посилення особовим складом, технікою. Відбувається виставлення спільних прикордонних нарядів прикордонників і нацгвардійців, а також прикордонників з поліцейськими. Працюють контрольні пости, які здійснюють перевірку автотранспорту, автостанцій з метою виявлення можливих нелегальних мігрантів та засобів і предметів, заборонених до перевезення», – проінформувала Маргарита Вершиніна.

Натомість на запитання, чи пов’язана така концентрація силових структур на українсько-білоруському кордоні з розташуванням та переміщенням вздовж нього військ РФ, речниця прикордонників відповіла, що основна увага учасників операції «Полісся» направлена саме на протидію нелегальним мігрантам та порушення кордону великими групами осіб.

«На сьогодні на українсько-білоруському кордоні зберігається загроза поширення міграційної кризи та імовірність перенаправлення потоків мігрантів до України і тому правоохоронні органи спільними зусиллями вже вживають заходів з нарощення системи охорони кордону на цій ділянці. Для подальшого реагування на можливе ускладнення ситуації спільно з взаємодіючими державними структурами узгоджено проведення спільної спеціальної прикордонної операції та опрацьовано відповідний план. І вчора ввечері вона офіційно розпочалася. Головне її завдання– не допустити перетинання нелегальними мігрантами державного кордону та потрапляння їх в Україну і для цього забезпечується координація дій усіх задіяних сил», – розповіла речниця НГУ, старший лейтенант Аліна Новікова.

З її слів, для керівництва операцією та оперативного обміну інформацією організували роботу Міжвідомчих координаційних штабів на центральному та обласних рівнях, на тактичному (районному) рівні утворено координаційні групи управління, куди входять представники взаємодіючих відомств.

«Контроль за режимом державного кордону здійснюватиметься збільшеними прикордонними нарядами з одночасним нарощуванням сил та засобів на можливих напрямках спроб прориву груп незаконних мігрантів. В охороні кордону активно застосовуватимуть для патрулювання і моніторингу авіацію, безпілотні авіаційні комплекси, а також технічні засоби спостереження», – інформує речниця НГУ.

Окрім цього, з її слів, передбачене суттєве посилення прикордонного режиму вздовж українсько-білоруської ділянки державного кордону. У межах контрольованих прикордонних районів виставлятимуть контрольні пости на автомобільних дорогах та патрулювання основних шляхів, що прямують до державного кордону, перевірки автобусних та залізничних станцій, проведення превентивних заходів в населених пунктах прикордоння.

На запитання, чи пов'язані такі заходи не лише з мігрантами на кордоні, а й з накопиченням військ РФ на території Білорусі, наголосила, що активні дії силовиків на українсько-білоруському кордоні пов’язані з недопущенням саме міграційної кризи.

До спецоперації «Полісся» залучили і представників Національної Поліції України.

Як повідомила речниця Головного управління Національної поліції у Волинській області Ольга Бузулук, станом на сьогодні, у Нацполіції достатньо сил і засобів для виконання поставлених завдань. У операції задіяні представники всіх підрозділів поліції, які повною мірою виконуватимуть поставлені перед ними задачі.

Раніше Інформаційне агентство Волинські Новини повідомляло про те, що через напруженість на українсько-білоруському кордоні на Волині у кількох громадах резервістам вручали повістки.

Як пояснив у коментарі ІА Волинські Новини офіцер групи морально-психологічного забезпечення та зв’язків з громадськістю Волинського обласного військового комісаріату Анатолій Маринюк, повістки резервістам й справді надсилали, тому що планували формувати підрозділ територіальної оборони на навчальні збори, які мали стартувати 24 листопада. Саме у цих зборах на території Луцького району й мали брати участь резервісти, які, власне, й отримали повістки. Але 23 листопада захід відтермінували:

«Ситуація на кордоні – поки що не наша компетенція. Військові територіальні центри комплектування і військові комісаріати поки ще не мають жодного стосунку до того, що відбувається на кордоні. Це прерогатива МВС і їхніх структурних підрозділів, таких як ДПС, Нацгрвардія і Нацполіція. До таких операцій можуть залучати бійців ЗСУ, зокрема підрозділи тероборони, але поки що їх не залучають. Справді, 24 листопада планували навчальні збори підрозділів територіальної оборони і саме до цих зборів мали долучати резервістів. Але поки що їх відтермінували. Чекаємо на команду з Києва».

Нагадаємо, як заявив під час пресмарафону 26 листопада Президент України Володимир Зеленський, Україна готова до ескалації з боку Росії у будь-якому прояві, а ситуація на кордоні – контрольована. Він зазначив, що ймовірність вторгнення з боку агресивних сусідів можлива щодня, але станом на сьогодні це ніщо інше, як психологічне залякування.

Вікторія СЕМЕНЮК

Фото ілюстративне
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
ВІРУС Показати IP 27 Листопада 2021 17:12
САМОГОНКА НА ПОЛІССІ ДОБРА.А ДЕТАЛІ ЗНАЧЕННЯ НЕ МАЮТЬ.
Andrij Показати IP 28 Листопада 2021 11:50
Нашо той кiпiш, всеодно путлер за 3 днi до Варшави дiйде якщо нато не вступиться. А це теж пiд питанням бо вони тiльки все на словi а на дiлi то пшик….!!!!!
Лучанин до Andrij Показати IP 29 Листопада 2021 16:00
Дійде то дійде, питання в тому невже в 21 столітті нема більш чим зайнятись?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus