USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.20 39.40
  • PLN 9.71 9.93

Волинські учні-роми не знають, в якій країні живуть

10 Липня 2014 11:45
Школа для дітей ромів та дітей з неблагополучних родин – більше «соціальна повинність», аніж бажання дати дітям путівку в життя.

Про це стало відомо під час засідання постійної комісії з питань освіти, науки, інформаційного простору, культури та мови, національного і духовного розвитку, сім’ї, молоді, спорту та туризму Волинської обласної ради сьогодні, 10 липня.

Нагадаємо, раніше Інформаційне агентство Волинські Новини повідомляло, чому роми забирають дітей зі школи. Окрім того, роми звинувачують волинських вчителів у латентній ксенофобії.

Консультант з правових та організаційних питань Волинської обласної організації циган «Терне рома» Віктор Пенько розповів про результати проекту «Контроль – якісні знання», який діяв за фінансової підтримки Міжнародного Фонду «Відродження».

Згідно з результатами опитування, що проводили в рамках цього проекту стало відомо, що більше 30% ромів не вміють ні читати, ні писати. Навіть учні шкіл цього не вміють. А 15-20% дорослих ромів вміють читати, але не розуміють, що вони читають.

Учасники проекту опитували школярів, які навчаються у закладах населених пунктів Прилуцьке Ківерцівського району, Торчин Луцького району та Скобелки Горохівського району.

Опитали учнів 2-5 класів. Відтак, стало відомо, що 98% учнів-ромів не знали, в якій країні вони живуть. А 100% респондентів не змогли назвати сторони світу. 70% на запитання «Звідки встає сонце?» відповідали - «З неба».

Окрім того, з його слів, досліджували знання дітей з неблагополучних родин – де батьки є малограмотні або неписьменні й з низьким достатком. На жаль, каже він, вони не орієнтуються для чого потрібна освіта, школа для них – зразок суспільної повинності.

«Школа - в глибокій кризі. Якщо батьки контролюють – дитина буде вчитися. А якщо батьки дивляться крізь пальці, чи забороняють дітям вчитися – діти не отримують освіти», каже Віктор Пенько.

Він додав, що значна частина батьків-ромів не можуть забезпечити здобуття освіти, тож на них сподіватися мало. Тому пропонується запровадити до такої категорії дітей «групи продовженого дня», а дітей з малозабезпечених та погано або не інтегрованих в суспільство родин стовідсотково забезпечити дошкільною підготовкою .

Вчителів, які працюють в поліетнічних класах, пропонують ознайомлювати з відомостями з етнічної психології, культури та історії народів цих меншин на базі Волинського інституту післядипломної освіти.

Також пропонується щороку здійснювати моніторинг знань таких дітей та проводити конференції, де вирішувати проблеми, які виявлять під час того моніторингу.

Комісія такі нововведення підтримала.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 15
Геть толерантність! Показати IP 10 Липня 2014 12:11
Пишить, як є: не роми, а циганва. А їм по барабану, у якій країні жити.
Правда Показати IP 10 Липня 2014 12:49
починати треба з батьків ромів - пояснювати, для чого освіта, вчити поважати людей і країну, в якій вони живуть, тоді і до них ставлення буде цивілізоване і нормальне. діти копіюють батьків.
правдива до Правда Показати IP 10 Липня 2014 13:31
ну спробуйте підійти до цигана і щось пояснити, я на вас подивлюсь:)))
Правда до правдива Показати IP 10 Липня 2014 14:58
То навіщо взагалі цю проблему піднімати і покладати відповідальність за освіченість дітей на вчителів? бачите, вчителі не враховують національну психологію ромів.. Просто цих батьків треба поставити в рамки та покласти відповідальність. якщо пересічний українець не поведе дитину в школу - то його так заклюють різні служби і звинуватять в безвідповідальності, а роми - все нормуль. і якби у нас в країні була серйозніша відповідальність за крадіжки, то все налагодилось би само собою.
Волина Показати IP 10 Липня 2014 13:20
Навіщо взагалі їх вчити???! Всеодно будуть красти або попрошайнічати!
Дід Панас Показати IP 10 Липня 2014 14:43
скажіть, хто з нас хотів би побачти в класі своєї дитини, онука цих "учнів", і як швидко успішність вашої дитини буде падати завдяки їм?
Лера до Дід Панас Показати IP 10 Липня 2014 14:47
скажіть, а як пов'язані успішність та наявність в класі цагана?
Дід Панас до Лера Показати IP 10 Липня 2014 16:12
скажімо він постійно буде відставати, вчеителю доведеться приділяти йому більш уваги ніж іншим від чого буде вже страждати весь клас, постійно доведеться гальмувати швидкість програми заради одного - сподіваюсь відповів на ваше питання?
Лера до Дід Панас Показати IP 10 Липня 2014 16:39
Ні, не зовсім. У кожному класі завжди є такі діти, які відволікають увагу, їх ще називають "двієчниками". і тій дитині, яка вчиться і хоче вчитися, вони не завадять. А хто не хоче вчитись, тому й мухи на склі будуть заважати. кажу, як педагог.
Дід Панас до Лера Показати IP 10 Липня 2014 17:06
успішність групи краща при 20-и чи 30-и дітях? чому дітей поділяють на а, б, в класи? зможе дитина з "г" бути успішною в "а"? дитина з якою батьки не займаються вдома буде краще засвоювати програму ніж та з якою це роблять?
Базар Показати IP 10 Липня 2014 16:12
а що циган,то вже вирок..серед них ще ращі і успішніші люди є...ніж ми
Дід Панас до Базар Показати IP 10 Липня 2014 16:15
авжеж, у вузько профільних "професіях"
Лера до Базар Показати IP 10 Липня 2014 16:41
ні, не вирок, а стиль життя. успішні є, але їх настільки мало, що ці випадки губляться на тлі іншої реальності.
діректива Показати IP 10 Липня 2014 16:14
чіпляються до національностей..то негри їм мішають..то ще хтось..!що небудь
14/88 Показати IP 2 Лютого 2015 20:04
коментар було видалено

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus