USD 39.40 39.70
  • USD 39.40 39.70
  • EUR 39.55 40.00
  • PLN 9.75 9.88

Волинські волонтери відзвітувалися за рік роботи Координаційного центру

30 Жовтня 2015 18:00
Уже рік у Луцьку працює Координаційний центр допомог бійцям АТО. За цей час волонтери об’єдналися, створили єдину базу тих, хто потребує допомоги і далі провадять свою діяльність.

Сьогодні, 30 жовтня, координатори і волонтери відзначали річницю створення центру. Нагадаємо, з початком антитерористичної операції волотери займалися усіма питаннями, які стосувалися забезпечення війська. Саме волонтери, а не Міністерство оборони забезпечували їх першими бронежилетами і шоломами, допомагали ремонтувати техніку, постачали продукти на передову.

Згодом, після іловайського котла, коли сотні волинян опинилися в полоні, сотні були поранені, десятки значилися в списках зниклих безвісти, десятки загинули волонтери на Волині об’єдналися в єдиний координаційний центр, аби разом, а не поодинці надавати системну допомогу бійцям.

Як зазначає очільниця центру Інна Голдованська, головне їхнє надбання – база даних, яка вміщує списки загиблих і координати їхніх рідних разом із потребами, списки поранених і їхніх родин, списки зниклих безвісти і списки полонених.

Власне, декілька десятків волонтерів за один рік зробили такий обсяг робіт, який покликані виконувати декілька державних служб – від уряду, Міністерства оборони до відділів місцевих адміністрацій та органів місцевого самоврядування.

За рік вдалося налагодили співпрацю з численними громадськими організаціями, структурами, які надають допомогу: правову, медичну, психологічну. Вдалося також налагодити зв’язки з об’єднаннями українців за кордоном.

Волонтери провели чимало акцій зі збору коштів: так, приміром, зібрали кошти на 135 пар дитячого взуття для загиблих і зниклих безвісти бійців. Також збирали гроші на лікування дітей таких бійців. До прикладу, влаштувавши акцію зі збору коштів на лікування доньки загиблого бійця Ані Лавренчук, знайшлися меценати, завдяки яким дівчинку безкоштовно прооперували і тепер вона їздить на безкоштовні процедури. Також вдалося вирішити проблеми зі слуховим апаратом для іншого хлопчика – Володі Дячука. На Фестивалі національної кухні волонтери збирали гроші на протизастудні ліки.

Наталія Толмачова, координатор відділу допомоги пораненим бійцям розповідає, що для того, аби якомога якісніше надавати допомогу таким бійцям, довелося опитувати поранених, роздавати їм анкети.

Так склалося, що проблеми бійців не обмежуються лише їхніми власними потребами. Нерідко волонтери збирають гроші на те, аби допомогти їхнім сім’ям. Особливо потребують уваги родини загиблих бійців, розповідає Білашук Юлія - координатор відділу допомоги родинам загиблих.

Адже ці сім’ї, через втрату годувальника, втратили й можливості покращити умови життя. Відтак, доводилося волонтерам допомагати з ремонтами в родинах, зі встановлення бойлерів, або внутрішньобудинкових мереж.

Не менше ці родини потребують психологічної допомоги і реабілітації, особливо діти. Співпрацюючи з представниками української діаспори, вдалося влітку оздоровити діток волинських бійців за кордоном: у Франції, Данії, Великобританії, Польщі та інших.

Завтра волонтери організовують діткам загиблих волинських бійців екскурсію до Києва, їх зводять на футбольний матч , і вони зможуть познайомитися з гравцями клубів «Динамо» та «Металіст», а ще - зможуть вийти з ними на поле перед початком матчу.

Окрім цих напрямків, волонтери центру надають юридичну допомогу бійцям та їхнім родинам. Тетяна Климчук розповідає, що за юридичною допомогою звертається немало бійців та їх родин. Багато проблем у них виникає через непоінформованість і правове незнання. Приміром, один з бійців, який демобілізувався у квітні і одразу ж влаштувався на роботу, повірив працівникам військової частини і не цікавився долею зданих документів на посвідчення учасника бойових дій. За півроку з’ясувалося, що про пакет документів там просто забули. Або ж є проблеми у бійців добровольчих батальйонів, через те, що їхній статус був неналежно оформлений.

Чимало питань є у бійців і щодо висновків ВЛК. Нерідко в довідках причиною інвалідності або часткової втрати працездатності не вказують наслідки виконання військового обов’язку. А потім ці бійці мають багато юридичних проблем. А нині волонтери, які опікуються цим напрямком, переформатовують свою роботу і спрямовують зусилля на те, аби навчити бійців захищати свої права і добиватися їх.

Окрім того, логістичний відділ, який курує Людмила Олійник, з перших днів опікувалися забезпеченням бійців формою, тепловізорами, запчастинами та усіма необхідними речами.

Геннадій Щербак - один з координаторів напрямку розшуку полонених. Після Іловайська в багатьох бійців був статус безвісти зниклих, волонтери брали участь в обмінах, їздили на нульову точку, передавали передачі полоненим від батьків. Згодом ця робота дала старт новій громадській організації «Мирний берег», яка уже переросла у всеукраїнську. З базою, яку розпочинали збирати волиняни, тепер працює Центр звільнення полонених.

Крім того, Геннадій Щербак збирає свідчення злочинів ворожих військ проти українців на нашій території, які можуть бути використані як докази в Європейському суді.

Власне, всі ці справи: психологічна, медична, соціальна, правова допомога - прерогатива державних організацій. Але, на жаль, в сьогоднішніх реаліях питаннями бійців залишають опікуватися волонтери.

До слова, згідно з указом президента України на Волині створили координаційний центр допомоги учасникам АТО при облдержадміністрації, через який йтиме державне фінансування. Як додають волонтери, представники новоствореного центру уже зверталися до діючого волонтерського центру з проханням надати базу даних потреб бійців та їхніх родин.

Щоправда, дивується батько одного з колишніх бійців 51 ОМБ Ярослав Мудрик, влада могла б не створювати нових центрів, а підтримати вже існуючі, які справами довели свою дієздатність і мають напрацювання.

Наприкінці заходу, найактивніших волонтерів та благодійні організації члени Координаційного центру нагородили орденами та подяками. До прикладу, нагороду отримав волонтер Дмитро Шума, який щоденно, незважаючи на будь-яку погоду стоїть навпроти гіпермаркету «Там-Там» зі скринькою для збору коштів. Сам він торік до листопада зібрав гроші на 50 бронежилетів.

Так, окрім волонтерів, подякували й благодійникам, зокрема, фонду нардепа Сергія Мартиняка «Європейський вектор» за надані кошти, Спілці ветеранів Афганістану за співпрацю, Фонду Ігоря Палиці «Новий Луцьк» за оргтехніку для роботи.

Власне, про роботу волонтерів і центру можна розповідати годинами. Самі ж вони, отримуючи нагороди, скромно говорили, що сприймають їх, як аванс для роботи.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus