USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Волинські абітурієнти-рекордсмени подають заяви навіть на 20 спеціальностей

10 Липня 2009 14:47
На Волині є абітурієнти, які подають заяви навіть на 20 напрямів підготовки. Така ситуація спантеличує представників ВНЗ, оскільки за заявами має «критися» вступник і не відомо, скільки ж заяв він подав. Про це йшлося під час засідання Луцького прес-клубу реформ, – інформує репортер «Волинських Новин».
 
«На сьогоднішній день ми бачимо велику кількість поданих заяв, але радіти цьому…я не можу сказати, що ми радіємо, бо за заявами мусить критися вступник. Власне, скільки той вступник подав заяв ?», – висловився секретар приймальної комісії Волинського національного університету імені Лесі Українки Андрій Слащук.
 
За його словами, є такі рекордсмени, що подають заяви на 20 напрямків підготовки. «А у кінці кінців це буде всього одна людина», – сказав пан Слащук. «Для нас приємно, що ми маємо велику кількість заяв, бо фактично зараз ми виходимо на минулорічний рівень, але за кількістю вступників не маємо того показника, як у минулому році», – додав він.
 
Інший момент, на якому зупинився представник ВНУ, – значна частина пільговиків: сиріт, інваліди, а тепер ще й дітей шахтарів. «Мені думалося, що ця категорія мала б абсолютне право йти на гірничі спеціальності, а не на фінанси чи на право, місць на які й так мало», – сказав фахівець.
 
Попередньо голова ВОМГО «Асоціація молодих реформаторів», регіональний представник всеукраїнського проекту «Кампанія громадського моніторингу процесу ЗНО та вступної кампанії до ВНЗ у 2009 році» Михайло Шелеп запевнив, що представники ГМ Опора в разі виявлення великої кількості пільговиків в окремих ВНЗ чи на спеціальностях (понад 10% від загальної кількості абітурієнтів у виші), надсилатимуть інформзапити до Міносвіти та до прокуратури з вимогою перевірити такі випадки.
 
«Не думаю, що десь у ВНЗ набереться 10% пільговиків від загальної кількості, а ось 10% вступників на певний напрям чи на кількість держзамовлення – ось тут треба працювати спільно», – сказав Андрій Слащук. Проте, за словами фахівця, цьогоріч у ВНУ вимальовується дещо менша кількість дітей-інвалідів, яких минулого року було аж 115. Загалом же процес прийому документів на вступ йде нормально, але «пік уже відбувся», – зауважив він.
 
«На відміну від тих проблем, які виникають у національних університетах,  що мають велику кількість спеціальностей, в нас таких проблем нема», – запевнила проректор з навчально-виховної роботи Волинського інституту економіки та менеджменту Оксана Степанюк. «До нас студенти йдуть налаштовані на те, що вони будуть працювати на підприємствах, організаціях, будуть займатися економічною діяльністю, студенти мають чіткі плани», – додала вона.
 
Все ж, є певні нюанси вступної кампанії у такі заклади. За словами пані Степанюк, є студенти, які точно залишаються у представленому нею ВНЗ. Проте є й такі, що не пройшли до нацуніверситетів і тоді приходять у інші вузи, зокрема й ВІЕМ. Певні проблеми виникають й у бажаючих навчатися на заочній формі. «Прийом документів розпочинається лише 10 серпня», – сказала представник ВІЕМу.
 
Наразі ж процес вступу йде нормально і ритмічно, – запевнила фахівець. Те, що навчальний заклад профілюється – непогано, – додала вона.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus