USD 39.65 39.95
  • USD 39.65 39.95
  • EUR 39.83 40.30
  • PLN 9.76 9.95

Волинські ветеринари хочуть спрощену систему ідентифікації тварин

3 Квітня 2009 14:24
Проблеми ідентифікування тварин піднімали сьогодні під час наради у Волинській обласній державній лабораторії ветеринарної медицини, – інформує 3 квітня репортер «Волинських Новин».
 
Серед проблем, які обговорили присутні ветеринари, – створення спрощеної системи ідентифікації тварин. «Це нереально і затратно. Проідентифікувати теля коштує 60 гривень, свиню – 12 гривень. А приїздить підприємець і каже: уже 20 гривень», – скаржився з залу один із присутніх.
 
«Наприклад, в Італії, фермер подзвонив і сказав, що має телятко, і йому одразу записали номер. А в нас скільки проблем по звітності і тій інформації, що треба подавати?!» – обурювався він. Окрім того, скарги лунали і стосовно агентів, які звітують про ідентифікацію наприкінці місяця. А це означає, що до того часу ідентифікації тварини не було.
 
Також невдоволення викликали відомості про переміщення тварин. «То трошки ускладнює роботу, бо видати документ можна, коли тварина ідентифікована у встановленому порядку. А в нас люди так – сьогодні проідентифікували, а завтра вже хочуть мати паспорт і здати тварину», – прокоментував ситуацію зі скаргами представник Волинської філії агентства ідентифікації та реєстрації тварин Віталій Сокол.
 
Щодо відомості з переміщення, то «власник має дати таку відомість, що він звертається до агента за допомогою і агент допомагає людині оформлювати документи, що тварина вибула з господарства», - сказав пан Сокол.
 
Окрім того, Віталій Сокол розповів, що з 1 травня вступає в дію ідентифікація товарних свиней у власників фізичних осіб. «Вона встановленого зразка: бирочки на вухах, паспорт і веткартка. У ВРХ бирки прикріпляються на обидва вуха, у свиней – на одне вухо, для коней ідентифікацію роблять описовим методом або ще чіпуванням. Ідентифікація має бути на момент вибуття тварини з господарства», – сказав він.
 
Паспортизація тварин, згідно з нормативними документами, проводиться до семиденного віку від дня народження, – розповів представник філії. «Тобто власник знає, що тваринка буде жити, звертається до агента, заповнює всі документи. Паспорт друкується в Києві і передається в Луцьк. Раніше в 21-денний термін мав видаватися цей паспорт. Ми практично вкладалися у цей термін, бо у кожному районі були агенти і машина щотижня йшла по маршруту та забирала ці матеріали. Наразі машина йде раз у місяць. На сьогодні тільки у п’яти районах Волині працюють представники філії», - сказав пан Сокол.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus