USD 39.50 39.82
  • USD 39.50 39.82
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Волинською картоплею треба годувати Київ, ‒ заступник Міністра

27 Липня 2012 19:14
Картопля з Волині більш конкурентоспроможна на ринку, аніж вирощена, наприклад, на Дніпропетровщині, адже її собівартість приблизно вдвічі менша. Саме картоплю з Полісся радить постачати у Київ перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Микола Безуглий.

Про це він заявив 27 липня під час візиту на Волинь.

Посадовець зазначив, що собівартість волинської картоплі ‒ «максимум 50 копійок за кілограм», а на Дніпропетровщині, наприклад, ‒ гривня. Оскільки у поліських регіонах України, зокрема у нашому краї, за словами Безуглого, картопля є одним із основних видів сільгосппродукції, то владі «необхідно розбудовувати інфраструктуру ринку з тим, щоб волинський фермер зміг забезпечити картоплею центральні регіони».

Також заступник Міністра запевнив, що частка імпортної картоплі на ринку України – незначна. Мова про те, що в 2010 році, коли, зі слів посадовця, був зафіксований найбільший за останні роки обсяг імпорту картоплі ‒ це було 20 тисяч тонн проти 6 мільйонів тонн, які в середньому споживають українці за рік. «Щороку Україна виробляє більше 200 мільйонів тонн картоплі, а ми з’їдаємо 6. Ми можемо нагодувати ще дві такі країни, як Україна, картоплею. Те, що певна частка імпортної картоплі була присутня на ринку, зумовлено ранньовесняним періодом, коли картоплю вигідніше було завозити з інших країн. Українська картопля в Україні буде 99,5%», ‒ заявив Безуглий.

Зауважимо, що перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Микола Безуглий відвідав Волинь з робочою поїздкою. Він, зокрема, ознайомився з діяльністю декількох сільгосппідприємств краю, побував у Волинській державній сільськогосподарській дослідній станції Інституту сільського господарства Західного Полісся НААН, а також у ЗАТ «Агросвіт», де оглянув умови зберігання зернових, вирощування цукрових буряків та випасання худоби в сільгосппідприємстві «Дружба». Також Безуглий відвідав ДП «Луцький КХП №2» і ТзОВ «Волинь-зерно-продукт».

В межах перебування на Волині за участю посадовця відбулося також вручення доїльних апаратів 80 родинам фермерів, де утримують трьох і більше корів. Крім того, Безуглий взяв участь у регіональній нараді з питань розвитку агропромислового виробництва та сільських територій області.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
вася Показати IP 27 Липня 2012 21:10
а навозу им а не картошки.
дивина Показати IP 28 Липня 2012 08:25
А якже твердження про те, що Схід годує Захудну Україну?
журналіст (тямить в картоплі). Показати IP 29 Липня 2012 16:39
Або заступник міністра далекий від питання вирощування картоплі і виглядає в цьому аспекті зовсім непідготовленим, або це помилка журналіста. Якщо заступника міністра, то, очевидно, він вирішив, що виступає не перед активом області, а перед молодшою групою дитячого садка. Україна ніколи не виробляла 200 мільйонів тонн картоплі. В останні десятиріччя колишнього СРСР ця цифра крутилась навколо 18-22 млн. т. 200 млн. т. ледве виробляють десять найпотужніших виробників світу, про що свідчать дані, підготовлені національним аграрним університетом (Київ) до "Року картоплі" (2008 рік). Производство картофеля в 10 ведущих странах мира в 2005 г. (млн. т) Страна Производство Китай 73,037 Российская Федерация 36,400 Индия 25,000 Украина 19,480 США 19,111 Германия 11,158 Польша 11,009 Белоруссия 8,185 Голландия 6,836 Франция 6,347 ФАО, Рим При середній волинській урожайності (200 центнерів) бульби для 200 млн. т. понадобилось би 10 млн. га землі або третина українських угідь. Якщо ж це помилка журналіста, то треба вибачитись, бо на сайт іноді заходять розумні люди. Прикро, що так. За період редакторства Ватащука якість матеріалів впала на 10 щаблів. Читачі розбіглись в сторони, як пацюки з тонучого корабля. Тому побажання новому редактору: з тим, щоб видання читав не лише той, хто набирає текст, репортер повинен серйозно відповідати за такий стан речей.
Ольга Показати IP 29 Липня 2012 23:12
Була присутня на нараді. Мужик толковий, сподовася.
помічник Показати IP 30 Липня 2012 15:36
Не проти, що Бузуглий - розумний спеціаліст. Але багаточисельні помічники йому підсунули, а він прочитав. Один високопаставлений комуніст радянських часів загубив першу сторінку доповіді на черговий пленум, підготовлену помічниками, і не виступив. Не міг розпочати виступ.
Торчинский картофель Показати IP 31 Липня 2012 09:32
И вот такие зам. министра руководят АПК. Какая стоимость 0,5 грн. При такой стоимости завтра все вылетят "в трубу". Посмотрим после 1 сетября какя будет стоимость. 1,50 не меньше. Это рынок, а картофеля в этом году не будет. А если будет, то не товарный. Пол Украины выгорело.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus