USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Волинську владу просять захистити студентів

9 Грудня 2013 14:17
Громадські організації звернуться до місцевої влади і правоохоронців Волині, аби до юних активістів не застосовували «репресії».
У громадської роботи – молоде обличчя
«Євромайдан», як і чимало інших громадських ініціатив, у Луцьку розпочинався з молоді. Лише згодом, грамотно розрахувавши потенціал таких заходів, умілі політичні лідери долучилися до протестів і принесли партійну символіку на акції протестів. Саме студенти були рушійною силою мітингів під міською та обласною радою. І громадські організації побоюються, що правоохоронці намагатимуться їх звинуватити у блокуванні роботи державних органів влади, відкривши кримінальне провадження, а виші застосовуватимуть «репресії» до студентів. Це може поставити хрест на будь-якій громадській роботі, не лише на євромайданівській.

Про це йшлося під час круглого столу «Студентство та громадянська позиція» сьогодні, 9 грудня.


Сьогодні студенти опинилися між «молотом і наковальнею». З одного боку, вони – активні молоді люди, які хочуть виражати свою громадянську позицію але не під партійними прапорами. З іншого – вони студенти, які мають ще й чимало обов’язків: ходити на заняття, слухати лекції, здавати «модулі», писати контрольні і, врешті-решт, здавати сесії, аби отримати диплом про вищу освіту.

Під час неформальних розмов стає очевидним, що чимало з молодих людей розгублені: вони не знають, чи ходити на пари, чи йти на майдани і «їм за це нічого не буде». Бо волевиявлення «за Європу» тепер уже отримало відверто політичне забарвлення «проти влади». А викладачі, які в перші дні так активно перепощували у соцмережах євромайданівські події, змінили свої статуси. Більш того, «євромайданівські» прогули доведеться відпрацьовувати.

«Нас стривожила інформація про те, що студентів не пускали на майдани, закривали у аудиторіях і погрожували виключенням з навчального закладу», - розповідає виконавчий директор ВОГО «Фундація розвитку громад» Юлія Євпак.

З цього приводу зібрали й круглий стіл, аби розібратися, чи справді студентам перешкоджають висловлювати власну думку.

Є мільйони способів тиску

Захід, запевнили організатори, провели не задля вираження політичної позиції чи причетності учасників до певних подій. Вони кажуть, що хочуть захистити своїх працівників, волонтерів та просто небайдужих людей, з якими співпрацюють, від утисків з боку тих структур, які можуть впливати на свободу вираження думок та поглядів молоді.

Щоправда, студенти запевняли, що «чорних списків» ніхто не вів, а перебування на майдані – це поважна причина для прогулів.

Та найбільш за все активістів турбує заява керівника УМВС області Олександра Терещука про те, що правоохоронці розпочнуть кримінальне провадження і шукатимуть винуватців блокування роботи облдержадміністрації.


«Тиск на студентів, молодь існує, він є. Якщо це не прямі погрози, то є мільйони методів тиску. Таким достатнім методом уже є інформація, що ви повинні здавати екзамени, будете відпрацьовувати. У нашому місті достатньо заяви Терещука про розслідування пікету обласної ради. Розмови про те, що на відеозаписах будуть дивитися, хто не пускав людей на роботу - це також тиск. Таким чином тиснуть на громадських активістів», - вважає керівник ГО «Територія 2.2» Сергій Шараєвський.

Громадське звернення

Учасникам круглого столу зачитали текст звернення від громадських організацій, яке направлять до голів облдержадміністрації, обласної ради, керівництва УМВС області, волинських вишів, районних та обласних закладів освіти.

У зверненні, зокрема, йдеться про те, що неурядові громадські організації стурбовані тим, що за публічні висловлювання своєї громадянської позиції до активістів можуть застосовувати репресії.

«Ми вимагаємо, щоб влада Волині гарантувала безпеку та громадянські права і свободи своїх громадян, насамперед – не перешкоджати мирному волевиявленню студентів та молоді», - йдеться у тексті.

Звернення, кажуть організатори, розмістять у соцмережах. Планують, що за кілька днів близько півсотні організацій підтримають і підпишуть звернення. Після того документ направлять до адресатів.


Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Остап Показати IP 9 Грудня 2013 14:28
ТАк так вважаю що всі хто не отримає в університетах червоні дипломи будуть жертвами репресій....
правда Показати IP 9 Грудня 2013 15:26
Цих громадських об'єднань вай-вай, а толку від них - о!!! Але саме цікаве, що самі перли до влади, хотіли вигнати з кабінетів, волали "геть" і "ганьба", а тепер захисту хочуть? Нехай Гузь з Бондарем, Козюрой, Пащенком і Ко. вас захищають!!!
Катя Показати IP 9 Грудня 2013 15:36
Разом в ціх трьох організаціях аж цілих 20 чоловік нараховується.Це круто:)
небайдужий Показати IP 9 Грудня 2013 17:18
Дякуємо Вам - бо саме студентська молодь України сколихнула дрімаюче суспільство . Думаю що треба ВАМ у теперішній ситуації іти на навчання - ВИ свою СПРАВУ зробили - Вас молодих починають використовувати . Вдень на пари , а у вечері на Майдан _ Ви прекрасна молода зміна - я вірю у Вас .
Анонім Показати IP 9 Грудня 2013 17:28
Інакше увагу не привернути

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus