USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Волинських рибалок просять не виходити на лід

27 Січня 2016 18:44
Любителі повудити намагаються «зловити» ще мить, коли можна по льоду вийти на риболовлю. Навіть попри плюсову температуру за вікном, на водоймах краю чимало рибалок проводять своє дозвілля. Такі радощі межують із загрозою життю, тому, наголошують рятувальники, зараз варто утриматися від виходу на лід.

Одне з улюблених місць луцьких рибалок – заплава річки Стир на вулиці Ковельській. Сьогодні, 27-го січня, коли подекуди видно, що лід вже цілком розтанув, більше десятка рибалок «полюють» за рибою.

Пан Микола розповідає, що він рибалить вже понад 20 років і не боїться провалитися під лід, мовляв, знає, коли ще можна виходити.

«Я вже тут років зо 25 рибалю і місце добре знаю. Сьогодні ще можна рибалити й завтра ще можна буде прийти, але треба бути обережним, я маю палицюю і нею постукую попереду себе як іду, щоб, раптом, десь у лунку не провалитися», - розповідає чоловік.

Втім, працівники Управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Волинській області дивляться на це не так спокійно і закликають берегтися від біди та не виходити на лід.

«Слава Богу, що цього року не було жодних випадків, коли люди провалювалися під лід. Надіємося, що волиняни берегтимуть себе й дослухатимуться до порад. Зараз вже небезпечно виходити на кригу, тому ми просимо рибалок бути обачними, адже в багатьох місцях лід вже став надто тонким», - наголошує начальник сектора зв’язків із засобами масової інформації та роботи з громадськістю, підполковник служби цивільного захисту Володимир Нестеров.

Як інформують надзвичайники, виходити на лід можна лише тоді, коли його товщина досягне 7 сантиметрів, а влаштовувати ковзанку можна при товщині не менше 10-12 сантиметрів. Також масову переправу пішки можна робити при товщині льоду не менше, ніж 15 сантиметрів, а для переправи вантажного автомобіля лід повинен бути товщиною 35-55 сантиметрів.

Товщину криги можна визначити за її кольором: надійний лід має зеленуватий або блакитний відтінок, а тонкий – білий чи жовтий. Як бачимо зі світлин, лід на заплаві - білого кольору.
Надзвичайники наголошують, що спускатися з берега слід дуже обережно, тому що лід може не щільно з’єднуватися із суходолом: можливі тріщини, під льодом затримується повітря.

Виходити на кригу і йти по ній безпечніше там, де вже пройшли люди (по їх слідах чи стежках). Якщо хтось виходить на лід першим, необхідно подивитися, чи не просів лід, бо він завжди тонший там, де впадають теплі стічні води промислових підприємств, ростуть кущі чи очерет, де швидка течія та б’ють джерела.

Варто остерігатися місць, де крига покрита снігом. Сніг, який покрив лід, діє як ковдра – під снігом крига наростає повільно. Іноді буває так, що по всій водоймі товщина відкритого льоду становить 10 сантиметрів, а під снігом – усього 3 сантиметри.

УВАГА РИБАЛКАМ!

Взимку ловити рибу поодинці ризиковано. Краще зібрати групу з кількох людей, попередити рідних про свої наміри та на водоймі влаштувати лунки на безпечній відстані одна від одної. Якщо група осіб пересувається по льоду, їм слід іти ланцюгом, інтервал повинен бути не менше 5 метрів. Рибалці обов’язково треба мати при собі міцну мотузку завдовжки 15-20 метрів із петлею на одному кінці та півкілограмовим вантажем на іншому, два цвяхи або ніж – усе це допоможе вибратися на лід, якщо раптом людина провалиться у воду.

Верхній одяг не слід застібати щільно, а лямки від рюкзака треба надіти на одне плече: тоді в разі небезпеки в особи буде можливість швидко звільнитися від них. І кожній людині треба пам’ятати, що категорично забороняється вживати до та під час відпочинку на льоду алкогольні напої чи інші наркотичні або психотропні речовини. Якщо треба зігрітися, краще випити з термоса гарячого чаю або кави.

ПРАВИЛА ПОВЕДІНКИ НА ЛЬОДУ

1) При переході замерзлої водойми необхідно користуватися обладнаними льодовими переправами або прокладеними стежками.

2) Міцність льоду перевіряють товстою палицею (жердиною), ударяючи нею (2-3 рази в одне і те ж місце) якнайдалі від себе. Категорично забороняється випробовувати міцність льоду ударами ніг.

3) Небезпечні місця на льоду, як правило, темніші, небезпечний каламутний, мало прозорий і білий лід.

5) Користуватися майданчиками для катання на ковзанах дозволяється лише після ретельної перевірки міцності льоду. Товщина льоду повинна бути не менше 12 см, а при масовому катанні не менше 25 см.

6) Лижникам перед виходом на лід рекомендується зняти петлі лижних палиць з рук і лямку рюкзака з одного плеча, а також розстібнути кріплення лиж. Ці приготування забезпечать свободу рухів у разі несподіваного провалу під лід. Під час руху лижник, який іде першим, ударами палиць перевіряє міцність льоду та контролює його стан.

7) Якщо лід недостатньо міцний, потрібно припинити рух і повертатися назад своїми слідами (там міцність льоду вже перевірена). Не панікуйте, не біжить.

ЩО РОБИТИ, ЯКЩО ВИ ПРОВАЛИЛИСЯ У КРИЖАНУ ВОДОЙМУ

- необхідно зберігати спокій, не панікувати, не метушитися;

- треба голосно покликати на допомогу;

- позбавлятися слід тільки від того одягу, який вас тягне вниз. У будь-якому випадку постарайтеся залишити на собі головний убір, голова повинна бути максимально захищена, нехай навіть і мокрим головним убором;

- не намагайтеся відразу ж видертися на лід. Підніміться на поверхню в місці провалу і прийміть у воді горизонтальне положення, відвівши ноги назад, а не під себе, аби не заклякнути. Остерігайтеся гострого льоду;

- вибиратися на лід необхідно з тієї сторони, з якої ви провалилися;

- не намагайтеся вибратися на лід тільки за допомогою рук;

- широко розкиньте руки по краям льоду, щоб не зануритися з головою;

- якщо можливо, переберіться до того краю ополонки, де течія не отягне вас під лід;

- пристосуйтеся і постарайтеся переміститися усім тілом на лід, або обережно перекиньте одну ногу, а потім іншу;

- вибравшись з ополонки потрібно відкотитися або відповзти від неї на безпечну відстань;

- коли ви вибралися на берег, зніміть з себе весь одяг, максимально відіжміть нижню білизну, витріться нею, знову відіжміть її і надіньте на тіло. Максимально захистіть голову і одягніть щось на ноги. Після цього надіньте верхній одяг, нехай навіть і замерзлий, і робіть зігріваючі вправи, не дозволяйте собі заснути.

ЯКЩО НА ВАШИХ ОЧАХ ПРОВАЛИЛАСЯ ЛЮДИНА
- негайно крикніть йому, що йдете на допомогу, при можливості приверніть увагу інших людей та зателефонуйте «101»;

- наближатися до ополонки слід повзком, широко розкинувши руки, буде краще, якщо підкласти лижі, лист фанери, дошку, будь-який плоский міцний предмет, щоб збільшити площу опори і повзти на ній;

- не підповзаючи до самого краю ополонки, витягувати постраждалого необхідно за допомогою мотузки, ременя, шарфа, якої-небудь підручної дошки або жердини. Кидати предмети потерпілому необхідно за 3-4 метри від краю ополонки;

- якщо ви не один, то, узявши один одного за ноги, лягайте на лід ланцюжком і рухайтеся до пролому;

- дійте рішуче і скоро, постраждалий швидко клякне в крижаній воді, намоклий одяг тягне його донизу;

- подавши постраждалому підручний засіб, витягніть його на лід і повзком рухайтеся від небезпечної зони;

- по можливості, потерпілого швидко переодягніть в сухий одяг, організуйте обігрів спини і грудей, зробіть масаж кінцівок;

- потерпілого необхідно терміново доставити в тепле приміщення (прогрітий намет або кабіна автомобіля), по можливості надати першу допомогу, необхідну при переохолодженні, і викликати швидку допомогу;

- потерпілому ні в якому разі не давайте спиртне «для зігріву». Спиртне, в даному випадку, провокує різке некероване зниження внутрішньої температури тіла.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
АС Показати IP 27 Січня 2016 23:15
Рибалка це наркотик цих людей навіть смерть не зупинить нетощо попередження
Небайдужий Показати IP 28 Січня 2016 10:20
Люди часто не думають про наслідки своїх вчинків. В тому-то наша біда

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus