USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.71 9.93

Волинським даішникам пропонують хабарі обсягом 20-100 гривень

3 Квітня 2009 09:58
Учора, 2 квітня, у місті Луцьку за ініціативи УДАІ УМВС України у Волинській області провели акцію «Скажи хабарям НІ». Під час неї працівники Державтоінспекції презентували пересічним водіям брошурки з роз’яснювальною інформацією щодо фактів хабарництва, – 3 квітня інформують «Волинські Новини».
Як показує статистика, найчастіше водії пропонують хабарі тоді, коли їх затримали за перевищення швидкості, перебування за кермом у нетверезому стані або через відсутність посвідчення водія. Як правило «спіймані» пропонують хабар, який трохи перевищує суму офіційного штрафу, аби уникнути судової тяганини. Однак даішники не поспішають брати 20-50 гривень (адже за ними теж стежать), а тому повідомляють про ці факти керівництву УДАІ.
«З початку цього року працівники ДАІ зафіксували 35 спроб підкупити їх, пропонуючи хабар у сумі від 20 до 100 гривень», – повідомив старший інспектор сектора моніторингу, юридичного забезпечення та зв’язків із громадськістю УДАІ УМВС України у Волинській області Андрій Владимир.
Любителів врегулювати «конфлікти» на дорозі з допомогою хабара правоохоронці попереджають: такі дії, згідно з чинним законодавством України, є нічим іншим як даванням хабара службовій особі органу державної влади. За вчинення таких дій статтею 369 Кримінального кодексу України передбачена кримінальна відповідальність у вигляді накладення штрафу від 200 до 500 неоподаткованих мінімумів доходів громадян або обмеження волі на строк до п’яти років.
 
Зважаючи на те, що залагодження конфлікту на дорозі шляхом сплати водієм інспектору ДАІ «символічної плати» є злочином, за вчинення якого передбачена кримінальна відповідальність, кожен повинен знати, що особа, яка дала хабар, звільняється від кримінальної відповідальності, лише якщо стосовно неї мало місце вимагання хабара. Або ж якщо після давання хабаря вона добровільно заявила про те, що сталося.
Отже, даючи десятку інспектору за дрібне порушення правил, водій має всі шанси потрапити до об’єктиву прихованого фотоапарату чи відеокамери. Після цього з’являється два свідки, що зафіксують момент передачі грошей інспектору ДАІ, і порушується кримінальна справа за фактом давання хабаря.
 
Як інформує сайт правоохоронців, якщо ж вас дістали регулярні побори певного інспектора ДАІ, негайно зверніться до міліції. Якщо навіть нечистому на руку інспектору вдасться уникнути кримінального покарання, в нього гарантовано зникне бажання вимагати хабарі. У кращому разі він залишиться без роботи.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Анонім Показати IP 3 Квітня 2009 10:24
Аффтар явно не водила. Фраза "Як правило «спіймані» пропонують хабар, який трохи перевищує суму офіційного штрафу" - явно не соответствует действительности. А про суммы в 10-20 грн. и говорить не приходится.
Анонім Показати IP 3 Квітня 2009 10:50
згідний коллєга... цифри застарілі.. дуже навіть... на даний час сума в 10-20 грн не актуально... долар же виріс.. відповідно і сума підмазання тожа) ги

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus