USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Волинським школярам бракує правової освіти?

12 Листопада 2008 13:25
Майже дві сотні учнів 9-11 класів п’яти шкіл Волинської області опитали юристи Асоціації прав молоді Волині. Про це 12 листопада повідомляють «Волинські Новини».
Як інформує сайт Асоціації прав молоді Волині, опитування поводилося у загальноосвітній школі І-ІІ ступенів села Скобелка Горохівського району, загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів села Березовичі Володимир-Волинського району, загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів села Соловичі Турійського району, загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів села Штунь Любомльського району, навчально-виховному комплексі «загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №1-гімназія» селища міського типу Іваничів.
Опитування проводилося в рамках проекту «Правильний крок». Проект мав на меті підвищити правову обізнаність молоді області і реалізувався за підтримки управління у справах сім’ї і молоді волинської ОДА. В рамках проекту також було проведено 20 «виховних» годин на правову тематику для старшокласників у п’яти районах області.
Серед переліку 19 прав гарантованих усім людям найменше опитані відзначали свободу від випадкового арешту чи ув’язнення, свободу від випадкового втручання в особисті, сімейні або домашні справи і листування, свободу від дискримінації. Найчастіше учні зазначали право на охорону здоров’я, право на освіту і право на життя.
Серед найактуальніших для дітей прав на сьогодні, були визначені право на життя, право на свободу та особисту недоторканність та право на повагу власної гідності.
Серед найменш актуальних право на працю і право на відпочинок. Також у власному варіанті і серед найменш актуальних, діти заначали право на рівний захист перед законом і право на притулок. 30 % опитаних дітей доводилось захищати свої права, права своїх родичів, друзів.
Один опитаний зазначив, що захищав права малолітнього сусіда. Інші зазначали, що звертались до міліції, захищаючи права на особисту недоторканність.
Більше 70 % опитаних знають, що у разі порушення їхніх прав варто звертатись до правоохоронних органів, зокрема у міліцію та прокуратуру. Менше 30% також вказали, що варто звертатись до юриста, адвоката чи до батьків.
З приводу знань із права, які учні отримують у школі, то голоси поділились порівну. Трохи більше 50% вважають, що їм достатньо знань із права, тому що вчителі досить доступно викладають матеріал. Інші зазначили, що знань бракує, бо мало годин відводиться на вивчення і право викладається лише один рік. 
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus