USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.20 39.40
  • PLN 9.71 9.93

Волинський обласний перинатальний центр хочуть внести в перелік ковідних медустанов

20 Вересня 2021 16:48
Якщо зросте рівень захворюваності на COVID-19 серед породіль з таким перебігом, що потребує госпіталізації, в обласному управлінні охорони здоров’я клопотатимуть про внесення КП «Волинське обласне територіальне медичне об’єднання захисту материнства і дитинства» до переліку так званих ковідних установ.

Про це під час засідання позачергової 8 сесії облради повідомив виконувач обов’язків начальника управління охорони здоров’я Волинської обласної державної адміністрації Валерій Руцький.

Він зазначив, що, станом на сьогодні, на території області немає жодного медичного закладу, що обслуговує вагітних жінок із COVID-19, який отримав ковідний пакет від НСЗУ.

Головний медик області зауважив, що протягом місяця на Волині зафіксували лише п’ять випадків захворювання на коронавірусну інфекцію серед породіль, які потребували госпіталізації.

Посадовець подякував керівництву КЗ «Волинський обласний перинатальний центр», що входить до складу КП «Волинське обласнe територіальне медичне об’єднання захисту материнства і дитинства» за те, що медики пішли на зустріч і прийняли пологи у жінок з COVID-19.

Читати ще: «Порушення присяги лікаря». Луцький пологвоий будинок відмовляється приймати породіль із COVID-19

«Вагітність – це не хвороба, це нормальний стан для жінки. І, якщо нема важкого перебігу захворювання, не буде нічого страшного, якщо жінка народить в пологовому будинку за місцем проживання. Адже лікарі отримують кошти не лише за COVID-19, а й, безпосередньо, за пологи. У той же час у ВОДТМО взяли на себе ношу – лікування важких пацієнтів з обтяжливим акушерським анамнезом. Тому, якщо потік пацієнтів зросте, ми будемо ставити питання перед центральною комісією щодо внесення цієї медичної установи в перелік ковідних закладів, щоб вони могли надавати поодиноку нині допомогу масово у разі необхідності», – зазначив Руцький.

Натомість, головний медик акцентував, що всі управлінські дії щодо Луцького клінічного пологового будинку – повністю виправдані, оскільки вдалося зберегти життя багатьом людям.

«Все, що зроблено для порятунку життя людей, не може бути не виправданим», – додав голова облради Григорій Недопад.

Нагадаємо, у Луцькому клінічному пологовому будинку відмовляються приймати породіль з COVID-19, пояснюючи це відсутністю фінансування та контракту з НСЗУ. Натомість інші медичні заклади області, зокрема КЗ «Волинський обласний перинатальний центр», що входить до складу КП «Волинське обласнe територіальне медичне об’єднання захисту материнства і дитинства», надають допомогу пацієнтам із коронавірусною інфекцією. Утім, місць катастрофічно не вистачає, адже тут лише два бокси.

Водночас, як проінформувала генеральна директорка КП «Волинський обласний перинатальний центр», депутатка Волинської облради Ірина Горавська, до червня 2021 року, розродження вагітних із COVID-19 або підозрою на захворювання, проводили в двох медичних закладах області – КП «Луцький клінічний пологовий будинок» та КЗ «Волинський обласний перинатальний центр» .

«Для надання відповідної допомоги були заключені договори з НСЗУ за напрямком «Стаціонарне лікування хворих з COVID-19», 31 пакет. Але 2 червня 2021 року видали наказ, яким припинили роботу низки закладів з обслуговування пацієнтів з коронавірусною інфекцією. У цей перелік потрапили й два акушерських стаціонари – Волинський обласний перинатальний центр, що входить до складу КП «Волинське обласнe територіальне медичне об’єднання захисту материнства і дитинства», та Луцький клінічний пологовий будинок. Що ж залишалось нашим вагітним? Адже вони мали право отримати кваліфіковану і якісну медичну допомогу в профільному закладі, тому нашому перинатальному центру, який має два спеціалізованих бокси для інфекційних хворих, нічого не залишалось, як приймати таких жінок«, – інформує Ірина Горавська.

З її слів, протягом літа цього року таких пацієнток було дев’ять, натомість лише за два тижні вересня 2021 року – вісім.

«Потужностей обласного перинатального центру вже не вистачає. Сьогодні ми змушені збільшити кількість ліжок у боксах, бо у нас три пацієнтки з COVID-19. У нинішніх умовах дотриматися всіх вимог інфекційного контролю, щоб попередити зараження персоналу та інших пацієнтів, ми неспроможні», – каже очільниця медичної установи.

Вона зініціювала зміни до проекту рішення, у яких йшлося про те, аби доручити Волинській ОДА спільно з госпітальною радою порушити перед центральними органами виконавчої влади країни питання про додаткове включення медзакладу до переліку закладів охорони здоров’я для надання допомоги вагітним, породіллям та новонародженим з підозрою або хворим на COVID-19.

«Крім того в об’єднанні лікуються дітки з COVID-19, яких ми також обслуговуємо. У нас є обласна інфекційна лікарня, але якщо з’являється гостра хірургічна патологія чи супутні захворювання, ми, не маючи пакета, мусимо обслуговувати дітей», – наголосила Горавська.

Вона додала, що без контракту з НСЗУ, без так званого ковідного пакету, виникла проблема з ПЛР-тестуванням.

«Для того, щоб нам забезпечити тестування пацієнтів без виділених державою коштів, до кінця року необхідно не менше мільйона гривень», – підкреслила медик.

Вислухавши доповідачів, волинські обранці громади зміни до проекту рішення ухвалили.

Вікторія СЕМЕНЮК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
123 Показати IP 20 Вересня 2021 21:05
Потужностей обласного перинатального центру вже не вистачає. Сьогодні ми змушені збільшити кількість ліжок у боксах, бо у нас три пацієнтки з COVID-19. У нинішніх умовах дотриматися всіх вимог інфекційного контролю, щоб попередити зараження персоналу та інших пацієнтів, ми неспроможні», – каже очільниця медичної установи. Чому не в ПОЛОГОВОМУ, де є цілий поверх для ковід них породіль?
лучанин Показати IP 21 Вересня 2021 15:46
Бо він виключений з переліку закладів ОЗ , визначених для госпіталізаціі пацієнтів з хворобою covid цимиж посадовцями , що волають про проблеми перинатального в наданні якісноі допомоги вагітним .

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus