USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Волинський священик в Краматорську відслужив місяць з правоохоронцями

13 Вересня 2015 18:21
Чи потрібне армії капеланство? З цього приводу точиться чимало дискусій. Бійці, до яких приїздять на фронт священнослужителі, у відповіді одностайні: з хорошим духівником стояти на захисті Вітчизни значно легше. Побував на сході й капелан Олександр Мазурак – настоятель храму Святого Георгія при УМВС України у Волинській області. Відслужив разом з міліціонерами 30 днів. Має у своєму «активі» п’ятнадцять бойових чергувань. Про це інформує видання Високий Замок.

На блокпост – без ряси

- Виїзні опіки над нашими бійцями ми (Волинська єпархія УПЦ) звершуємо давно, – розповів отець Олександр. – Перша була на корветі «Луцьк» у Сімферополі торік, коли почалися заворушення у Криму. Пізніше, як розпочалися трагічні події на сході, ми повезли гуманітарну допомогу в селище Борова. Це крайня точка Харківщини, де вона сходиться дугою з Донецькою та Луганською областями, має стратегічний об’єкт – водосховище, що постачає воду на Донеччину. Друга місія гуманітарної допомоги була в місті Ізюмі (тоді там був штаб АТО). А цього року зі зведеним загоном працівників міліції я побував у Краматорську – несли чергування на блокпостах.

Жили правоохоронці у гуртожитку, по черзі заступали на добові чергування на блокпостах. З ними – і капелан. Теж у військовій формі, але без зброї.

- Моя місія була і духовна (спілкування з бійцями, спільна молитва), і практична – приготування їжі, рубання дров, догляд за територією. Хотілося допомогти хлопцям комфортніше нести своє чергування, – розповідає священик.

З якими проблемами найчастіше зверталися до нього на війні?

- Стан війни по-іншому все підносить до людини. Є хлопці, які носять у собі тягар убивств. Старалися розібрати кожну ситуацію. Якщо є ворог, який вбиває твоїх рідних і близьких, твоїх побратимів, то ти захищаєш їхні життя. Хоча поведінка воїна – це поведінка доброго християнина, він повинен пам’ятати про це, тримаючи у руках зброю. А ще солдат є миротворцем, його покликання – нести мир, передати його через свою присутність.

Світські пісні під гітару

Для ближчого спілкування з Господом у гуртожитку в Краматорську облаштували молитовний куточок. Місце для молитви мали і в землянках на блокпостах. Бо так душі ставало легше.

Священик каже: жителі Краматорська дякували хлопцям за те, що стали на їхній захист, приносили гостинці, навіть торти пекли.

- Там люди позитивно настроєні до України. Я особисто не бачив жодного негативного ставлення і не чув поганих висловлювань у бік держави та військових. Хоча після від’їзду на душі залишилася велика печаль. Тому що ми приїхали, пожили в таких умовах певний час і поїхали. А люди там залишилися – без житла, в постійному страху. Вони виснажені війною.

Священик згадує також здивовані очі місцевих дівчат та жіночок, які минали блокпости 8 березня, - на честь свята хлопці дарували їм тюльпани та «котики». А ще пам’ятає, як біля гуртожитку стояла місцева молодь і під гітару наспівувала свої пісні. Отець Олександр попросив у них музичний інструмент й заспівав… «Рідна мати моя». Ця мелодія до сліз сколихнула і східняків, і солдатів… Коли волинська команда уже готувалася до від’їзду додому, військовослужбовці своєму духовному наставнику підготували сюрприз – подарували гітару на спогад про їхню спільну службу.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Редакція сайту прийняла рішення тимчасово закрити коментування під новинами, які стосуються військових подій на сході.
В Україні триває війна, зокрема інформаційна. Таким чином, ми не можемо допустити, щоб ресурс Інформаційного агентства Волинські Новини використовували як майданчик для дестабілізації ситуації.


Утім нам важлива думка нашого читача, тож запрошуємо до обговорення публікацій на сторінках агентства в соціальних мережах.




Система Orphus