USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Волинянка народила вдома і за це її викликали до суду. ІНТЕРВ’Ю

12 Листопада 2013 13:51
Сім’я Мацюків із села Домашів Ківерцівського району нікого не закликають наслідувати їхній приклад – народжувати вдома, адже бувають різні обставини, - повідомляє Волинський інформаційний портал.

Рішення про пологи «на дому» подружжя Мацюків, які проживають у селі Домашів Ківерцівського району ухвалило з власних переконань. «Наші прабабусі народжували вдома. Зараз багато медиків кажуть, що немає здорових жінок і тому не варто порівнювати з тим, що було раніше. Я себе вважаю здоровою людиною – це по-перше. А по-друге – сам акт народження дитини не вважаю якоюсь хворобою, якимось діагнозом, що потребує ретельного догляду», – ділиться власним баченням Юлія Мацюк.
«По-третє, народження дитини – це такий самий природній акт, як і зачаття. На зачаття ми ж не запрошуємо медиків, щоб вони подивилися, як ми це робимо», – продовжує міркування співрозмовниці її чоловік Сергій.
Разом із тим вони нікого не закликають наслідувати їхній приклад, адже бувають різні обставини. «До цього людина повинна внутрішньо бути готова. І морально, і фізично», – вважає жінка.
Гості, яких не чекали після народження дитини

Як виявилося, у бюрократичному світі здоров’я жінки для щасливих пологів недостатньо. Це показав досвід цих же Мацюків, коли у 2011 році у їхній сім’ї з’явилася доня на ім’я Рада. Тоді за тиждень до народження дитини родина з Києва переїхала у Домашів. Відповідно, чоловік і жінка не були тут прописані, місцеві лікарі вагітну не оглядали. А тут у них ще й удома маля народилося.
«Це був, за словами наших лікарів, перший такий випадок у районі. Ніхто не знав, що потрібно робити… Наступного дня після пологів до нас приїхала карета – шість чоловік: дільничний, санітар, головний педіатр, гінеколог, місцева фельдшер і сімейний лікар нашого «повіту», – пригадує Сергій.
Зі слів батька новонародженої дитини, делегація почала вимагати впустити їх зі словами «ми зараз вас заберемо». Бо згідно з законом, породілля разом із новонародженим повинні бути доставлені до лікарні.
«Я ж узагалі нікого не планував пускати – протягом тижня, згідно з нашими культурно-релігійними переконаннями, про дитину ніхто не повинен знати. А тут виходить, що вже наступного дня вже така катавасія», - каже Сергій.
Тоді візитери та сім’я Мацюків розійшлися з миром: «делегацію» впустили до хати, щоб про все домовитися, і медпрацівники оглянули і новонароджену, і породіллю. Після цього подружжя написало заяву, що відповідальність за усі непередбачені обставини вони беруть на себе і відмовляються від госпіталізації.

Та основні проблеми були ще попереду

Дитину потрібно було зареєструвати у РАЦСі, тобто виробити свідоцтво про народження. А це роблять на основі довідки з медзакладу. «Але нам її не видали. Сказали: не стояли на обліку, народжували без присутності медперсоналу… То звідки ми знаємо, що саме ця жінка народила цю дитину?» – пригадує Сергій.
На той момент що робити далі, подружжя не знало, але спроб знайти «формулу» процедури, як це все оформити у законний спосіб, не полишало.
«У результаті через декілька тижнів головний лікар Ківерцівської районної лікарні сказав, що треба звертатися до суду. Я поїхав до адвоката, ми написали заяву. Через декілька місяців, 22 вересня, відбувся розгляд справи (тоді як Рада народилася у липні). Позивачем була районна лікарня. Справа називалася «Встановлення факту народження дитини». Адже треба було виписати довідку, а на основі чого, вони не знали. Тож довідка мала бути виписана на основі судового рішення», – пояснив подальший перебіг подій Сергій Мацюк.
Зміни у законодавстві. Крок назустріч?
Наразі подружжя очікує на ще одну дитину. Однак цього разу Юлія та Сергій вирішили вчинити розумніше. «Станемо на облік в останні місяці, відмовимося від усіх аналізів, а далі будемо дивитися», – поділився «планом дій» співрозмовник. Таким чином він сподівається полегшити процес реєстрації.
Хоча вже цього року набрала чинності постанова «Про затвердження порядку підтвердження факту народження дитини поза закладом охорони здоров’я». Документом визначено процедуру підтвердження медичною консультаційною комісією факту народження жінкою дитини поза закладом охорони здоров’я у разі, коли таким закладом не проводився огляд жінки та дитини.
Згідно з цим порядком, для початку жінка або хтось із її родичів повинні звернутися протягом тижня з ймовірної дати народження до лікувального закладу з відповідною заявою про встановлення факту народження. При собі потрібно мати документи, які посвідчують особу. Зазвичай вимагають паспорт.
Якщо жінка стояла на обліку, то варто подати облікову картку пологового будинку, результати аналізів УЗД, копію картки виклику швидкої медичної допомоги, довідку про генетичну спорідненість. Бажано також надати медичну довідку лікарсько-консультативної комісії лікувально-профілактичного закладу про огляд дитини, яка народилася поза закладом охорони здоров’я, та таку ж медичну довідку про огляд жінки для підтвердження факту народження дитини.
Якщо перелічених вище довідок немає, особливо це стосується останніх двох, то медична консультаційна комісія приймає рішення про обов’язковий огляд жінки та дитини.
Коли є всі необхідні документи, комісія приймає рішення про підтвердження факту народження дитини у вигляді висновку. Після цього заявникові вже видається медична довідка про перебування дитини під наглядом лікувального закладу.
«І вже на підставі цієї довідки заявник звертається до нас із відповідними своїми документами – паспортами, свідоцтвом про шлюб», – розповіла провідний спеціаліст відділу державної реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби Луцького міського управління юстиції Яна Полезнюк.
Юрист Сергій Сафулько, своєю чергою, уточнює, що у разі відсутності всіх документів про народження дитини державна реєстрація здійснюється на підставі рішення суду про встановлення факту народження. Однією з підстав для прийняття рішення є свідчення свідків. Це може бути будь-яка особа, якій відомі будь-які обставини, що стосуються справи.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 10
віктор І Показати IP 12 Листопада 2013 14:06
молодці!
ваня Показати IP 12 Листопада 2013 14:10
правильно. На все божа воля а лікарям тільки плати за все
валентина Показати IP 12 Листопада 2013 14:13
що природа робить з людьми. Пологи раніше приймали повитухи, а не чоловіки. Чоловіки не повинні бачити як їхня дружина народжує. Чоловіки стають -БАБАМИ. Чоловікам треба робити чоловічу роботу -а не варити, прати, роди приймати і т.д.
109 до валентина Показати IP 12 Листопада 2013 14:26
От то жіноча заздрість!! Повинні повинні.Чоловіки повинні самі вирішувати,куди їм іти.На роди їх силою не тягнуть. А якщо ваш час пройшов, і тепер уже нічого не змінити.То не керуйте тут куми куди іти. Нормальний чоловік все вміє робити.
хаха Показати IP 12 Листопада 2013 15:10
какие повитухи?!!! не смешите!!! настоящий мужчина тот, на которого можно в любой ситуации положиться.
Володимир Показати IP 12 Листопада 2013 15:13
Дауншіфтери?
Ду ю спік інгліш? до Володимир Показати IP 12 Листопада 2013 15:23
Переклади
Свідома Показати IP 12 Листопада 2013 15:23
Кого ви хвалите? Це порочна і небезпечна практика. Це вверх безвідповідальності. По-перше, жінка ризикувала життям дитини і свом життям. А якби виникли ускладнення під час пологів? А якби кровотеча, - маткові кровотечі характеризуються тим, що жінка за 5 хвилин може стікти кров,ю. Треба була екстренна реанімація. Поки приїхала би швидка - було пізно. Чого про це не подумала жінка? А чоловік? У нас не кам,яний вік. Тепер безграмотним бути соромно і небезпечно. Думайте завжди про наслідки!
Наталия. до Свідома Показати IP 14 Вересня 2014 10:11
а вы не хотите написать от чего бывает кровотечение? и почему его не бывает в домашних родах ? Ну так я напишу. 1 рожает женщина у которой уже было кесарево и матка лопается на месте шва. 2 причина - ребенка выдавливают , что делают только в родильных домах и только медики. 3 причина это стимуляция родов, что тоже не делается в домашних родах. Пишите честно!!! и не пугайте граждан чем зря. В домашних родах безусловно есть опасность но не то что вы перечислили.
саша Показати IP 12 Листопада 2013 20:01
Хто за останні декілька років народжував той знає скільки потрібно грошей офіційно і неофіційно заплатити щоб народити. Дитя ще в утробі, а за неї уже мусиш давати на лапу, тобто сам факт хабарництва починається ще до твого народження

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus