USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.71 9.93

Волинянки помирають від раку грудей, бо пізно звертаються до лікарів

20 Жовтня 2009 13:38
Рак молочної залози на Волині, як і в Україні у цілому, займає перше місце серед онкозахворювань жінок. Лікарі скаржаться, що багато пацієнток звертаються до них, коли хвороба уже запущена. Про це 20 жовтня повідомляють «Волинські новини».
Запущену стадію хвороби лікарі виявляють у 19% жінок, яким ставлять діагноз рак молочної залози. Про це «ВН» повідомив лікар-мамолог Волинського обласного онкологічного диспансеру Володимир Федорчук.
У такому випадку хвороба вже дає важкі ускладнення, коли метастази проникають у життєво важливі органи: печінку, легені, нирки. А отже, шансів на подолання недуги майже не залишається.
При цьому, зазначив лікар, з-поміж хворих на рак молочної залози першої стадії виліковуються 96% жінок, із хворобою на другій стадії – 84-87% жінок.
За словами онкохірурга, за 9 місяців цього року на Волині на рак грудей захворіло понад 180 жінок.
Летальність внаслідок раку молочної залози теж викликає занепокоєння у медиків. «2008 року померли 11,8% тих, що захворіли. Загалом смертність на Волині коливається на рівні загальнодержавної», – повідомив Володимир Федорчук.
Учені називають близько 80 факторів, що можуть спричинити рак грудей. Серед них – гінекологічні проблеми, негаразди із щитовидною залозою, спадкова схильність, аборти, неякісне харчування, шкідливі звички, погана екологія тощо, застерігає лікар.
Довідково:
20 жовтня відзначається Всеукраїнський день боротьби з раком молочної залози. Він започаткований Указом Президента України 17 січня 2005 року, щоб пореджати виникнення і розповсюдження раку молочної залози, привернути увагу суспільства до цієї проблеми.
Захворюваність на рак молочної залози в Україні зростає – в середньому на 1-2% за рік. Кожні 40 хвилин реєструється новий випадок захворювання, а щогодини помирає жінка, хвора на рак молочної залози. Іншими словами, за добу не стає близько 20 таких жінок. Загалом щорічно ця недуга забирає життя майже 7,5 тисячі жінок по всій Україні.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus