USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Волиняни встановили півтори сотні штучних нерестовищ. ФОТО

20 Травня 2013 13:50
Понад 150 штучних рибних нерестовищ встановили у акваторії Хрінницького водосховища, - про це інформують у прес-службі Волиньдержрибохорони.

Так, у повідомленні йдеться: певні фактори не завжди дозволяють рибі відкласти ікру. «Колись під час нересту навіть у дзвони не дзвонили, а дерев’яні колеса возів укутували тканиною, щоб вони не створювали шуму під час проїзду поблизу водних об’єктів. Вражає, наскільки наші пращури поважали та шанували це таїнство природи», - кажуть у рибохороні.

«Сьогодні ж під час нересту і дзвони дзвонять, і автівки дамбою їздять. Окрім того, є й інші проблеми, пов’язані з коливанням рівня води водосховищ, відсутністю певного нерестового субстрату, сприятливого температурного та гідрохімічного режиму. Відтак, популяції риб зменшуються», - йдеться у повідомленні.

Більшість видів риб, що мешкають у водоймах Волині, є літофільними, тобто відкладають ікру на свіжу чи минулорічну рослинність, тому спеціалісти Волиньрибоохорони з громадськими помічниками вирішили допомогти рибі шляхом виготовлення та встановлення штучних нерестових гнізд, матеріалом для яких слугували гілки хвойних порід дерев.

Керівництво зазначеними роботами здійснював представник Луцької рибоохоронної дільниці – головний державний інспектор Ришневський Ю.В.

Для цього вибрали частину акваторії Хрінницького водосховища, що бідна на водорості та рослини, на які риба могла б спокійно віднереститися.

Встановлення штучних рибних гнізд – лише перший етап у збільшенні популяції. Другим етапом стане визначення їх ефективності. Прогнозовано на встановлених гніздах будуть нереститись карась, лин та інші види риб.

Щотижня спеціалісти рибоохорони будуть проводити дослідження, тобто ці гнізда будуть підніматися з води, і тоді визначатимуть, яка риба тут нерестилася та скільки відкладено ікри. Після проведення відповідних розрахунків, ми будемо бачити цифру промислового повернення.

Проведені заходи, кажуть, дадуть можливість забезпечити нерест на обраній ділянці Хрінницького водосховища та збільшити рибопродуктивність водойми за рахунок видів риб, нерест яких відбувається на рослинному субстраті.




Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Факт Показати IP 20 Травня 2013 15:12
То основна причина відсутності риби - дзвони. Да, більший брєд придумати важко. А браконьєрство, яке в Хрінниках цей же рибнадзор покриває то стимул до нересту.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus