USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Волиняни їдять ГМО-котлети та крабів-мутантів

21 Листопада 2009 18:08
Контролери підприємства «Волиньстандартметрологія» влаштували перевірку магазинів області в пошуках товарів із вмістом генетично модифікованих організмів. Серед 60 перевірених продуктів кожен дев’ятий містить небезпечну частку ГМО.
Інспектори перевіряли магазини та супермаркети Волині на вимогу розпорядження Кабінету міністрів, який наказав жорсткіше контролювати продаж «харчів-мутантів». Контролери відібрали 60 найменувань продукції. Магазини вибирали навмання, щоб дотримуватися неупередженості. Потім провели експертизу харчів.
За результатами випробування, у семи перевірених зразках продукції були виявлені ГМО, про що не зазначено на етикетці. Це соєвий м’ясний гуляш зі спеціями «торгової марки «Екона», крабові клішні в паніровці з кігтиком від литовської компанії «Плунгес кооператіне прякіба», заморожені лососеві бюргери в паніровці від російської фірми «Вічунай-Русь».
У чотирьох зразках вміст ГМО взагалі небезпечно перевищує. Наприклад, у котлетному фарші «Курячий» уміст ГМО сягає 15,1 відсотка замість дозволених 0,9 процента. Фарш для котлет «Грибний» має 12,5 відсотка. Соєві битки у шматочках – аж 69 відсотків. А котлетний фарш «Домашній» узагалі рекордсмен – понад 76,5 відсотка.
«Ці харчі з магазинів Луцька, Ковеля та інших переважно міст вироблені ще до набуття чинності постанови про обов’язкове маркування ГМО. Заборонити їх не маємо права. Але споживачі мусять самі думати і вирішувати, чи купувати такі «делікатеси», - каже начальник випробувального центру підприємства «Волиньстандартметрологія» Віолетта Шулятицька.
Довідково:
За законом, допустима норма вмісту генетично-модифікованих організмів у продуктах не повинна перевищувати 0,9 відсотка. Якщо харчі містять ГМО, то виробник мусить обов’язково вказувати його вміст на етикетці та супровідних паперах. Правила виписані у травневій постанові кабміну «Порядок нанесення етикетування на продукцію, яка містить або вироблена з використанням генетично модифікованих організмів».
 
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
дідо Показати IP 21 Листопада 2009 18:44
цікаво?...хто заставляє їсти гмо волинян?....кожен має право вибору,нехочеш-некупляй.....а взагальному від гмо ше ніхто невмер...
вого КРОК Показати IP 21 Листопада 2009 20:39
Про ГМО -У 1998 році вчений Арпад Пуштай із науково-дослідницького інституту Роует в англійському місті Арбіден заявив, що виявлено незворотні зміни в організмі щурів, які споживали генетично модифіковану картоплю. По закінченні експерименту дослідник сказав, що ніколи не харчуватиметься такою їжею, і що дуже несправедливо використовувати громадян, як піддослідних кроликів............А.С. Баранов, президент института биологии развития им. Кольцова РАН за два года в опытах на мышах он обнаружил: а) изменение формулы крови – стабильное снижение кол-ва лейкоцитов, б) замедление роста в) необратимое увеличение печени г) патологии желудочно-кишечного тракта д) уменьшение объёма головного мозга!!!!!!!! А.С. Баранов: «Существует реальная угроза появления рекомбинаций, т.е. новых сочетаний генов, ведущих к новым сочетаниям свойств и признаков у потомков» (журнал «производство мороженного», 06. 2007 год)
seal Показати IP 21 Листопада 2009 21:05
До дідо. Згідний, що право вибору має кожен. Але, якщо на продукті відсутнє маркування про наявність в ньому ГМО, то мене разом зі всіма іншими позбавляють цього права. А я дуже не люблю, коли мене чогось позбавляють. А те, що від ГМО ще ніхто не помер, то не факт, що їх вживання не відіб'ється на наступних поколіннях. А, зрештою, вже й зараз вони на багато що впливають. Наприклад на грамотність. І це очевидно.
дідо Показати IP 21 Листопада 2009 21:13
...якшо їсти зі задоволенням та вміру, то людина може цвяхи їсти...а істерика навколо гмо роздута змі, бо це новий бізнес з великими грошима...менше знаєш-краще спиш та довше живеш...
Юка Показати IP 21 Листопада 2009 21:48
до дідо: генетично модифіковані продукти на ринку з'явилися не так вже й давно і якщо сьогодні від їх споживання ніхто не помер, це не означає, що завтра цього не станеться.
Юка Показати IP 21 Листопада 2009 21:53
прикро навіть не те, що ми споживаємо продукти з вмістом ГМО (наші організми можуть і не таке витримати), а ось використовувати їх для виготовлення сумішей для новонароджених - це справді злочин. як бачимо головними піддослідними кроликами стали немовлята! (наприклад, гучні справи з сумішами фірми Нестле)
seal Показати IP 22 Листопада 2009 15:14
До дідо. Якраз у цьому випадку приказка менше знаєш - краще спиш є недоречною. Багато хто з медиків стверджує , що суть споживання людиною ГМО полягає в тому, що відбувається горизонтальне переміщення генів, а це веде до появи нових вірусів та бактерій, які викликають незворотні мутації, внаслідок яких з’являються онкологічні хвороби, токсикози, знижується загальний рівень імунітету, зростає в суспільстві алергізація (особливо у дитячому віці), онкологічна захворюваність, смертність. Такж наслідки споживання ГМО проявляються й на зовнішності людей. Тому що ті гени, які впроваджують у наш геном від генетично модифікованих продуктів призводять до алергій, дерматитів та гнійничкових хвороб шкіри. А також можуть спричиняти ураження внутрішніх органів, зокрема кишечнику. А хвороби шлунково-кишкового тракту мають прямий зв’язок зі шкірою, яка втрачає природний колір, еластичність, функціональні властивості захисту й терморегуляції організму, тощо. Так, що про який міцний сон ми говоримо?
Таня Показати IP 23 Листопада 2009 16:57
Ще б перевірили чи всі виробники маркують ГМО на своїх продуктах і наскільки те що пише на бірці відображає реальну картину. А то постанову прийняли, а чи виконуватимуть її виробники - питання лишається відкритим.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus