USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

У Луцьку обговорили освоєння 8 мільйонів на житло для бійців

11 Січня 2017 17:30
Учасники АТО обговорили з луцькими депутатами принцип освоєння 8 мільйонів гривень, передбачених міським бюджетом за програмою забезпечення житлом на умовах співфінансування.

Про це йшлося під час відкритих зборів учасників спілки АТО Волині з заступниками міського голови 10 січня в приміщені Палацу культури міста Луцька. Організатором заходу виступив голова міського осередку спілки воїнів АТО Волині Олег Кобилинський. Загалом на зустріч прийшло понад 300 учасників бойових дій на сході.

Головною темою обговорення став розподіл у 2017 році 20 квартир у Луцьку для учасників АТО. Відповідно до Програми, учасникам АТО пропонують придбати житло на умовах співфінансування. Зокрема, 50% мають сплатити учасники АТО, 50% - міський бюджет. На 2017 рік передбачено з бюджету міста 8 мільйонів гривень на ці потреби. Площа житла, яке може бути придбане за цією програмою – не більше 50 метрів квадратних. Якщо, приміром, учасники АТО хочуть придбати помешкання більшою площею, то із загальної площі житла лише 50 метрів квадратних він зможе придбати за програмою. Решту «квадратів» має оплатити сам. Ще одна умова участі у Програмі – відмова від пільгової черги на житло.

За станом на вересень 2016 у Луцьку на квартирному обліку перебувало 193 сім’ї учасників бойових дій, які беруть або брали участь в АТО, 16 службовців-ветеранів АТО, які мають статус інваліда війни та 8 членів сімей загиблих бійців.

На думку військових, проблему забезпечення житлом потрібно починати вирішувати якомого швидше, оскільки з кожним демобілізованим бійцем черга на житло збільшуватиметься і крайні у черзі можуть чекати на квартиру по 20 років.

Із залу також звучали питання про те, де демобілізованим бійцям брати гроші на оплату половини вартості квартири, якщо банки відмовляють військовослужбовцям у видачі кредиту. На це питання депутати пообіцяли дати відповідь після того, як ознайомляться з причинами відмови банків у кредитуванні.

Окремою темою дискусії були випадки, коли бійцям відмовляють у реєстрації на квартирну чергу. Так, мати одного учасника АТО запитала першого заступника міського голови Тараса Яковлева, чому її сину відмовили в черзі на житло, мотивуючи це тим, що хлопець приписаний у батьківській квартирі. Посадовець відповів, що, згідно закону, учасник АТО не має права на пільгове житло, якщо в квартирі, в якій він зареєстрований, в розрахунку на одного мешканця припадає більше 6 квадратних метрів житлової площі. Він порадив матері бійця приписати в квартирі бабусю і ще кількох родичів, аби обійти закон.

Депутати міської ради та бійці разом розмірковували над тим, які механізми застосувати, аби вирішити проблему забезпечення житлом, не порушуючи закон та задовольняючи право ветеранів АТО на власні квадратні метри. Зокрема, звучали пропозиції збільшити навантаження на забудовників шляхом підняття розміру пайової участі, яку забудовник має сплатити в міський бюджет. А різницю на надбавці пропонують скерувати безпосередньо на бюджет програми співфінансування житла для бійців АТО.

Голова міського осередку спілки воїнів АТО Волині Олег Кобилинський у коментарі Інформаційному агентству Волинські Новини розповів, що обговорення таких важливих питань з депутатським корпусом міської ради - дуже вдала ідея.

"Таким чином бійці дізналися, що саме для них роблять депутати. Люди почули про програми, які розроблені спеціально для них, а також задали питання, які їм цікаві. Такі збори корисні й для депутатів, адже вони повинні прислухатися до ідей та питань військових, аби врахувати це при вірішенні соціальних питань в майбутньому", - підсумував голова міського осередку спілки воїнів АТО Волині.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus