USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Вперше у Луцьку запалили свічу єврейського свята Хануки

7 Грудня 2015 15:15
У недільний вечір 6 грудня відбулася знакова подія в історії Луцька. Майже через 75 років у хоральній синагозі 17 століття в молитовному богослужінні запалили свічу єврейського свята Хануки, - повідомляє volyntimes.

Вперше за такий довгий і кривавий період історії Ортодоксальна іудейська релігійна громада Луцька змогла провести своє релігійне свято у стінах рідного храму. Провів дійство її очільник - лучанин Мойше Меір Матусовський.

На свято були запрошені представники ГФ «Волинський щит», які стоять на сторожі Волині та її історії. Вони прибули сюди просто з військово-польового навчання.
До нашого спільного сорому святиня, що була побудована їх предками ще 1629 року, зараз перебуває у плачевному стані й використовується як спортивна зала.
Незважаючи на багатовікову історію й вагому частку єврейського населення в етнічному складі громади Луцька, яка у певні періоди сягала 70%, ми досі не маємо жодної меморіальної згадки про нього у просторі міста.
Лише скупа меморіальна табличка на пошарпаних стінах однієї з найвеличніших на теренах Західної України синагоги нагадує про величезну трагедію - знищення 18 тисяч євреїв, які сьогодні лежать в страшній ямі урочища Пречищина за містом. На жаль, керівництво міста й області не приділяє цьому жодного значення.
Символічно, що ця подія відбулася саме у свято відновлення служби в очищеному від осквернення жертовнику Ієрусалимського Храму. Сподіваємося, що символи знайдуть своє відображення і в реаліях древньої луцької синагоги, - йдеться у повідомленні.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу



Система Orphus