USD 39.75 40.20
  • USD 39.75 40.20
  • EUR 39.90 40.40
  • PLN 9.75 9.98

Вперше в історії української легкої атлетики волинянка здолала 50 кілометрів

30 Жовтня 2016 19:00
«Йшла на старт, а надворі - 4 градуси тепла і дощ ллє, як з відра. Як іти? До 30 кілометра дощ не припинявся. Дуже холодно було стартувати. Чесно кажучи, після травми я дуже боялася. Бо перед цим я мала ще одну травму – впала і зламала 2 ребра. Тож не знала, чи вдасться пройти. Я вже думала, що з фінішу мене одразу ж в «швидку» поведуть. Але ні. Я навіть підійшла до тренера і запитала, чому він мене зупиняв»...

14-16 жовтня у місті Івано-Франківськ відбулися ХХ міжнародні змагання зі спортивної ходьби Кубок «Вечірній Івано-Франківськ», Чемпіонат України з легкої атлетики серед дорослих та молоді (спортивна ходьба на 50 кілометрів) та Командний Чемпіонат України серед молоді, юніорів та юнаків (спортивна ходьба).

Головною родзинкою цих змагань стало введення нової дисципліни в рамках Чемпіонату України – спортивної ходьби на 50 кілометрів серед жінок. Досі жінки змагалися лише на олімпійській дистанції – 20 кілометрів.

І хоча на 50 кілометрів зважилися лише дві спортсменки, вони в результаті відразу потрапили в перші ряди світового топ-листу 2016 року в цій дисципліні. Першою стала Радько Ксенія з Сумської області (4:39:09), другою – Василина Вітовщик (на фото) з Волині (4:44:35).

Травма завадила поїхати на Олімпіаду

Після повернення Василина люб’язно погодилася зустрітися і розповісти про змагання, де показала хороший результат. Досі в легкій атлетиці 50 кілометрів долали лише чоловіки. Але віднедавна, після того, як на відкритому Чемпіонаті світу, який відбувся в Римі, ввели 50-кілометрову дистанції для жінок, є надія, що ця дисципліна буде введена в наступних чемпіонатах як Європи, так і світу. Для України цей досвід також перший, і тому – унікальний.

Василина Вітовщик вже більше 8 років займається легкою атлетикою з тренером ДЮСШ «Спартак» Миколою Калиткою. За цей час дівчина з Любешівського району стала майстром спорту України, виступала на Чемпіонатах України, всесвітній універсіаді, є неодноразовою призеркою Чемпіонатів України, кубків України.
Минулого року Василина виборола ліцензію на участь в Олімпійських іграх, але так сталося, що мрія поїхати на Олімпіаду-2016 так і залишилася нереалізованою: дівчина отримала серйозну травму і майже 8 місяців не могла повноцінно тренуватися, відновлювала своє здоров’я.

«Цей рік був для мене важким. Звичайно, кожен спортсмен хоче поїхати на Олімпіаду. На жаль, маючи ліцензію, я поїхати не змогла. Коли в тебе травма, особливо – серйозна, починаєш переосмислювати багато чого в своєму житті, роздумуєш над тим, повертатися в спорт чи ні. Додав упевненості в собі тренер, він повірив у мене. І за 1,5 місяці я підготувалася до дистанції 50 кілометрів. Чесно кажучи, я лише зараз почала усвідомлювати, що пройшла цю дистанцію, бо вона дуже складна, навіть на цих змаганнях четверо чоловіків зійшли з дистанції», - розповідає дівчина.

Складна дистанція в екстремальних умовах

Василина розповідає: того дня, коли тривали змагання, було дуже некомфортно. На вулиці – 4 градуси тепла, періщить дощ. Згідно з правилами, спортсмени мають виступати в шортах. Головний убір і кофта з довгим рукавом – будь ласка. А ось литки мають бути голі.

«Йшла на старт, а надворі - 4 градуси тепла і дощ ллє, як з відра. Як іти? До 30 кілометра дощ не припинявся. Дуже холодно було стартувати. Чесно кажучи, після травми я дуже боялася. Бо перед цим я мала ще одну травму – впала і зламала 2 ребра. Тож не знала, чи вдасться пройти. Я вже думала, що з фінішу мене одразу ж в «швидку» поведуть. Але ні. Я навіть підійшла до тренера і запитала, чому він мене зупиняв», - розповідає Василина.
Власне, волинянка переконує - якби за 7 кілометрів до фінішу почала скорочувати дистанцію між собою і суперницею, то, не виключено, що мала б і кращий результат. Але тренер вирішив перестрахуватися, адже після травми так виснажувати організм не варто. Тим більше, що дистанція дуже важка. Як розповідають хлопці, які її долали, після 35 кілометру організм виснажується і бувають моменти, що спортсмени сходять з неї.

«Якби я за кілометрів 7 прискорилася, то думаю, можна було б боротися за перше місце. Бо між нами відрив був один кілометр - на дистанцію у 50 кілометрів це не так і багато. Коли приїхала зі змагань, всі мене питають, як я дійшла. Мабуть я себе так налаштувала, повірила, що я зможу, адже в спортсмена автогенне тренування – це важливо. Подумки я вже ці 50 кілометрів пройшла ще до старту: зараз буде розминка 5 кілометрів, потім – 20-ка, як на змаганнях; пройшла 25 кілометрів треба «прогулятися», ще 5. Був переломний момент – на 35 кілометрі, було важкувато. Але коли ти йдеш, бачиш підтримку колег, які стоять по трасі – це додає сил», - ділиться враженнями спортсменка.

У спорті треба бути сильним

Теплими словами Василина відзначає свого тренера ДЮСШ «Спартак» Миколу Федоровича Калитку: «За 8 років він вже рідним став для мене. Це і тато, і психолог, і масажист». Саме він, каже легкоатлетка, став надійною підтримкою.

Так сталося, що рідний тато Василини рано помер, а мама - недієздатна. Тож з 15 років дівчина самостійно живе і знає, що треба працювати і допомагати мамі.
«Я мамі хотіла допомогти і хотіла, щоб вона мною пишалася. А в спорті треба бути сильним - він не любить слабких. Коли ти здаєшся, даєш слабину, то нічого не вийде. Ти маєш терпіти», - ділиться своїм секретом волинська спортсменка.

Зараз Василина відновлюється після виснажливих змагань і починає потроху тренуватися, готуючись до подальших змагань. Зокрема, очікується, що дистанцію 50 кілометрів для жінок введуть на Кубку Європи, який відбудеться в місті Подєбради (Чехія). А також, можливо, цю ж дистанцію введуть на Чемпіонаті Світу з легкої атлетики, який запланований на літо 2017 року в Лондоні. Тож Василина сподівається, що результати, отримані нею на Чемпіонаті в Івано-Франківську, дадуть можливість представити Україну в цьому виді легкої атлетики. Але попереду у дівчини - виснажливі тренування, бо відповідальність дуже висока, адже досі жінки не змагалися на 50 кілометрах. Тож досвід волинянки – це уже історія легкої атлетики України.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Оксана Показати IP 30 Жовтня 2016 22:11
Василинка, ти, Молодчина!!!!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus