USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Вплив політичної реклами переоцінений, - соціолог

18 Жовтня 2010 12:48
Не варто переоцінювати вплив політичної реклами, оскільки, за приблизними підрахунками спеціалістів, політична реклама на біл-бордах додає кандидату приблизно 1,5 % голосів.

Таку думку під час перебування у Луцьку висловив президент Українського фонду «Громадська думка», соціолог Володимир Подгорнов (Львів).

«Дуже дорога реклама дратує: виникає думка, що «за ці гроші можна було зробити щось корисне». Але якщо дуже бідна реклама - вона не сприймається, бо люди вже звикли до якісного інформаційного рекламного продукту», - зауважив Подгорнов.

Він наголосив, що за спостереженнями, найбільший вплив на виборці мають безпосередні зустрічі кандидата з виборцями, конкретні його дії. «Оце є той орієнтир, який за останні тижні буде вирішальним», - сказав Подгорнов.

Як розповів Подгорнов, Український фонд «Громадська думка» проводив останнім часом дослідження у Західній Україні. Зокрема, фонд провів опитування уже після реєстрації партій і кандидатів на міських голів у таких містах як Червоноград, Львів і Луцьк.

«В Луцьку провели дослідження 9-11 жовтня. Опитали 800 респондентів. Фон, на якому розподіляються голоси й політичні уподобання лучан, не відрізняються від ситуації у Львові чи Червонограді», - зауважив експерт.

Одночасно Подгорнов зауважив, що у кожному з досліджених міст уже після того, як зареєструвалися усі кандидати на міських голів, рейтинги змінилися. «Це сталося тому, що були ймовірні кандидати на посаду міського голови, які не зареєструвалися», - пояснив соціолог.

Володимир Подгорнов озвучив результати дослідження у Луцьку. За його словами, Вікторія Антонюк набрала 0.2%, Таїсія Баторевич – 0,7 %, Володимир Бондар - 19,1 %, Павло Боснюк - 0,6 %, Микола Грицишин не набрав голосів взагалі, Анатолій Грицюк - 8,2 %, Сергій Денисов - 1,4 %, Микола Дідух – 0,4 %, Любов Івевакова – 0,5 %, Андрій Козюра - 4 %, Ігор Мазур – не набрав жодного голосу, Олександр Мартинюк – 1,7 %, Євген Мельник – 4,3 %, Микола Романюк – 18,4 %, Іван Смоленг - 1,3 %, Василь Токарський – 2,9 %, Олександр Чижик – 3,7 %, і Богдан Шиба – 10,9 %. Проти всіх проголосувало – 10,1 %, й не змогли визначитися 11,6 %.
При тому Подгорнов зауважив, що похибка дослідження склала 1.7 - 1.9 %.
«Оскільки соціологія – це наука яка вивчає більше тенденції, а не цифри, то з цього дослідження треба робити певні висновки», - зауважив президент Українського фонду «Громадська думка». Він наголосив, що лідерами рейтингу є Володимир Бондар і Микола Романюк. «Серйозними претендентами» Подгорнов назвав Анатолія Грицюка і Богдана Шибу.
«Досить багато, порівняно зі Львовом і Червоноградом, проголосували проти всіх», - зауважив експерт.
Окім того, Володимир Подгоров зауважив, що загалом у Західній Україні більше половини опитаних очікують фальсифікацій на виборах. «Вони не задоволені виборчим законом. Тому, мені здається, на сьогоднішній день завдання громади – пильнувати, щоб все такі зробити вибори такими, які викликатимуть довіру. Інакше, хто б не переміг, у нього не буде реальної влади і можливості відстояти інтереси лучан. Дуже важливо, щоб кожний відсоток, кожний голос був збережений», - сказав Подгорнов.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 17
))) Показати IP 18 Жовтня 2010 13:27
на старт! увага! руш!
міля Показати IP 18 Жовтня 2010 13:41
Не зрозуміло хто замовив опитування? Похоже на Бондара. Все рівно мером буде Токарський.
Петро Показати IP 18 Жовтня 2010 13:55
А хто така Вікторія Антонюк?
Міля-2 Показати IP 18 Жовтня 2010 14:07
Міля, це я замовила опитування! Бондар - мій мер!!!!!!!!! А ви в Ювант збігайте, там ваш висить: "Пацан сказал - пацан сдЄлал. А не сдЄлал - отстреліл!":))))))
))) Показати IP 18 Жовтня 2010 14:16
"Да, ето звоніла я!" (с) активніше!
До Мілі-2 Показати IP 18 Жовтня 2010 14:17
"Бондар клепки набиває, а в самого не хватає" - українська народна пісня.
Знаючий Показати IP 18 Жовтня 2010 14:28
Думаю, що після цих виборів зросте значення місцевих спеціалістів та волинських аналітичних центрів. Приїжджі "специ" вже всіх задовбали. Толку з них - 0,1%.
Марко Показати IP 18 Жовтня 2010 14:39
А що ж тут вдієш! Ви знаєте, хто почав цю соціологічну копанину. Причому, полетівши у захмарні далі. Треба ж совість, урешті мати. А карту не поб`єш шаховим конем... Так що як на мене, все це логічно..."Каждому городу - нрав и права! Каждая имеет свой ум голова...". Рочитаймо геніального Сковороду в ці "святкові" дні очікування!
Знаючий до Марко Показати IP 18 Жовтня 2010 17:36
Але, гадаю, погодитеся в тому, що сам процес недовіри до соцопитувань формується не тільки з допомогою проплаченої "соціологічної реклами", а й через непрофесійність проведення таких досліджень у більшості випадків.
Знаючий Показати IP 18 Жовтня 2010 15:36
До речі, тільки що дивився через пошуковики що являє собою Західноураїнський Центр електоральних досліджень і політичного прогнозування (раніше поставлена сьогоднішня новина, заборонена для коментування). По отриманих результатах складається враження спеціально створеного під вибори центру (можливо, навіть зареєстрованого у Луцьку) або що це їх перше оприлюднене дослідженння :)
Марко Показати IP 18 Жовтня 2010 15:45
Знаючий, ви переоцінюєте можливості місцевих кандидатів!!! Навряд чи - я теж дивився в Інеті. Не більше й не менше, ніж у того ж Горшеніна.
Знаючий до Марко Показати IP 18 Жовтня 2010 22:55
Припускаю, що ця організація (Західноураїнський Центр електоральних досліджень і політичного прогнозування) взагалі може бути вигадана. Щодо можливостей місцевих кандидатів, то я їх не переоцінюю, адже більшість з них продукують чимало неефективного та смішного примітивізму.
Всезнайко Показати IP 18 Жовтня 2010 16:01
Бондар - підступна людина. Він не володіє елементарними знаннями, зате володіє будь-якими методами маніпуляції. "Громадська думка" Подгорнова - це виссане з пальця утворення, яке за великі гроші діє компанійськими методами (між виборами ніхто не чув про такий "фонд"). Правди в його дослідженнях немає ні на гріш, але вони руйнуюче діють на морально і психологічно слабку частину виборців, на непроінформовану частину суспільства. Методи Подгорнова - це методи для натовпу, для "сокири".
))) до Всезнайко Показати IP 18 Жовтня 2010 18:53
ага )))
борець Показати IP 18 Жовтня 2010 23:34
Бондар блефує, тому і хватається за всякі псевдо рейтенги та псевдо фонди.
Буга-га Показати IP 19 Жовтня 2010 08:27
Всезнайко, "ВИССАНЕ" з пальця, - це теж, так підступно! Ах,.. прАцІВний!
Криндець Показати IP 19 Жовтня 2010 13:55
Хвататись, дАрАГой боРЕць, можна за цицьку коханої жінки в пориві екстазу! Ви переплутали сайти...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus