USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Всі фінали були наші. «Дніпро» готовий продовжити традицію: вже сьогодні

27 Травня 2015 13:00
До фіналу Ліги Європи між "Дніпром" і "Севільєю" залишається обмаль часу. Саме цей час очікування важливої події є найбільш хвилюючим і радісним. Все подальше вже повністю залежить від остаточного результату, - повідомляє «Укрінформ».

Нагадаємо, як повідомляло Інформаційне агентство Волинські Новини, у Києві команда "Дніпра" обіграла італійський "Наполі" в повторному півфіналі Ліги Європи, і таким чином увійшла в фінал.

ЧИТАТИ ЩЕ: «ВОНИ ДУМАЛИ, ЩО «ДНІПРО» - НЕ КОМАНДА», - ФЕДЕЦЬКИЙ

Фінальний поєдинок Ліги Європи УЄФА між "Дніпром" і "Севільєю" розпочнеться сьогодні, 27 травня на полі "Національного стадіону" Варшави о 21.45 за київським часом.

Варшава до цього футбольного дійства готувалася цілий рік. На 58-тисячному "Національному стадіоні" навіть постелили новий газон, з якого здувають пилинки представники УЄФА. Вже прилетів до Варшави і "Дніпро". Причому гравців зустріли прямо біля трапу і оселили у п'ятизірковому готелі "Софітель".

Очікується, що сьогодні увечері українську команду підтримають понад 10 тисяч уболівальників. Дніпропетровці, які є номінальними господарями поля, можливо, виступлять у своїй улюбленій домашній синьо-біло-блакитний амуніції, та й поляк українцеві брат. Як кажуть, підтримує на всіх фронтах. Але тут є маленька неув'язочка. У складі "Севільї" грає хавбек збірної Польщі Гжегож Кріховяк, за якого варшав'яни уболіватимуть приблизно так само, як ми колись за "міланця" Андрія Шевченка.



БАЗЕЛЬ, ЛІОН, СТАМБУЛ - ТАК! СПОДІВАЄМОСЯ І НА ВАРШАВУ

Перед тим, як головний рефері зустрічі "Дніпро" - "Севілья" англієць Мартін Аткінсон дасть сигнал про початок вирішального протистояння у Лізі Європи сезону-2014/2015, згадаємо про колишні славні перемоги українських клубів.

Отже, 40 років тому, 14 травня 1975 року, почин зробило київське "Динамо". У фіналі Кубка володарів кубків підопічні Валерія Лобановського у Швейцарії здолали угорський "Ференцварош". 30 тисячам глядачів на стадіоні "Санкт-Якоб" цей матч запам'ятався яскравим тотальним футболом у виконанні "Динамо". А нам, крім іншого, вибачте за причіпливу журналістську пам'ять, ще й "рейковим", за Марком Твеном, німецьким написанням на табло у Базелі прізвища Онищенка (Onischtschenko), де одна славна буква "щ" вартувала всього іншого.

Згадування прізвища Володимира Івановича Онищенка, природно, не випадкове. Саме він забив у ворота угорців два м'ячі (на 17-й і 39-й хвилинах). Ще один гол, на 66-й хвилині, на рахунку кращого бомбардира чемпіонатів колишнього Союзу Олега Володимировича Блохіна. Що ж, Європа тоді з подивом відкрила для себе київське "Динамо", а "Динамо", відповідно, підкорило Європу.

Радісне для "Динамо" дежавю повторилося через 11 років. 2 травня 1986-го кияни знову обіграли суперників у фіналі все того ж Кубка кубків. І рахунок ідентичний - 3:0. А от суперник інший - мадридський "Атлетико". М'ячі у французькому Ліоні забивали Олександр Заваров (5-та хвилина), Олег Блохін (85) і Вадим Євтушенко (88). Особливо гарним був другий гол. "Атака віялом" (Рац - Бєланов - Євтушенко - Блохін) вразила футбольну Європу. Динамівцям стоячи аплодували 50 тисяч глядачів на стадіоні "Жерлан", а вдома, у Києві, тижнем раніше сталася Чорнобильська катастрофа...

А потім, за хронологією, був день "Шахтаря" на Босфорі. 20 травня 2010 року у присутності 37 тисяч 357 глядачів на стамбульському стадіоні "Шюкрю Сарджоглу" підопічні Мірчі Луческу у фіналі останнього в європейській історії Кубка УЄФА з рахунком 2:1 обіграли бременський "Вердер". У цьому матчі в обох командах відзначилися бразильські легіонери. На 20-й хвилині рахунок відкрив "гірник" Луїс Адріано, потім, через 15 хвилин, була помилка Андрія П'ятова після удару зі штрафного "музиканта" Роналдо Апаресідо Родрігеса (він же Налдо) - 1:1. Але більш за все гра запам'яталася "слаломом" Даріо Срни по правому флангу і елегантним ударом в один дотик Жадсона. Так "Шахтар" вирвав перемогу у додатковий час, на 97-й хвилині.

До речі, був ще й тріумф київського "Динамо" у Суперкубку УЄФА і три переможних м'ячі у двох матчах з грізною "Баварією" (1:0 і 2:0) від молодого і нестримного Олега Блохіна. Втім, це вже зовсім інша історія...



"ДНІПРО" ЧУДОВИЙ ЗА БУДЬ-ЯКОЇ ПОГОДИ

Для "Дніпра" дебютний континентальний фінал з чинним переможцем Ліги Європи стане 51-м офіційним матчем у сезоні.

На відміну від "Севільї", яка на правах володаря трофею розпочала захист титулу відразу з групового етапу Ліги Європи, "Дніпро" відкривав єврокубковий сезон у Лізі чемпіонів УЄФА. У двох поєдинках 3-го кваліфікаційного раунду команда Мирона Маркевича так і не змогла розпечатати ворота "Копенгагена", зігравши внічию в Києві і двічі пропустивши у столиці Данії.

Потрапивши після невдачі в Лігу Європи, "Дніпро" в раунді плей-офф, вирішальному перед груповим турніром відбірковим бар'єром, за сумою двох матчів здолав хорватський "Хайдук".

До Варшави прилетіли практично всі футболісти першої дніпропетровської команди, у тому числі і травмовані форвард Роман Зозуля, хавбек Сергій Кравченко і захисники Ондржей Мазух, Віталій Мандзюк та не заявлені на Лігу Європи Павло Ксьонз і Дмитро Чигринський. Шанс вийти на поле у фінальному поєдинку мають: воротарі - Ян Лаштувка, Денис Бойко, Денис Шеліхов; захисники - Олександру Влад, Євген Чеберячко, Дуглас, Валерій Лучкевич, Олександр Сваток, Артем Федецький, Олександр Мигунов; півзахисники - Джаба Канкава, Євген Коноплянка, Лео Матос, Роман Безус, Бруно Гама, Валерій Федорчук, Євген Шахов, Руслан Ротань, Андрій Близниченко; нападаючі - Нікола Калинич, Євген Селезньов, Матеус.

З упевненістю можемо припустити, що завтра у стартовому складі на матч з іспанцями вийдуть герої колишніх баталій воротар Бойко, захисники Дуглас, Чеберячко, Федецький, хавбеки Ротань, Коноплянка і Канкава, форвард Калинич, який є кращим бомбардиром клубу в сезоні... Втім, місце Калинича може зайняти і Селезньов, який пообіцяв, що обов'язково зіграє, незважаючи на свою мікротравму. Відомо однак, що сьогодні під час польоту до Варшави герой протистояння з "Наполі" постійно прикладав лід до своєї лівої ноги.

Цікаво, що багато гравців "Дніпра" на вирішальний матч проти "Севільї" у Лізі Європи полетіли з дружинами, а Матос і Селезньов - з дітьми. Напевно, в такій компанії виграти свій перший Єврокубок буде легше...

"СЕВІЛЬЯ" ХОЧЕ ПЕРШОЮ ЗРОБИТИ ГРУ

А от "Севілья", у разі перемоги, може стати першим чотириразовим переможцем Кубка УЄФА/Ліги Європи. Вона виграла три фінали, так само, як італійські "Інтер" і "Ювентус", а ще - англійський "Ліверпуль".

У нинішньому турнірі безпрограшна серія андалузців налічує дев'ять зустрічей. У поточному розіграші вони зазнали лише однієї поразки, поступившись на виїзді "Фейєноорду" (0:2) ще на груповій стадії.

Вирішальний раунд на вибування плей-офф "Севілья" розпочала з перемог в 1/16 фіналу над менхенгладбахською "Боруссією" (1:0, 3:2). Далі в 1/8 і 1/4 фіналу пали "Вільярреал" (3:1, 2:1) і "Зеніт" (2:1, 2:2). А у півфіналі підопічні Емері просто познущалися над кривдником київського "Динамо" з Флоренції, здолавши "Фіорентину" із загальним рахунком 5:0.

Напевно, "Дніпру" варто очікувати, що проти нього буде виставлений стартовий склад ідеального для іспанців першого матчу з "Фіорентиною" (3:0) - Ріко, Відаль, Каррісу, Колодзейчак, Тремулінас, Мбіа, Крихов'як, Рейес, Банега, Вітоль, Бакка.

Дуже мобільний і небезпечний для нас вінгер "Севільї" Алекс Відаль, який перейшов до команди влітку минулого року з "Альмерії". "Фіалок" 25-річний футболіст образив двома голами і результативною передачею.

У складі команди також вирізняється досвідчений захисник Даніел, який провів 47 матчів у турнірі і є рекордсменом Ліги Європи за цим показником. Колумбійський форвард Карлос Бакка - єдиний гравець "Севільї", який виходив на поле у всіх 14-ти матчах команди. Ромелу Лукаку ("Евертон") і Алан ("Зальцбург"), клуби яких уже вибули з розіграшу, очевидно, залишаться кращими бомбардирами турніру. На їхньому рахунку по вісім голів, тоді як у Бакки лише п'ять, а у кращого серед дніпропетровців Ніколи Калинича - на два менше...

ЯК ГРАТИ З "СЕВІЛЬЄЮ"?

Напевно так, як це робив Валерій Лобановський із "Барселоною". Швидкості, пресинг, "науковий підхід" до персональної опіки, зміни ритму. А може, так, як Маркевич з "Наполі" - мобільна оборона, непоступливість у центрі, вміння дорожити кожним моментом (у виконанні Селезньова).

Напевно, на нас іспанці не образяться, якщо ми припустимо, що зі своїм найсильнішим суперником у Лізі Європи "Дніпро" вже зіграв. Футболістів калібру Гамшика, Ігуаїна, Кальєхона у "Севільї" немає. Але, тим не менш, двічі поспіль у фінал єврокубка не виходять. "Севілья" - суперник досвідчений і вмілий. І, до речі, з дуже міцними нервами. Два своїх останніх європейських трофея севільці завоювали після перемог у серії пенальті.

***

Шляхи команд у єврокубках раніше не перетиналися. При цьому їх об'єднує те, що в різні роки і "Севілью", і "Дніпро" тренував Хуанде Рамос, який у 2006-му і 2007-му привів "червоно-білих" до перших перемог в Кубку УЄФА. Найвищими ж досягненнями іспанського фахівця за чотири роки роботи в Дніпропетровську стало "срібло" у чемпіонаті України (2014) і вихід до 1/16 фіналу Ліги Європи (2013, 2014).

Не з чуток знаючи можливості обох команд, Рамос перед варшавським фіналом обережно оцінив шанси своїх колишніх клубів. "Дніпро" - дуже хороша команда. "Севілья" - фаворит матчу, але фаворит неочевидний. У фіналі статися може все, що завгодно", - сказав Хуанде Рамос.

На думку нинішнього наставника "Севільї" Уная Емері, його клуб має шанс переписати історію і завоювати четвертий європейський трофей, але дніпропетровці цілком можуть цьому перешкодити.

"Дніпро" став справжнім відкриттям цієї Ліги Європи. Ця команда вибила ряд топових, набагато більш іменитих клубів. Українці перемогли "Олімпіакос", "Аякс", "Брюгге" і "Наполі", який вважався фаворитом турніру після перемоги над "Вольфсбургом". Це означає, дніпропетровці заслуговують місце у фіналі. І якщо вже "Дніпру" вдалося здолати настільки серйозні команди, він може виграти й у "Севільї". Ми поставимося до суперника з повагою. Будемо скромні, не вважаємо себе фаворитами, але команда буде битися, - зізнався Емері.

Не дурня клеїти приїхав до столицв Польщі і "Дніпро". Капітан команди Руслан Ротань як ніколи впевнений у своїх партнерах. "Цим колективом ми граємо давно. Ми зіграні, добре один одного знаємо. Всі розуміють, що одним тільки матчем ми можемо обернути мрії в реальність. Хоча не будемо кривити душею, все-таки це фінал. Напруга буде дуже великою", - сказав Ротань.

У кульмінаційний момент сезону дніпряни, з усього видно, зберегли свій фізичний і моральний потенціал. А про потенціал тренерський і говорити не варто! Мирон Маркевич сам по собі людина таємнича і небагатослівна. Після матчів захоплені слова про перемоги його команди кажуть інші. Немає сумніву, що Мирон Богданович обере на фінал із севільськими "пікадорами" таку тактику, яка нівелює їх разючі удари.

Напевно, першим номером ми діяти не будемо, безумовно, дніпряни, зіграють на межі самовіддачі. Та й Коноплянці у вирішальній стадії Ліги Європи час сказати своє слово. З "Наполі" йому це вдавалося досить рідко. Напевно, "Дніпро" чекатиме іспанців на своїй половині поля. Вичікувальна тактика дозволила команді Маркевича дістатися до фіналу, і нема сенсу щось змінювати кардинально. Коноплянка, Ротань і Селезньов з партнерами здатні досягти того, щоб Кубок Ліги Європи із серця Речі Посполитої був доставлений в Україну, на береги могутнього Дніпра.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Лучанка Показати IP 27 Травня 2015 13:20
Дай Боже! Госопди,хоч тут Україну підтримай!!!З Богом!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus