USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

Встановили особу співробітника СБУ, який вербував журналіста

19 Вересня 2018 11:55
Співробітником Служби безпеки України на прізвисько "Пушкін", який погрожував фотокореспонденту "Страна.ua" В'ячеславу Селезньову та домагався, щоб журналіст надавав йому інформацію про редакцію видання, виявився Олександр Хаїндрава.

Про це пише Страна.ua.

За інформацією джерел видання в СБУ, Хаїндрава - співробітник Служби, який працює в так званому управлінні "М".

"Найменування по буквах - це неофіційне умовне найменування управлінь. Воно не використовується в листуванні, офіційному спілкуванні, - це характеризує структурний підрозділ СБУ", - зазначив співрозмовник "Страна.ua". - У той же час, управління" М "є в складі Департаменту захисту національної державності (так званому Департаменті "Т"), який відповідає за роботу із засобами масової інформації ".

Департамент "Т", який очолює генерал-майор Данило Доценко, за однією з версій, курується заступником голови СБУ Віктором Кононенком. З лютого 2017 року він відповідав за роботу спецслужби у напрямку захисту національної державності. Минулого літа Кононенко пішов на підвищення - став заступником Василя Грицака.

До слова, дружина Доценка Олена працює помічницею народного депутата Андрія Денисенка (за зверненням якого сфабриковано одна з кримінальних справ проти "Страна.ua").

Управління "М", в свою чергу, має скандальну славу, пов'язану з подіями на Майдані. Згідно з оприлюдненим у ЗМІ планом операцій "Хвиля" та "Бумеранг", які нібито планувалася президентом Віктором Януковичем для придушення масових акцій протесту в лютому 2014 року, дане управління мало забезпечити відключення ефіру 5 каналу, телеканалів "24", "еспресо TV", ТВі і "1 + 1" в рамках "антитерористичної операції" з розгону майданівців.


У планах протидії Майдану зразка 2014 року управлінню "М" відводилася серйозна роль.

Що характерно, керівник управління "М" часів президентства Януковича - генерал-майор Олег Бойко після зміни влади не був звільнений зі служби. У жовтні 2015 року президент Петро Порошенко призначив його на посаду керівника СБУ Черкаської області.

"Стране" також вдалося з'ясувати додаткову інформацію про особу Олександра Хаїндрави.

Так, в молодості він серйозно захоплювався футболом і навіть був зарахований до складу столичного ФК "Арсенал".


В одній команді з ним тоді грали та зробили непогану кар'єру в професійному футболі України голкіпер Олександр Погорілий і нападник Володимир Лисенко. Що ж стосується Хаїндрави, то він, судячи з усього, з мрією стати зіркою спорту розпрощався, і пішов стопами батька.

Справа в тому, що батько "Пушкіна" - нині покійний Віктор Анатолійович Хаїндрава, полковник КДБ. Він - колишній заступник начальника з будівництва київської школи КДБ при Раді міністрів СРСР, яка згодом була перейменована у Вищі курси КДБ СРСР.

Мамою "чекіста" є Олена Олександрівна Єськова, рід занять якої також був пов'язаний з правоохоронними органами.


У жовтні 2015 року його мати займала пост головного консультанта Головного департаменту з питань діяльності правоохоронних органів та протидії корупції в Адміністрації Президента, а потім "займалася" питання забезпечення діяльності СБУ.

На той момент посада матері "Пушкіна" звучала так - завсектором забезпечення діяльності Уповноваженого Президента з питань контролю за діяльністю Служби безпеки України.

У даний час напрямок діяльності Єськової змінився. Вона є головним консультантом відділу управління організаційно-методичного забезпечення і моніторингу Координаційного центру забезпечення взаємодії Адміністрації Президента з Урядом.

До слова, в поданих пані Єськовою деклараціях про доходи міститься згадка про Олександра Хаїндраву. "Пушкін" є власником двох третин права власності на квартиру площею 69 м2 на вулиці Феодосійській в Києві.

Неподалік від цього місця співробітник СБУ і призначав зустрічі журналісту "Страны" Владиславу Селезньову.

Нагадаємо, "Страна" 10 днів стежила, записувала і документувала співробітника СБУ, який погрожував розправою журналісту видання В'ячеславу Селезньову, який сфотографував в травні цього року віллу президента Петра Порошенка в іспанській Марбельї.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus