USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

Як СБУ вербувала і погрожувала журналісту, який сфотографував віллу Порошенка в Іспанії

18 Вересня 2018 18:02
"Страна" 10 днів стежила, записувала і документувала співробітника СБУ, який погрожував розправою журналісту "Страны" В'ячеславу Селезньову, який сфотографував в травні цього року віллу президента Петра Порошенка в іспанській Марбельї.

СБУшник вимагав, щоб журналіст постачав йому інформацію про те, що відбувається в редакції, інформує Страна.

У разі відмови від співпраці - обіцяв великі неприємності (аж до побиття, в'язниці і проблем у мами).

В результаті вийшов унікальний матеріал з повним документуванням незаконних методів, які СБУ використовує для тиску на українські ЗМІ.

Хто такий В'ячеслав?

В'ячеслав - папараці "Страны", фото якого публікуються на нашому сайті під псевдонімом Ізим Каумбаєв.

Він разом з колегою-журналістом Кирилом Малишевим у травні літав до Іспанії, в Марбелью, щоб знайти нерухомість і земельні ділянки на іспанському узбережжі, якими президент і люди з його найближчого оточення володіють через ланцюжок офшорів.

І вони їх знайшли. Журналісти опублікували статтю, яка викликала дуже великий резонанс.
До чого це призвело?

З тих пір у обох журналістів почалися проблеми.

Ще навесні Кирила Малишева відрахували з Харківського національного університету імені Каразіна, попередньо вручивши йому повістку до військкомату просто на іспиті.

При спробах перейти в новий вуз влітку 2018 року (тобто вже після виходу публікації про іспанську віллу) він зіткнувся з проблемою: співробітники університетів говорили, що їм дзвонили з СБУ і доступно пояснювали ректорату, що можуть початися проблеми, якщо зарахують Малишева.
Але більш жорсткі дії були зроблені проти Слави. За ним встановили зовнішнє спостереження, його телефон поставили на "прослушку", про що журналіст повідомив у редакції, однак фактичне і формальне підтвердження цього довгий час ми не могли отримати.

Що трапилося?

Два тижні тому для особистого використання Слава купив 4 (чотири) грами марихуани. Незабаром після покупки його затримала поліція. Журналіст "Страны" як законослухняний громадянин погодився сплатити адміністративний штраф (за законом від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян), але щось пішло не так.

Хто такий "Пушкін" і як він з'явився в справі?

За словами нашого папараці, його силою помістили в машину. "Всього їх було близько семи чоловік. Потім мене відвели на розмову з якимись незрозумілими двома, які представилися співробітниками СБУ, показавши службові посвідчення. Один з них назвався Саша. Білявий, зростом десь 1,78, худорлявий, з легкою неголеністю і бакенбардами ", - розповідає журналіст.

"Будемо називати його Пушкіним", - вирішили журналісти трохи пізніше на редакційній планерці.

Співробітник СБУ розпочав розмову твердо і по-діловому: "Нам потрібна "Страна". Поки не закриємо їх, будеш працювати на нас, а потім ми тебе відпустимо". І запропонував співпрацювати журналісту зі Службою безпеки інформатором.

"Він говорив:" Будеш нам допомагати, тоді у тебе буде все добре. А якщо відмовишся, тебе мусора просто відп ... дять. Розкажеш редакції, ми на тебе бариг нацькуємо, скажемо, що це ти здав дилера", - згадує журналіст.

Далі вони відвезли Славу в одне з відділень поліції і не давали викликати адвокатів. "Тепер я твій адвокат. Ми все порішаємо", - урочисто заявив "Пушкін".

Журналіста утримували в поліції всю ніч і відпустили лише за умови, що він почне співпрацювати з СБУ. "Під таким жорстким тиском вони змусили мене підписати документи про співпрацю з СБУ по регулярному" зливу" інформації", - говорить журналіст.

Слава поїхав до редакції і розповів про все колегам. І ми прийняли рішення розпочати журналістське розслідування, повністю задокументувавши спілкування з "Пушкіним" - фіксувати всі телефонні розмови, повідомлення, зустрічі та "команди", які він давав нашому журналісту.

Вийшла, як говорив відомий кіноперсонаж, "картина маслом".

Як ми вели "Пушкіна"

Перша зустріч Слави і "Пушкіна" була короткою і складалася переважно з погроз і шантажу - співробітник СБУ таким чином зміцнював "дружні" відносини.

Він поставив умову - інформувати його в телефонному режимі. Каналом комунікації СБУшник обрав Telegram.

І вже перше повідомлення містило пошту ([email protected]), на яку він вимагав прислати графіки редакційних завдань - які маршрути, плани на тиждень, хто з журналістів їздить на які завдання і так далі, список співробітників редакції, номери телефонів і домашні адреси.
На цій же зустрічі Пушкін поставив перед Славою друге завдання - з'ясувати, чи вживають наркотики Світлана Крюкова, заступник головного редактора "Страны", Вероніка Кіфічак, безпосередній керівник Слави, начальник відділу "Приватне життя", а також журналіст Кирило Малишев.

Видно було, що СБУ шкодує про те, що до цих пір не розкопали будь-якой компромат на журналістів, але однозначно мають намір його знайти.

Крім того, "Пушкіну" дуже важливо було знати, в який день в редакції видають зарплату, а також подробиці поїздки в Іспанію до дачі президента Порошенко: за чий рахунок, за чиїм завданням, хто оплачував житло, хто зустрічав на місці, як пересувалися в Іспанії, на якому сайті бронювали квартиру.

За нашою домовленістю Слава не відповідав відразу відмовою, а посилався на те, що він так відразу відповісти на питання не може, оскільки мало що знає про плани редакції.
Далі Пушкін призначає Славі другу зустріч. Він забирає нашого журналіста в парку Шевченка, садить його в автомобіль Skoda і відвозить в "Макдональдс" на Севастопольській площі.

Слава повністю записує бесіду на диктофон.

З розмови зрозуміло, що Пушкін підозрює, що наш журналіст все розповів редакції і навіть пропонує йому пройти перевірку на поліграфі.

Але головне - він намагається залякати Славу, прямо погрожуючи йому розправою в разі відмови від співпраці або ж "зливу" інформації про спілкування з СБУ.
Ось найяскравіші моменти тієї бесіди:

П (Пушкін): - Я не заздрю ​​тобі. Ну одне я можу тобі сказати: так, ти потрапив в ху ... у ситуацію. Я тобі кажу конкретно - так, б ... дь, я не знаю, що на твоєму місці робив би. Чесно я тобі скажу. Але я тобі можу одне сказати: що це тобі ще пощастило, що ти спілкуєшся зі мною. У мене є люди на роботі, які будуть з тобою говорити абсолютно по-іншому.

С (Слава): - Пі ... ти мене? За що? За те, що я нічого не знаю?

П: - Дивись, пі ... ти ... це не виключено, все може бути. Але чіпати тебе ніхто не буде, поки ти знаходишся з нами в нормальних відносинах. У тебе неприємностей не буде. Ти зараз, б ... дь, підеш з роботи, наймеш адвоката - тоді будуть неприємності і пі ... ти будуть. Нах .. воно тобі треба?

С: - Ну тоді я їду з Києва.

П: - Ти думаєш все так просто? Пішов з роботи. Поїхав з Києва. Це означає ховатися від слідства. У тебе можуть бути великі неприємності.

...

П: - Що ти будеш робити в своїй Великій Олександрівці?

С: - Поїду до Польщі на заробітки.

П: - Закриємо "Страну" - поїдеш. Слава, ти нормальний. Своїх людей ми не ображаємо.

С: - Та який я ваш? Хочете, щоб я інформацію зливав. Якщо я нічого не знаю.

П: - А що я повинен передати на роботі? Що Славік відмовляється працювати і наймає адвоката. Ти впевнений? Ти ж розумієш, що ми можемо дістатися до Олександрівки?

С: - А там що?

П: - А що рідних немає?

С: - Мама? А при чому тут мама взагалі?

П: - Ну тобі ж все одно. Пох ... на себе.

Повну версію розмови можна прослухати тут:
Пушкін і його обличчя

Вже після цього запису ми готові були зробити публікацію. Але у нас була проблема - ми ніяк не могли сфотографувати самого Пушкіна через його конспірації.

Тому в понеділок, 17 вересня, вирішили зі Славою покликати співробітника СБУ на розмову в якесь людне місце. Але, несподівано, в неділю, 16 вересня, Пушкін сам вийшов на зв'язок і зажадав зустрічі в понеділок. Оскільки в цей час Слава мав бути на погоджувальній раді у Верховній Раді, то ми домовилися зустрітися в Маріїнському парку.
Пушкін під'їхав в районі обіду. І погодився пройтися по парку, де ми його сфотографували і зняли на відео. Також ми встановили номер машини, на якій він приїхав разом з водієм - сіра Skoda Octavia з держномером AA5782IM.

З власних джерел в поліції, нам вдалося дізнатися, що ця машина зафіксована для роботи на СБУ.
Слава і Пушкін (праворуч) в парку

«Що ми будемо робити далі?

Слава до моменту виходу даної публікації знаходиться вже в безпечному місці.

Ми ж не маємо наміру залишати цю історію просто так. Тим більше, що це всього лише один (хоча і безпрецедентний за своєю відвертістю) епізод тиску на видання і наших журналістів. Проти головного редактора сфабриковано вже 5 кримінальних справ. Журналістам постійно надходять погрози фізичної розправи. Пошти та месенджери неодноразово намагалися зламати. Ведеться постійне стеження за Світланою Крюковою та іншими співробітниками.

Йдеться про сплановану владою кампанію по підготовці до розправи з нашим виданням.

Отже, що ми збираємося робити?

По-перше, ми подамо до військової прокуратури (саме вона розслідує злочини, скоєні співробітниками СБУ) заяву з вимогою відкрити кримінальне провадження. Дії "Пушкіна" підпадають відразу під декілька статей кримінального кодексу (докладніше про це в коментарі адвоката нижче).
По-друге, ми хочемо встановити особу "Пушкіна" і сподіваємося в цьому на допомогу наших читачів. Також повідомляйте нам, що вам відомо про інших витівки "Пушкіна", а також про подібні дії СБУ щодо інших журналістів.

Тим більше, як ми вже писали, "роботу" з нашими колегами спецслужба веде дуже активно.

По-третє, надати максимальному розголосу цю історію. Привернути до неї увагу міжнародних організацій, тому що ми розуміємо - головний замовник кампанії проти нас сидить в кріслі глави держави. Тому ми більше покладаємося на зусилля міжнародних організацій, ніж на хід розслідування в Україні. Хоча і зробимо все передбачені законом заходи, щоб кримінальне провадження було відкрито і по ньому почалися слідчі дії.

Тим більше, що історія з "Пушкіним" є унікальною. Вперше вдалося чітко зафіксувати злочинну діяльність співробітників СБУ по відношенню до журналістів. І це, в будь-якому випадку, не залишиться без наслідків. Якщо не зараз, то в найближчому майбутньому.

До виборів президента, нагадаємо, всього півроку», - пишуть журналісти Страны.

Адвокат: "Тут є відразу три статті Кримінального кодексу"

Правові аспекти дій співробітника СБУ "Пушкіна" на прохання "Країни" коментує відомий адвокат Андрій Смирнов.

- Як можна назвати те, чим займається співробітник СБУ?

- Це називається просто - кримінальним правопорушенням, за яке співробітники мають нести суворе покарання, передбачене Кримінальним кодексом України.

- Який склад злочину ви бачите в цій розмові?

- Їх декілька. Це і переслідування журналіста у зв'язку з його законною професійною діяльністю (ст.171 КК) і загроза або насильство по відношенню до журналіста (ст.345-1 КК), а також перевищення влади або службового становища працівником правоохоронного органу (ст.365 КК). Залежно від наслідків такої незаконної діяльності співробітників спецслужб кваліфікація може доповнюватися / змінюватися.

- Які наслідки для співробітника СБУ і спецслужби взагалі можуть бути через подібний скандал?

- В нормальних країнах такі скандали призводять до неминучого затримання такого співробітника, притягнення його до відповідальності і негайну відставку керівників спецслужб, які працюють на приватному підряді у президента. Але це в інший якійсь країні ... Тому я сумніваюся, що глобально ця ситуація може призвести до якихось наслідків для ручної служби президента на даний момент. Ми ж з вами розуміємо політичні аспекти. Недбайливого співробітника швидше за все звільнять заднім числом, потім заявлять про провокації і про те, що такого співробітника ніколи не було або був, але давно звільнений, а тому Служба не може дати ніякої оцінки ситуації. Але це, повторюся, на даний момент. Якщо ситуація в країні зміниться, то наслідки можуть бути набагато серйозніші.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
11 Показати IP 18 Вересня 2018 18:14
Що там петька нах*ю українців мав . І СБУ тоже .
Анатоль_ Показати IP 18 Вересня 2018 18:36
Шо тута такого?
дідо Показати IP 18 Вересня 2018 18:49
Кому ви вірите, сранауа-це колаборантський зливний бачок.
Ще не зовсім свідоми Показати IP 18 Вересня 2018 19:56
А чому сбушна сволота лазить по марбельях, а не по лисичанськах? В Іспанії працює сзр і цього достатньо.
до Дідо Показати IP 18 Вересня 2018 20:11
бачок, про який ви говорите, в вас в голові
Волинянин Показати IP 19 Вересня 2018 09:24
Журналіст нарокман ???
Анонім Показати IP 23 Вересня 2018 16:51
Тупа російська Страна з журналістами -наркоманами займається хернею.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus