USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Вступна кампанія 2013 року – спокійна і нудна. ФОТО

27 Серпня 2013 13:47
Як державні, так і приватні ВНЗ залишились задоволеними цьогорічною вступною кампанією. Скарг не було, а звернення, здебільшого, були консультативного характеру. Вступна кампанія 2013 року - спокійна, а якщо порівнювати її з 2012 роком, то навіть нудна. Про це йшлося на прес-конференції Громадянської мережі «ОПОРА».

Підбиваючи підсумки, координатор громадського спостереження ГО «ОПОРА» за вступною кампанією у Волинській області Дмитро Безвербний зауважив, що цього року процес подачі документів та вступу відбувався цілком спокійно.

«Навіть нудно якось було, якщо порівнювати з кампанією-2012», - жартує Безвербний. Разом з тим, він відзначив, що на гарячу лінію поступило більше тринадцяти тисяч звернень:
«В більшості випадків звернення були інформаційного або консультативного характеру. Скарг не було зафіксовано взагалі, тому можемо говорити про те, що вступна кампанія була дійсно спокійною».

Разом з тим, Безвербний додав, що протягом цієї кампанії дуже багато абітурієнтів скористались електронною системою подачі документів. А це означає, що потрібно вдосконалювати механізм її роботи, оскільки працювати ще є над чим.

Ці слова підтвердили представники приймальних комісій ВІЄМ’у (Оксана Степанюк), Антон Демчук (СНУ імені Лесі Українки), та Надія Хвищун (ЛНТУ). З їх слів, можливість подачі абітурієнтами документів через інтернет набагато спростила роботу приймальних комісії.

«Нам фактично вдалось уникнути черг. Якщо раніше приймальні комісії інколи засиджувались і до 11, і до 12 години ночі, то цього року спокійно закінчували роботу о 6, як і мали», - пояснює голова приймальної комісії СНУ ім. Лесі Українки Антон Демчук.


Що стосується кількості абітурієнтів, то в цілому виші задоволені кампанією також. Щоправда, не на руку їм зіграла демографічна ситуації в країні - випускників цього року на дві тисячі менше, в порівнянні з 2012 роком. Таким чином, ЛНТУ прийняв 8400 заяв на вступ, СНУ – 20000.

Представники вступних комісій луцьких ВУЗів зауважили, що цього року спостерігається тенденція зменшення кількості бажаючих навчатись на заочній формі:
«Всі хочуть на денну державну форму», - зауважила Надія Хвищун.


Працювати ще є над чим
Також, на прес-конференції говорили і про такі загальні проблеми, як питання вступу для пільгових категорій населення, вибору спеціальності, та відповідності сертифікатів МАН.

Як розповів Дмитро Безвербний, дуже часто студент подає документи на різні напрямки підготовки, не маючи уявлення про те, який освітньо-кваліфікаційний рівень він хотів би здобувати. Через це відбувається розпорошення місць.

Також координатор громадського спостереження зауважив, що необхідно переглянути питання надання пільг для вступу на освітньо-кваліфікаційний рівень спеціаліста та магістра:
«Я вважаю, що пільги є доцільними тільки під час вступу на перший курс. Але не у випадку вступу на спеціаліста чи магістра – тут відбір має відбуватись лише на основі знань».

Багато абітурієнтів звертались з проханням проконтролювати саме творчі конкурси у вишах. Адже до цього часу немає єдиного чіткого регламентування їх проведення на державному рівні – ВУЗи проводять їх за власними правилами. Та і тут порушень не було зафіксовано, хоча, наприклад, СНУ та ЛНТУ проводили конкурси по-різному.

Також, як зауважили представники приймальних комісій, дещо розчаровані були батьки дітей, які відвідували певні секції Малої Академії Наук. Попри їх сподівання, врахування оцінок та відзнак МАН відбувалося в особливому режимі.

Як заявив Безвербний, ГО «ОПОРА» передасть ці питання на розгляд в профільне міністерство.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Читач Показати IP 27 Серпня 2013 14:41
А ще різні тигренята, левенята і бобренята. Діти стараються, а до вступу це не доє ні краплини балу.
колян Показати IP 27 Серпня 2013 15:03
Може, ще конкурси КВК врахувати і збору макулатури? Діти теж стараються.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus