USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Вуличками «старого» міста у Луцьку

15 Липня 2014 08:44
Екскурсія з видатним істориком та краєзнавцем Петром Троневичем відбулася в неділю, 13 липня. Чоловік повів людей вуличками знайомого їм міста, розказавши маловідомі історичні факти, а в розповідь вплітав історію Луцької війни 1431 року, яка відбувалася між поляками і лучанами? - інформує ВізітЛуцьк.

Тож, почався маршрут від перехрестя вулиць Кривий Вал та Лесі Українки, де колись, як сказав Петро Олексійович, була Нова Брама – одна зі структур, що входили до четвертої (і останньої) оборонної лінії.

Також, з його слів, неподалік були два кладовища: єврейське та караїмське, а дещо в іншій стороні, біля Градної гори – Василівський монастир, названий так в честь волинського князя Василька. На так званій «Святій горі» колись височів монастир Успіння Святої Богородиці, який був заснований Мстиславом Володимировичем.

Наступна зупинка була біля Хрестовоздвиженської церкви, яку в радянський час намагалися називати Здвиженською - хрести, мовляв, не можна було згадувати. Розповідалося про Луцьке братство, його діячів, наприклад, Галшку Гулевичівну, грека Олександра Мозеля; церква ж збудована на місці колишніх Лазарівського шпиталю та церкви Лазаря сином великого князя Любарта наприкінці 14 століття.

Тут же Петро Троневич розповів про те, що на Волині чумаків називали прасолями і про те, який шлях вони долали. Йдучи вулицею Галшки Гулевичівни, він зазначив, що та буде перейменована у свою стару назву – вулицю Вірменську. У колишній вірменській церкві тепер живуть люди, хоча, імовірно, згодом тут буде школа чи місце духовного значення для вірменів, - каже він.

Далі ми прийшли до міських оборонних мурів, які постраждали під час Луцької війни. Автор численних книг про історію Луцька розповів про Великий Земський міст, по якому до міста намагались увійти поляки під час подій Луцької війни; згодом польський історик поразку окупації буде пояснювати тим, що, мовляв, «лучани зачарували місто», бо, очевидно, бачив, як освячувались мури. Через деякий час міст втратив своє значення для міста, яке стрімко розширювалось.

Зрештою екскурсія дійшла до невеликого будиночка, у якому зберігаються документи, які підтверджують існування караїмського кварталу і розповідають, як вони взагалі опинились на Волині.

Завершилась екскурсія біля «візитки» міста – Луцького замку, де історик розповів про два будинки, які борються за звання найстарішого, а також про плани майбутніх археологічних та історичних досліджень.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Петро Показати IP 15 Липня 2014 09:33
А де ж фото самого "старого" міста? Встидно ,коли видно,пане Троневич?......

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus