USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Вибори в Україні: на кого поставить Вашингтон?

7 Грудня 2018 18:23
Юлія Тимошенко провела кілька днів у США. Вона вирушила туди відразу після спроби Петра Порошенка ввести абсолютний воєнний стан і скасувати президентські вибори.

Звичайно, зустрічі лідера "Батьківщини" у Вашингтоні готувалися раніше, ніж президент намагався узурпувати владу. Але його провальна спроба напевно стала головною темою бесід Тимошенко і американців, пише Страна.

Для Юлії Володимирівни зараз важливо вирішити два завдання: не допустити скасування виборів і зробити так, щоб США підтримали саме її кандидатуру. Або хоча б не заважали їй перемагати - шляхом явної підтримки інших кандидатів.

Обидва завдання мають один центр прийняття рішень - за океаном. Саме там сьогодні черпають легітимність багато українських політиків. Включаючи і чинного президента.

Страна простежила візит лідера передвиборної гонки Тимошенко в США, а також дізналася, яка позиція у американців щодо українських виборів.

Чим займалася Тимошенко в Америці

Свою поїздку Юлія Тимошенко почала так, як ніби вже виграла вибори. 4 грудня вона заявила в Facebook, що немає сенсу відкладати наведення мостів з американцями на час "після обрання" - адже можна зробити це вже зараз.

Такий пасаж Юлія Володимирівна підкріпила своєю фотографією біля ілюмінатора в літаку і зі смартфоном в руках. Суворе обличчя ЮВТ ніби натякало, що лідер "Батьківщини" летить в Америку майже в статусі президента. І чи не бортом №1.
За словами Тимошенко, вона вирушила в Штати просувати формат "Будапешт+" - нову версію Будапештського меморандуму. Цей документ колись дав Україні гарантії безпеки в обмін на ядерне роззброєння. Але коли прийшла війна, про ці гарантії дружно забули все їх підписанти.

Тимошенко ж заявила, що хоче реанімувати цей формат - щоправда, яким чином поки незрозуміло. "Ми повинні створити прецедент результативності тиску на "гарантів" до відновлення даних нам зобов'язань", - написала ЮВТ в Facebook.

При цьому вона сама визнала, що система колективної безпеки "тріщить по швах" - що по ідеї ще більше ускладнює і без того майже безнадійне завдання змусити США, Британію і Росію (підписантів "Будапешта") захистити Україну.

Втім, якщо відволіктися від амбітних завдань всесвітнього масштабу і згадати, що на носі президентські вибори, явище Тимошенко в Вашингтоні стає більш зрозумілим. За кілька днів вона встигла побувати на кількох майданчиках, де обговорюють Україну.

4 грудня ЮВТ взяла участь в засіданні "Атлантичної ради" - впливової експертної організації, перед якою в 2014 році, вже в статусі президента, виступав Петро Порошенко, який відвідав тоді Америку.
Там Тимошенко закликала зібрати новий міжнародний формат зустрічей з Україною. Це країни-підписанти Будапештського меморандуму + канцлер Німеччини і верховний комісар ЄС (Юлія Володимирівна не уточнила, який саме). Це і є, за її словами, "Будапешт плюс".

Цікаво, що лідер "Батьківщини" нічого не сказала про неучасть Росії в цьому форматі – як країни-підписанта "Будапешта".

З одного боку, Москва там в меншості - проти США, Британії та України. З іншого боку, будапештські гарантії підтвердили колись Китай і Франція - щоправда, не поставивши підпис під підсумковим документом. Що ніяк не заважає їм взяти участь в новому форматі (і навряд чи РФ погодиться на менше).

На засіданні "Атлантичної ради" Тимошенко вдалося поспілкуватися з сенатором Томом Коттоном, членом комітетів з питань збройних сил і розвідки.
Фото з Тимошенко в той же день, 4 грудня з'явилося і в Твіттері спецпредставника США по Україні Курта Волкера.

"Зустрівся з Юлією Тимошенко, щоб обговорити американську точку зору на те, як розвиваються події в східній Україні і Чорному морі і як досягти миру в Україні", - написав Волкер.
5 грудня Тимошенко провела зустріч з керівництвом Міжнародного республіканського інституту (IRI), який очолював сенатор Джон Маккейн. Ця організація серйозно займається питаннями України.

ЮВТ поспілкувалася з президентом Інституту Деном Твайнінгом і регіональним директором з питань Євразії Стівеном Ніксом. З ними Тимошенко говорила про необхідність не скасовувати вибори.

"Мої співрозмовники підкреслили, як важливо провести президентські вибори навесні чесно, згідно з демократичними стандартами", - заявили вона.

В цей же день лідер "Батьківщини" побувала на прощанні з Джорджем Бушем-старшим. І згадала, як зустрічалася з ним у 2004 році.
6 грудня випало з Facebook Юлії Володимирівни. Пізніше вона повідомила, що за останню добу поспілкувалася з сенатором з комітету розвідки Джо Манчіном, а також конгресменами Ріком Ларсеном і Джимом Купером і комітету з армії.

Таким чином, представники влади, з якими розмовляла Тимошенко, - близькі до силовиків.

Загалом ЮВТ знаходиться в Америці вже четвертий день. Журналістка Дар’я Каленюк на початку цієї поїздки заявила, що зустрічі в США Тимошенко організували лобістські компанії, яким платять по 50 тисяч доларів на місяць.

Вона опублікувала документи компанії The Livingston Group LLC, в яких йдеться про організацію зустрічей для лідера "Батьківщини" в жовтні - однак тоді Тимошенко так і не полетіла в США.

Контракт з компанією на рік коштує 600 тисяч доларів, йдеться в документах, опублікованих Каленюк. При цьому сама Юлія Тимошенко використання послуг лобістів заперечує.
Звісно, довгострокові американські контакти Тимошенко - а тим більше нинішня поїздка - не могли залишитися без уваги Банкової.

Хід Порошенка у відповідь

Побачивши, яку бурхливу активність головна конкурентка на виборах-2019 розвинула в США, у Петра Порошенка вирішили теж відзначитися за океаном. В "Нью-Йорк Таймс" 5 грудня вийшла колонка Петра Порошенка "Путін повинен бути покараний".

У ній президент пояснює американській аудиторії, чому ввів воєнний стан. Опосередкованопідтверджуючи версію про те, що йому таких кроків на Заході ніхто не погоджував. А заодно - реагуючи на скарги Тимошенко (і не тільки її) з приводу "хитрого плану" щодо скасування березневих виборів.

"Я ввів обмежений воєнний стан на українській території поблизу російського кордону, щоб ми змогли мобілізувати і захистити нашу безпеку, якщо Росія зважиться посилити свою агресію", - майже виправдовувався президент, забувши пояснити, що обмежений режим ВС йому нав'язала Верховна Рада.

Цікаво, що в контексті Керченських подій Порошенко згадує в негативному ключі "Північний потік-2" і в позитивному - скасування зустрічі Трампа і Путіна в Аргентині. Страна вже розповідала, як низка загострень в Україні приводили до зривів зустрічей лідерів Росії і США. І що зрив Будівництва "Севпотока" - один із сценаріїв розвитку військової ситуації в Україні.

А ось про майбутні президентські вибори Порошенко у своїй колонці не сказав нічого. Головний посил його тексту - Захід повинен зупинити Росію, причому йшлося явно не про дипломатію.

"Поки Захід говорить, Путін діє. Настав час відповісти", - закликав Порошенко.

З цього тексту видно різницю в підходах Тимошенко і діючого президента. Якщо першій вигідний дипломатичний формат врегулювання - хоча б для того, щоб не зірвалися вибори - то Порошенко закликає США ледь не до військових дій проти Москви.

Такі абсолютно різні меседжі послали американцям два головних конкуренти на президентських виборах в Україні. Як відреагують на це в США?

Американська позиція на виборах

Як розповіло Страні джерело в лобістських колах у Вашингтоні, ставлення керівництва США до майбутніх виборів в Україні двояке.

"З одного боку, є невдоволення ходом речей в Києві. Корупція зашкалює, західний бізнес всерйоз не підпускають до ключових сфер, велике занепокоєння викликає очевидна деградація силових структур і ефективність витрачання грошей, що виділяються на оборонну сферу. З іншого боку - серед усіх ключових учасників гонки , включаючи чинного президента і Тимошенко, в Держдепі не бачать "свого хлопця", який би повів країну в правильному напрямку. Тому американці, в цілому, зайняли позицію спостерігача, не надаючи нікому ні серйозної підтримки, ні жорсткої протидії, вважаючи, що будь-який майбутній президент насамперед полетить до Вашингтона. Тим більше, що прихід до влади в Україні сил, які прийнято відносити до проросійських, в Держдепі не вірять, що також знижує в очах американського керівництва важливість виборів", - говорить джерело.

За його словами, в умовах "нейтралітету" офіційних американських структур, зростає роль спецпредставника з українських питань Курта Волкера, який, на думку джерела, веде політику в інтересах Петра Порошенка.

"Курт Волкер - виходець з лобістської компанії BGR Group, яку ще на початку 2017 року найняла Банкова для просування своїх інтересів у Вашингтоні. З тих пір він послідовно працює в руслі підтримки лінії Порошенка як з питань Донбасу і відносин з Росією, так і з питань внутрішньої української політики. Безпосередньо він координує свою діяльність з Борисом Ложкіним (екс-глава Адміністрації президента - прим.ред.).

Проте політична вага Волкера у Вашингтоні занадто мала для того, щоб спонукати Держдеп надати істотну підтримку українському президенту. Але цього достатньо для того, щоб блокувати якісь небажані дії, які могла б зробити американська влада проти Порошенка. Тим більше, що у Вашингтоні зараз склалася така ситуація, що українським питанням ніхто з серйозних осіб не хоче займатися. Держсекретар Майк Помпео просто робить дуже стомлене обличчя, коли чує про Україну. Тому так вийшло, що окрім Волкера Києвом і нікому більше предметно займатися. Чим Курт і користується, намагаючись проштовхувати потрібні Порошенко ідеї (втім, не завжди успішно) і блокувати непотрібні, що у нього виходить набагато краще", - говорить джерело.

Що стосується Тимошенко, то, за його спостереженням, ставлення до неї у американців дуже насторожене. У тому числі і завдяки зусиллям лобістів Порошенка, її вважають пов'язаною якимись "особливими стосунками" з Путіним.

"Характерний приклад: під приводом зміни графіка через похорон Буша-старшого від зустрічі з нею відмовилися деякі особи, хоча це можна списати і на не дуже, м'яко кажучи, ефективну роботу її лобістів. Але в цілому, з урахуванням скепсису щодо Порошенка і всієї нинішньої української влади, Тимошенко не виглядає якимось категоричним злом. Якщо вона переможе, це не буде сприйматися в Вашингтоні як велика трагедія. і вже точно навряд чи хтось в Держдепі робитиме надзусилля, щоб перешкодити її перемозі", - вважає джерело.

З інших потенційних кандидатів, за його словами, в поле зору Вашингтона перебувають Анатолій Гриценко і Святослав Вакарчук, але на серйозну американську підтримку вони розрахувати навряд чи зможуть через зневіру в їхні шанси. "Зеленського ж вони взагалі не розуміють - хто це і навіщо він йде на вибори", - додало джерело.

Нардеп Сергій Лещенко, який тісно контактує із західними структурами, також говорить, що американці не мають наміру робити конкретну "ставку" на виборах.

"Захід бачить, що тут немає чорно-білої ситуації, - сказав Страні Лещенко. - Захід знає про корупцію Порошенко і ставити на нього беззастережно він не буде. Хоча багато хто говорить, що Порошенко "наша людина", ми з ним підписували угоди , він "для нас зрозумілий" і передбачуваний, а Юля не передбачувана. до неї раніше було негативне ставлення, але зараз воно нейтральне. Вона свій мінус звела до нуля, а Порошенко свій плюс звів до нуля. Зеленський для Заходу незрозумілий і багато послів одним їх перших питань задають: "Хто такий Зеленський?". Хоча є його презумпція лояльності до Коломойського Захід це насторожує".
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Анонім Показати IP 7 Грудня 2018 19:07
насмішили
Василь Михайлович Показати IP 7 Грудня 2018 19:32
Без мила лізе ...,я і багато таких швидше за Папу Римського проголосують ніж за неї . Будучи прем'єром показала практично на що здібна ...Будь здорова , оформляй пенсію і живи на всі 100 та ні в чому собі не відмовляй . Закони запропоновані твоєю фракцією цьому сприяють !!!!!
Навуходоносор Показати IP 7 Грудня 2018 19:44
На мартовские выборы собирается целая плеяда Елен Прекрасных (Тимошенко, Богословская, Богомолец и прочие пока еще не заявившие о своих намерениях женщины). Проблема в одном: уверенности, что взойдя на трон, предвыборная Елена Прекрасная не станет царевной-лягушкой нет никакой. Программные заявления наших "гендерных" дам убийственно дилетантские и популистские. Они ничем не подкреплены, не имеют конкретики, технико-экономического обоснования, не учитывают нынешний уровень обнищания народа. В свое время все эти кандидаты (как и нынешние властители дум на политическом олимпе) прошли практику советского комсомола, там надо было уметь только пламенные речи толкать и больше ничего! Премьер Британии Уинстон Черчиль, проводя свою избирательную кампанию уже после войны сказал своим людям предельно откровенно о том, что их ожидает:"Мне нечего вам предложить, кроме честного труда до кровавого пота по восстановлению страны и защите ваших интересов". Послушаешь наших спасителей Отечества, то все они знают рецепты, как вывести Украину в самые богатые страны буквально через год-два. Вопрос: а что мешало им сделать это два десятка лет назад? Теперь же, когда наступила Руина, на всех политиков снизошло вдруг озарение: оказывается, главная опасность - олигархия, то-есть они сами. Как говорил известный театральный режиссер: "Не верю!"
аноним Показати IP 7 Грудня 2018 20:49
Обое рябое
Олександр Показати IP 7 Грудня 2018 23:13
Страну уа цитують. Ще б пєрвий канал переказали.
Газета ватників Показати IP 8 Грудня 2018 13:16
Газета 'Страна' -- рупор кацапських ватників і сепаратизму. Історія з її редактором, бабою Гужвою, тому приклад. 'Корисні ідіоти Кремля' і боти злетілися підтакувати 'Стране', як мухи на 'г...о'. Коментатори весною подавляться 'страной', бо переможе 'Батьківщина'.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus