USD 39.80 40.00
  • USD 39.80 40.00
  • EUR 39.96 40.20
  • PLN 9.92 10.10

Винахідник з Волині у 16 років отримав всеукраїнське визнання

18 Січня 2021 23:24
Волинянин Максим Шумаков – один із наймолодших винахідників на Волині. У 16 років отримав всеукраїнське визнання за розробку системи відстеження переміщення безпілотників. Нині хлопець навчається в Українському католицькому університеті.

Суспільному Максим Шумаков розповів про винахід, який його прославив, та нові ідеї.

Зараз хлопцю 19. На канікулах прийшов до ліцею в Княгининку, аби відвідати свого першого вчителя, який прищепив йому любов до програмування.

У 9 класі, говорить педагог Фелікс Костукевич, його учень захопився ще й фізикою: «Коли він побачив, що ті ж самі фізичні моделі можна моделювати на комп’ютері, то вирішив ці речі поєднати». Саме у ліцеї хлопець здобув перші знання з інженерії.

Паралельно із навчанням у ліцеї Максим відвідував Малу академію наук. Там стартувала робота над першим винаходом. «Це було в 10 класі. Я створив систему для безперешкодного відстеження БЛА. Загалом він складався з відеокамери та системи датчиків», – каже винахідник.

В Малій академії наук кажуть, що аналогів винаходу Максима в Україні досі немає. «Ця система може працювати і для наземних безпілотних апаратів. Але ми більше орієнтувались на БЛА. Це було частково зумовлено тією ситуацією, яка є на сході», – каже керівник гуртка інформатики академії Щегельський, який викладав у Максима.
Зі слів викладача, подібні пристрої можуть використовуватись під час рятувальних робіт для пошуку травмованих, у сільському господарстві, у наукових дослідженнях, для фотографування та відеозйомки об’єктів під час військових дій.

На момент створення собівартість винаходу була 30 доларів США. Апарат Максим тоді презентував на кількох всеукраїнських конкурсах, але винахід він так і не запатентував.

Нині пристрій зберігається в лабораторії Українського католицького університету. Максим працює над удосконаленням проєкту, чи запатентує його, ще не вирішив. Паралельно хлопець розробляє чотирьохбітний процесор.
Після університету Максим планує продовжити навчання за кордоном. Також мріє про ступінь доктора наук. Але працювати, каже, повернеться в Україну.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Степан Бандера Показати IP 19 Січня 2021 10:50
Хай тільки спробує не повернутись жити на Україну!
Анонім Показати IP 20 Січня 2021 07:19
Молодчинка, так тримати, Максиме! Нехай завжди тобі щастить у всіх починаннях та задумах!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus