USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.96

Винайшли штучну нирку, яку можна носити в собі

8 Вересня 2010 08:42
Для того, аби допомоги хворим на хронічну ниркову недостатність, американські вчені розробили штучну нирку, яку можна імплантувати в організм пацієнта.
За задумом медиків, новий пристрій дозволить позбавити хворих від потреби в постійних сеансах гемодіалізу в умовах стаціонару, - пише Кореспондент.

Згідно зі статистикою, багато таких пацієнтів помирає, не дочекавшись трансплантації, оскільки сучасні діалізні апарати виконують не більше 13% ниркових функцій, а донорських органів постійно не вистачає.

Як повідомляє джерело, штучну нирку розроблено в Каліфорнійському університеті в Сан-Франциско. Вона має стандартні для органу розміри, тому її можна імплантувати в тіло пацієнта.

Принцип роботи штучного органу відрізняється від звичайних діалізних апаратів - крім традиційних мікрофільтрів, які очищують кров від токсинів, він має біореактор з клітинами ниркових канальців, що виконують метаболічні функції нирок. При цьому прилад не вимагає додаткового живлення - фільтрація у ньому відбувається за рахунок кровотоку.

Ефективність нового пристрою вже підтверджено на важкохворих пацієнтах у Мічигані.

«Впровадження штучної нирки-імплантанта в клінічну практику може не тільки підвищити тривалість та якість життя хворих з нирковою недостатністю, а й заощадити чималі кошти», - повідомив керівник розробки Шуво Рой.

Нагадаємо, раніше фахівці з центру медичної інженерії Головної лікарні Массачусетсу в Бостоні створили функціонуючу печінкову тканину, використавши клітини щура.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus