USD 39.40 39.70
  • USD 39.40 39.70
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.88

Виномаркет Wine Time запрошує на Балкани

27 Травня 2011 14:50
Прогулятися тихими вуличками затишних містечок, зануритись в стихію вражаючої природної неповторності та краси, поринути в атмосферу прадавньої історії та культури. Чи не кожен населений пункт, містечко чи село тут може похвалитися своїми історичними реліквіями. Що там довжелезні лекції чи товстелезні томи наукових праць, історія, вона - тут, на протилежному боці вулиці у вигляді чудової тисячолітньої фортеці чи древнього монастиря.

Особливість Балкан – це ще і бездоганна екологія. Та ж таки Хорватія і Чорногорія визнані Європейським союзом «блакитними державами», за найчистіше на континенті море, збережену природу, органічні продукти харчування.

Тема харчування тут взагалі - особлива. Місцеві кулінари окрім багатих власних традицій, чимало запозичили австрійського, італійського, угорського та турецького. В цілому ж можна сказати, що це кухня виноробів, риболовів та фермерів. Виноградниками встелена значна частина територій цих країн і треба визнати – вино тут роблять досить яскраве та колоритне. Та і за кількістю оригінальних вин Балкани можуть посперечатися навіть з великими виноробними країнами. 60% виробництва припадає на білі вина, які, до слова, тут полюбляють поєднувати з притаманними для себе рибними стравами та делікатесами, серед яких – омари, лангусти, морські йоржі, тунці, скумбрії, восьминоги, устриці тощо. З-поміж іншої їжі популярністю користується тонка, підсушена на повітрі вітчина - prsut, а ще - змочений в оливковому маслі сир з овечого молока - paski sir.

Серед червоних вин слід виділити «Vranac», що в перекладі означає – вороний кінь. Це вино - гордість Чорногорії. Органічне, ароматне, з притаманними нюансами фіалки, чорносливу та смородини і досить м’яким смаком, воно чудово поєднується з чималим спектром м’ясних страв балканської кухні гірських районів. Вино зібрало близько 500 різноманітних нагород по всьому світу.

Серед вин Хорватії слід відзначити червоні: Теран, Мерло, Каберне, Ополо, Плавац і Дингач; з-поміж білих: Мальвазія, Пошип, Піно, Куюнджуша, Жлахтина і місцевий аналог Рислінга – Грашевина.

А класифікують вина тут досить просто. Напис «Stolno Vino» на етикетці підкаже, що маємо справу зі столовим вином, якщо ж вказано «Vrhunsko Vino» - це означає, що перед нами вино якісне – марочне.

Що ж стосується міцного алкоголю, слід відзначити різновид виноградної горілки, який тут називають – ракія. Для її виробництва виноград вариться в спеціальному казані, куди поступово додаються трави і спеції. Після складного циклу бродіння і перегонки, отримують дивовижно чистий і запашний напій. При розливі у кожну пляшку кладуть гілочку якоїсь із місцевих трав - за цією ознакою можна пересвідчитись, що в пляшці справжня хорватська ракія…

Словом, на Балканах мають, що показати, можуть затишно поселити, гарно пригостити і завжди знають, що цікавого розповісти своїм гостям. До речі, мовний бар’єр тут майже не відчутний, російською, якщо не розмовляють, то, принаймні, її розуміють майже всі.

Вдасться цього літа вибратись на Балкани чи ні, в будь-якому разі легкі нотки атмосфери цих країн відчути таки зможете. В мережі виномаркетів Wine Time вже зовсім скоро з’явиться особлива, Балканська пропозиція. Щиро сподіваємось – Вам сподобається!

До зустрічі.

Мережа виномаркетів Wine Time
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus