USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.20 39.40
  • PLN 9.71 9.93

Виномаркет Wine Time запрошує до Грузії

29 Червня 2011 10:11
Ні для кого не секрет, що так щиро, щедро і самовіддано – можуть тільки грузини…
Сміятися, злитися, ворогувати, дружити, працювати, танцювати, плакати, пригощати, співати… молитися.
Вони все роблять тільки по-своєму, для цього народу немає інших правил і авторитетів, окрім власних традицій – батька, священика та Бога.

А ще вони роблять найемоційніше в світі вино. Та і взагалі вино, як таке, найімовірніше винайшли саме грузини.

Це дуже древня держава. Серед всіх археологічних знахідок коли-небуть віднайдених на нашій планеті грузинські - одні із найстаріших. З-поміж іншого - і предмети пов’язані з виноградарством і виноробством. А це свідчить про те, що ще в епоху енеоліту, за кілька тисячоліть до нашої ери на території нинішньої Грузії вирощували виноград, а можливо і робили своє перше вино (археологами були знайдені ножі для обрізки винограду, різноманітні прикраси та посуд з зображенням виноградної лози). Особливий аргумент – спеціальні ємності для виробництва і зберігання вина, що датуються 8 тисячоліттям до нашої ери.

Кожне тисячоліття приносило певний прогрес у виновиробництві цього народу, а його особливий розквіт відбувся із прийняттям Грузією християнства в перших століттях вже нашої ери. Відтоді з вином стало пов’язане не лише щастя повсякденного життя, а і віра цього народу. Монголам, персам, туркам і росіянам почергово вдавалося відбирати в грузинів незалежність, але забрати у них вино і віру не вдалося нікому.

Є навіть легенда, що в грузин замість крові – вино, саме тому, напевне, гостям цього народу інколи здається, що грузини ніколи не п’яніють, вражаючи стійкістю і тверезістю мислення…

Як держава, котру називають матір’ю виноградарства і виноробства, звичайно, Грузія має сотні автентичних сортів винограду і оригінальних вин. Але найлегендарніших і найцікавіших – близько десятка. Те, що формувалося тисячоліттями в різних регіонах Грузії законодавчо почали закріпляти приблизно з 18 століття. По-простому кажучи – це ті самі процеси, які в той час відбувалися по всій Європі, коли регіон, винахідних того чи іншого продукту закріпляв за собою ексклюзивне право на його виробництво (до прикладу, шампанське - напій, який можуть виробляти лише в провінції Шампань у Франції, портвейн у відповідному регіоні в Португалії і т.д. ).

Один із головних виноробних регіонів Грузії – Кахетія. Це південно-східна частина країни. Виноградники тут розташовані на висоті від 200 до 800 метрів над рівнем моря і з півночі захищені Кавказьким гірським хребтом. Додати до переліченого легкий, помірний клімат і, можна сказати, маємо мало не ідеальні умови для вирощування винограду. Найбільше виноробень і виноградників розташовано в Алазанській долині, до речі, ім’я цієї долини носить і досить поширене грузинське напівсолодке вино (буває, як білим так і червоним). Серед інших мікрозон Кахетії, особливо слід виділити Цинандалі, Мукузані, Кварелі та Кіндзмараулі. Десь вже чули ці назви? Так, саме іменами своїх районів і сіл названі відомі нам вина, на кшталт Цинандалі чи Кіндзмараулі.

Особливе місце в грузинському виноробстві займають природні напівсолодкі вина, найімовірніше їх батьківщиною є північний регіон Рача-Лечхумі. Помірно вологий клімат тут дає можливість винограду набирати оптимальну кількість природного цукру. Треба відзначити, що врожай місцеві жителі збирають досить пізно, в кінці жовтня – листопаді, коли дні в горах холодні і короткі, а ночами частими гостями є заморозки. В таких умовах бродіння відбувається досить повільно, а зимою практично зупиняється, поновлюючись лише в березні. Таким чином з допомогою природи вдаються помірно солодкі, з невисоким вмістом алкоголю (10-11%), досить гармонічні, фруктові вина, багаті неперевершеним післясмаком. Найвідомішим із таких вин є Хванчкара – легенда Грузії, перед котрою не могли встояти ні творчі люди, ні сильні цього світу. Серед найвідоміших прихильників хванчкари – Йосиф Сталін. Подейкують саме завдяки його протекції про хванчкару дізналися спочатку на теренах СРСР, а потім і по всьому світі.

Такі регіони, як Імертія, Абхазія, Гурія, Мінгрелія і Аджарія не можуть похвалитися всесвітнім визнанням, але всередині держави їх цінують і поважають не менше ніж головних своїх виноробних авторитетів. Тут більше поширене так-зване сімейне виноробство, яке за своїм потенціалом цілком могло б вийти на міжнародний рівень, от тільки катастрофічно бракує коштів. За великим рахунком - це проблема загальнодержавна.

Хто зна, яку скрипку в світі сучасного вина могла б зіграти Грузія, якщо б мала доступ до реальних інвестицій. А, так, кризу пострадянського періоду кожен пережив по-своєму. Одні зуміли закріпити позиції, котрі вибороли ще за СРСР, інші – борсаються на межі виживання, від когось взагалі не лишилося і сліду, а хтось будує свою репутацію, як то кажуть – з нуля.

Один із найцікавіших виробників нового часу - компанія “Besini”. Затишна, невеличка виноробня не ставить собі за мету заполонити власною продукцією весь пострадянський простір, як це роблять великі грузинські виробники, продовжуючи традиції СРСР, коли жертвою великих об’ємів ставала якість вина. Винні аналітики однозначні в своєму вердикті: саме об’єми за часів Радянського Союзу погубили автентичність грузинського вина, стерли оту тонку відмінність сортів і регіонів. Виноград просто, майже без розбору звозили на великі заводи, де днями і ночами штампували сірі, безликі вина, котрі радянський народ, який, як правило не бачив в своєму житті нічого кращого – сприймав на «ура»...
Мета ж “Besini’ – це щось, швидше внутрішнє, відновити автентичність, віднайти стерту стежину традицій, нитку Аріадни, котра відведе до отого – споконвічно грузинського. Багато хто, мабуть, чув про стару кахетинську традицію – витримувати і зберігати вино не в бочках і чанах, як це робиться зазвичай сьогодні, а в «квеврі» - спеціальних грузинських графинах, основу яких закопували в землю, залишаючи на рівні підлоги лише їх отвір. Це давало можливість підтримувати стабільну температуру і досить довго зберігати високий рівень якості і смаку вина. Таких по-своєму цікавих і унікальних методів в цій країні – десятки. Якщо поєднати мудрість і надбання минулого з тим, що дозволяє виноробна наука сьогодні, можна отримати воістину неповторне вино! І це яскраво доводить Besini. Останнім часом - навіть в Старому Світі, навіть в Англії, де знову повірили грузинам, знову – після багаторічної радянської паузи.

Відкрити для себе маленьку, але унікальну, щиру, щедру і по-справжньому грузинську виноробню запрошує виномаркет Wine Time, оголошуючи у себе Дні Грузії.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Покупець Показати IP 5 Липня 2011 10:55
Дуже хороший магазин. Кілька разів заходив купити пляшечку вина. Широкий асортимент, приємне і професійне обслуговування. Дякую.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus