USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Випалювання посуші на Волині може призвести до екологічної катастрофи

30 Квітня 2009 15:08
На території області зафіксовано факти масового спалювання сухої рослинності на полях, в смугах відводу доріг, лісосмугах, на схилах ярів, тощо. По факту виявлених порушень вимог природоохоронного законодавства видані відповідні приписи головам сільських та селищних рад, а також інспекторами було складено 10 актів, 13 протоколів та 13 постанов, в тому числі про спалювання відходів, на загальну суму 2278 гривень, – 30 квітня інформують «Волинські Новини».
 
Спалювання посуші призводять до значного забруднення атмосферного повітря, порушень стану біогеоценозів, зміни фізико-хімічного і гідробіологічного режиму екотипів, порушення стабільності екосистем,  пониження родючості, гумосності та протиерозійної стійкості ґрунтів.
 
За повідомленням прес-служби Державної екологічної інспекції в області, пожежами знищуються значні площі лісових насаджень та завдаються  збитки народному господарству. Остання пожежа на території колишнього асфальтно-бетонного заводу в Старовижівському районі, а також у районі складів для зберігання непридатних ХЗЗР, могла призвести до виникнення екологічної катастрофи.
 
Державною екологічною інспекцією в області з метою посилення контролю в пожежонебезпечний період 2009 року, зменшення збитків від пожеж, що виникають внаслідок спалювання сухої рослинності на полях та смугах відводу доріг, управлінню з питань надзвичайних ситуацій облдержадміністрації направленні відповідні пропозиції щодо розроблення заходів по недопущенню виникнення випадків пожеж, зокрема запропоновано головам райдержадміністрацій, міськвиконкомам, начальникам районних управлінь сільського господарства та дорожніх служб взяти під особистий контроль організацію роботи по недопущенню вищевказаних ситуацій.
 
Інспекцією зобов’язано в.о. начальника Служби автомобільних доріг у Волинській області, начальника ДП «Волинський облавтодор» ВАТ ДАК «Автомобільні дороги України» вжити негайних заходів по недопущенню спалювання сухої рослинності у смугах відводу автомобільних доріг про, що повідомити Державну екологічну інспекцію.
 
З метою протидії масовим фактам виникнення пожеж, Державна екологічна інспекція в області були надіслані пропозиції керівникам органів місцевого самоврядування та виконавчої влади, де просить розглянути на позачергових сесіях органів самоврядування  питання недопущення виникнення пожеж на території населених пунктів та сільськогосподарських угідь (сінокосів, пасовищ) і  провести роз’яснювальну роботу серед населення в тому числі в засобах масової інформації про незаконність та недопустимість випалювання сухої рослинності. Окрім того, начальнику Волинського обласного державного управління лісового та мисливського господарства необхідно додатково вжити заходи щодо недопущення порушення правил пожежної безпеки в лісах, а начальнику головного управління агропромислового розвитку облдержадміністрації розробити заходи щодо попередження та недопущення випалювання сухої рослинності на землях сільськогосподарського призначення та порушення правил пожежної безпеки в лісах.
 
Відповідно до листа Головного управління МНС України в області від 06.04.2009 № 03/2086 були створені спільні оперативні групи зі співробітників Державної екологічної інспекції в області та працівників Головного управління МНС України в області, які провели перевірки щодо запобігання випадкам спалювання сухої рослинності, виникнення пожеж у лісових масивах та на торфовищах в усіх районах області. По факту виявлених порушень вимог природоохоронного законодавства видані відповідні приписи головам сільських та селищних рад, а також інспекторами було складено 10 актів, 13 протоколів та 13 постанов, в тому числі про спалювання відходів, на загальну суму 2278 гривень.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus