USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Випускників планують звільнити від складання ДПА у формі ЗНО

6 Грудня 2020 21:29
Через пандемію в Україні випускники цього навчального року можуть уникнути Державну підсумкову атестацію в форматі Зовнішнього незалежного оцінювання.

Про це повідомляє виконувач обов’язків директора Українського центру оцінювання якості освіти Валерій Бойко, передає Gazeta.ua.

У центрі розробили декілька моделей для проведення ЗНО. Випускники цього навчального року можуть самостійно обрати формат тесту. Охочі пройти ДПА зможуть це зробити або у закладах освіти – усно або письмово, або у формі Зовнішнього незалежного оцінювання.

Для осіб, що планують вступати у вищий навчальний заклад ЗНО пройде в запланований термін відповідно до визначених регламентів проведення тестування.

21 травня – тестуванням з хімії;

24 травня – тестування з іспанської, німецької, французької мов;

25 травня – з англійської мови;

28 травня – з математики;

1 червня – з української мови, української мови і літератури;

4 червня – з історії України;

5 червня – з географії;

7 червня – з фізики;

10 червня – з біології.

«Якщо випускники обиратимуть таку модель складання ДПА, то зменшиться кількість учасників ЗНО з кожного предмета, а отже, і загальна кількість тестувань. Така ситуація пов’язана з тим, що значна частина учнів реєструють себе для участі в ЗНО виключно з метою проходження ДПА», – каже Валерій Бойко.

Зараз у законодавстві проходження ДПА для одинадцятикласників обов’язкове у форматі ЗНО з української мови, математики, окрім випадків, визначених законодавством.

«У зв’язку з цим, якщо ми оберемо таку модель проведення ЗНО-2021, Верховна Рада має прийняти відповідні законодавчі зміни, які дозволяють провести наступного року ДПА для одинадцятикласників не лише у формі ЗНО», – додав Валерій Бойко.

Парламентський Комітет з питань освіти, науки та інновацій розгляне це питання ще раз у першій половині березня. Адже буде більше інформації про стан епідеміологічної ситуації в Україні.

Як повідомила у коментарі Інформаційному агентству Волинські Новини завідувачка відділу ЗНО і моніторингових досліджень ВІППО Алла Корнейко, станом на сьогодні розроблено чотири можливих сценарії проходження ЗНО, адже ніхто не знає напевне, яка ситуація складеться з коронавірусною хворобою. Сценарій, який озвучений вище, взяли за пріоритетний після того, як Україну було віднесено до помаранчевої зони. Тож цей варіант є пріоритетним саме для помаранчевої зони. Як тільки ситуація зміниться, відразу буде діяти інший варіант. При такому сценарії можлива ситуація, що учасник буде вибирати, де проходити ЗНО: в себе в училищі, коледжі чи школі або все-таки у пункті ЗНО. Але це тільки за умови, якщо на період ЗНО Україна буде віднесена до помаранчевої зони та буде прийнята відповідна законодавча зміна.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Вася Показати IP 6 Грудня 2020 21:55
Так не чесно !!! Всі ж здавали !!!!
Лучинин Показати IP 6 Грудня 2020 22:55
Чудова освіта в Україні! Чудові будуть спеціалісти в Україні!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus