USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.65 39.90
  • PLN 9.72 9.87

Випускники волинських ПТУ погано закріплюються на робочих місцях

1 Березня 2017 08:14
Понад 600 випускників професійно-технічних навчальних закладів торік залишили місця праці з різних причин.

Про це йшлося під час розширеної наради керівників професійно-технічних навчальних закладів 28 лютого.

Низку проблемних питань у роботі закладів профтехосвіти області порушили перед керівниками волинських професійно-технічних навчальних закладів.

Як зауважила начальник управління освіти, науки та молоді облдержадміністрації Людмила Плахотна, надважливу роль в реформуванні замовлення на підготовку робітничих кадрів відіграють ті професії, які є новими, сучасними на ринку праці. На жаль, в області практично зупинився процес ліцензування і з червня 2015 року ліцензували лише одну професію. Попри те, що торік чимало коштів в області виділяли на будівництво та на ремонт і утримання доріг, жоден навчальний заклад області не має ліцензії на підготовку робітників для роботи на автогрейдерах, екскаваторах, дорожно-будівельних машинах, тож замість кваліфікованих робітників на цих роботах зараз працюють переважно трактористи. Також жоден професійно-технічний заклад не готує бджолярів, хоча Україна є основним постачальником меду на ринки Євросоюзу.

Негативну динаміку спостерігають у професійному навчанні безробітних. У 2016 році до співпраці з регіональними центрами зайнятості долучилося лише сім професійних закладів – лише 410 безробітних пройшли підготовку та перепідготовку (у 2012 році таких громадян налічувалося 1060).
Щодо працевлаштування, зі слів посадовця, щороку першим робочим місцем забезпечують приблизно 70% випускників професійно-технічних навчальних закладів, які навчалися за державним замовленням. Торік цей показник становив 74,7%, з 4157 випускників працевлаштували 3107 осіб. За отриманою професією працевлаштувалися 73% випускників, майже 9% продовжують навчання у вишах, 0,5% призвані до лав ЗСУ, не забезпечені першим робочим місцем через відсутність робочих місць – 5,6%. Стурбованість, як зазначила Людмила Плахотна, викликає показник закріплення випускників на робочих місцях. За результатами моніторингу, який здійснили у листопаді минулого року навчальні заклади, встановили, що за станом на 1 грудня 2016 року залишили роботу з причин низької зарплати, незадовільних умов праці, відсутності місяця проживання 619 випускників, 27 з них перебувають на обліку в центрах зайнятості.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Василь М. Показати IP 1 Березня 2017 08:35
В області які сьогодні виробництва працюють ??? Розікрали і знищили майже всю інфраструктуру економіки ! В свій час так поступили з військовими частинами , а коли запахло "смаженим" , давай питатися відновити . Результат нульовий - навчені кадри втрачені . Так буде і з профтехосвітою . !!!
Анонім Показати IP 1 Березня 2017 13:08
для кого клепати потенційних безробітних ? корумповані олігархи, які засіли на голубих потоках, роками гноять економіку, грабуючи країну, не вкладаючи жодної копійки у виробництво. держава скоро скотиться до рівня ефіопії і судану, де крім скотарства нічого немає

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus