USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.96

Випускники воєнного часу: як на Волині складатимуть тести замість ЗНО. Інтерв'ю

14 Травня 2022 08:45
Зовнішнього незалежного оцінювання цьогоріч не буде. Натомість на Волині усі матимуть можливість здати мультипредметний тест. Причому, здати його тут зможуть не лише волиняни, а й вимушено переміщені особи.

Нагадаємо, цього року провести зовнішнє незалежне оцінювання випускників, як раніше, не вдасться. Через повномасштабне вторгнення Росії багато українських школярів були змушені покинути свої домівки і школи. У частині регіонів організувати традиційне ЗНО неможливо, оскільки це дуже небезпечно. В умовах війни здоров’я і життя випускників є набагато ціннішими за іспити чи бали в атестаті. Щоб усі абітурієнти мали рівні можливості, Міністерство освіти і науки спростило вимоги до цьогорічного вступу.

У 2022 році випускники шкіл складуть лише один підсумковий іспит – національний мультипредметний тест (НМТ). Таке рішення було запропоноване Міністерством освіти і науки та ухвалене парламентом.

Як на Волині має відбуватися складання тесту, розповіла завідувачка відділу ЗНО та моніторингових досліджень ВІППО Алла Корнейко.

З її слів, самого порядку складання тестів наразі Міністерство освіти ще не надало, і цих документів тут чекають з дня на день. Однак відповіді на деякі найактуальніші запитання уже є.

Перше питання, яке хвилює учасників тестування: де відбуватиметься НМТ?

Зараз з’явилися чутки, що діти складатимуть тест онлайн, з дому. Проте ця інформація не відповідає дійсності. Для складання тесту будуть створюватися тимчасові екзаменаційні центри, вони будуть створені на базі закладів освіти й інших установ.

Детальну інформацію про ці центри ми не будемо оприлюднювати з міркувань безпеки, вона доступна учасникам тестування та відповідальним особам.

Можу сказати, що ці центри не будуть такими, як пункти тестування. Адже якщо у пункти ми набирали по 200-300 учнів, то в центрах ми хочемо, щоб було приблизно 50 учасників. Центри створюватимуться в окремих населених пунктах, у так званих округах тестування. Обов’язкова вимога до приміщень, де проводитиметься НМТ, – наявність укриття. Якщо будуть продовжуватися воєнні дії і буде небезпека повітряних тривог, тест неодмінно буде перериватися, а всі учасники разом із працівниками пункту будуть спускатися в укриття.

Читати ще: Вступна кампанія в умовах війни: що потрібно знати абітурієнтам

Округи тестування (населені пункти) подавали громади. Однак вибирав їх регіональний центр, враховуючи логістику. Наприклад, на Волині вибрані дев’ять населених пунктів.

Скільки учасників будуть складати тести? І що робити тим, хто, наприклад, переїхав на Волинь з інших регіонів, утікаючи від війни?

У кожного учасника вже створена інформаційна сторінка, дані, необхідні для доступу, учасники тестування отримали і продовжують отримувати. Серед потенційних учасників тесту є ті, хто реєструвався ще в перших числах лютого, до ескалації, коли йшлося ще про ЗНО. Реєстрація ж тривала до 19 квітня, коли вже стало відомо про НМТ.

Сказати, скільки учасників будуть складати тести, ми не можемо. Кожному учаснику створено інформаційні сторінки саме для того, щоб він у другій половині травня здійснив підтвердження своєї участі у тесті і вказав бажане місце, де він міг би складати тест. Адже ми розуміємо, що і волиняни повиїжджали, і на Волинь приїхали з інших регіонів багато внутрішньо переселених осіб. Тобто якщо, умовно, на Волинь приїхали учні з Харкова, можливо, вони складатимуть на Волині, а можливо, наприкінці травня у них вже буде в регіоні безпечно і вони вирішать складати тести там. Тому ми поки що чекаємо.

Читати ще: «Це буде важко»: як випускники луцьких шкіл готуються до мультипредметного тесту

На цій інформаційній сторінці учасники мають вказати, що точно складатимуть тест. Адже є ті, хто відмовився, вирішив перечекати цей важкий рік. А може, хтось ухвалив рішення вступати до закордонного закладу освіти. Тож точну цифру будемо знати наприкінці травня.

Як учасники НМТ можуть отримати доступ до своїх сторінок у нинішніх умовах?

Оскільки кожен учасник має підтвердити участь, то кожен має отримати доступ. Ті, хто реєструвався до 24 лютого, встигли отримати сертифікати учасника ЗНО. Сертифікат уже не буде потрібний цього року, але там є дуже важлива інформація – це логін і пароль для доступу до сторінки. Хто не встиг отримати сертифікат, тому надійшло SMS з центру ЗНО з даними вступу.

Хто у такий спосіб не встиг отримати сертифікат, бо, наприклад, зазначив неактуальний телефон, або зазначений у реєстрації телефон втрачений, той з 12 до 19 травня має перетелефонувати на один з телефонів гарячої лінії, яку відкрили в Українському центрі якості оцінювання освіти, або скористатися спеціальним сервісом на сайті Центру «Визначення доступу до інформаційної сторінки учасника НМТ». Там треба вказати деякі персональні дані, підтвердити, що ви не робот, і отримати свої логін і пароль.
А що робити тим, хто виїхав за кордон?

Ті, хто виїхав за кордон, зазначали свої телефони. Вони підтримують контакти зі своїми закладами освіти. Заклади освіти попереджені про те, що їхнім учням треба отримати коди для інформаційної сторінки. Крім того, в кожного директора школи, де є 11-ті класи, є своя інформаційна сторінка, і на неї також скинули коди доступу для учнів цієї школи. Тому це ще один спосіб отримати доступ до сторінки. Для цього треба звернутися до відповідального педагога зі своєї школи. А згодом головне учасникам мати доступ до інтернету, коли треба буде підтвердити складання тесту і визначити населений пункт.

Тобто на сторінці буде інформація і про час, і місце тестування?

Так. Інформаційна сторінка потрібна не лише для того, щоб поставити відмітку, чи буде ця особа брати участь у тестуванні і де саме. Вона необхідна й для того, щоб отримати інформацію, до якого пункту тестування цю людину буде приписано і в який день він складатиме свій тест.

Чи відомо, коли відбуватиметься тестування?

Основна сесія має відбуватися протягом 18 липня – 10 серпня. Тестування проводиметься не в один день, як було раніше (наприклад, українська мова проводилась такого-то числа). Наразі йдеться про 10 днів для проведення тестувань у дві зміни. Також запланована додаткова сесія 16–20 серпня.

Згодом має бути спеціальна сесія, 12–16 вересня. Загалом має бути 28 таких тестувань (20 – під час основної сесії і по чотири – під час додаткової і спеціальної сесій), аби всі змогли скласти тести.

Читати ще: МОН оприлюднило графік єдиного вступного іспиту для абітурієнтів

Як цю інформацію ви доносите до випускників?

Цю роботу координує Український центр якості освіти, працюють регіональні центри, в кожній області є свої структури при інститутах післядипломної освіти. Ми ж пишемо листи на заклади освіти та громади, у кожній громаді є свій відповідальний за ЗНО працівник. Ми вже маємо чітку і розгалужену систему.

Також тиждень тому ми створили телеграм-канал https://t.me/zno_volyn. Там ми намагаємось максимально розміщувати найактуальнішу інформацію. Ми постійно консультуємо телефоном. У нас у ВІПО також створений реєстраційно-консультаційний пункт, ми запрошуємо приходити до нас щодо питань не лише МНТ, а й щодо проходження магістерського комплексного тесту (МКТ) та магістерського тесту навчальної компетентності для магістрів-юристів (МТНК).

Як саме мають складати тести учасники? Письмово?

Учасники будуть працювати за комп’ютерами. Очевидно, буде якась система ідентифікації, в кожній аудиторії буде інструктор, який контролюватиме доброчесність складання тесту. В кожного учасника буде 120 хвилин на складання тесту. В тесті буде 60 питань: 20 – з української мови та літератури, 20 – з математики та 20 – з історії України. Після завершення складання тесту учасник бачитиме кількість тестових балів, які він набрав. Потім буде можливість перевести ці бали в шкалу 100-200, які будуть потрібні для вступу.

Чи є вже остаточна інформація про те, як відбуватиметься сам процес?

Ми все ще чекаємо на нормативні документи. Те, що я розповіла, – це приблизна схема. Наразі поки невідомо, о котрій годині буде початок, що, крім паспорта, треба буде мати з собою, чи можна скористатися «Дією». Також поки неясно, що робити з телефонами, чи будуть дозволяти їх брати з собою, чи, як раніше, треба буде класти їх у спеціально відведене місце. Що робити з особистими речами? Знаю, що з математики в пунктах тестування будуть видрукувані певні довідкові матеріали. Проте поки невідомо, чи видаватимуть чернетки закладами освіти, чи треба буде принести із собою. Загалом, поки що ми чекаємо детального порядку проведення МНТ, про який точно повідомимо, коли він з’явиться.

Юлія МАЛЄЄВА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus