USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Виставка «Молода Волинь»: інсталяції, акустична музика і нові ідеї

27 Червня 2016 19:29
Щорічна презентація творів молодих художників Волині «Молода Волинь» відкрилася днями у Галереї мистецтв Національної спілки художників України.

Малярство, фотопроекти, оригінальна графіка, смілива інсталяція, техніка витинанки, текстильний колаж, «artist’sbook» та інші свіжі ідеї – весь виставковий простір Галереї мистецтв зараз експонує доробок 34 мистців. Велика зала присвячена груповій виставці волинської молоді, у Малій залі свої роботи представила молодіжна мистецька група «10 платформа», а у Нижній залі – перша персональна виставка «Ку-Ку» Андрія Куманського.

«Молодим художникам надається можливість показати себе, висловитися, спілкуватися та визначити для себе орієнтири для подальшої роботи. Адже молодіжні виставки у Галереї мистецтв проводяться щороку, та вперше у такому масштабі», – розповідає Володимир Марчук, голова Волинської організації НСХУ.



Свіжість та нестандартність презентації, новизна у тематиці і техніці стали головними месседжами волинської молоді та критеріями відбору робіт до експозиції. Творча особистість до 35 років, з академічною освітою чи без неї, успішна чи у дорозі до успіху, відома в Україні і Європі, чи лише у Луцьку, серед найближчого оточення – таким є «збірний портрет» учасників цьогорічної виставки. Стилістично-жанрове різноманіття від реалізму до абстракції, від фотографії до інсталяції ніяким чином не обмежує самореалізацію художників і пропонує глядачам віднайти свій емоційний відгук у представлених роботах.

Живописна робота експозиції, котра привернула нашу увагу відразу, – це портрет «Олена» Романа Петрука. На ньому – відома волинська художниця, легенда львівського авангарду Олена Бурдаш. Написаний у 2014 році, цей портрет зафіксував той непростий емоційний та душевний стан художниці, який, як вона сама визнає у розмові, був у неї пов'язаний з певною напругою і сконцентрованістю на внутрішніх метаннях. Олена Бурдаш пригадує непростий процес роботи молодого колеги над тим портретом, і доповнює експозицію власною картиною «Пам'ять», написаною нею у віці 28 років. Ці два полотна зараз знаходяться поряд – їхня кольорова гама та «молодий пензель» віднайшли певне співзвуччя у презентації.





Прекрасну академічну школу, майстерне володіння мазком і кольором, дуже потужну і енергетичну візуалізацію прекрасного демонструють своїми роботами молоді і успішні художниці, членкині Спілки художників України, постійні учасниці всеукраїнських та зарубіжних виставок Ольга Кучма і Оксана Свіжак. Їхні твори показують дуже високий естетичний рівень малярства, технічну довершеність і чутливу образність. Полотна Андрія Діхтярука свідчать про сформовану авторську манеру, зрілість живописного досвіду, технічну філігранність у образотворенні.



Серед представлених на виставці авторів відібрані і інші художники, які успішно презентують Україну на престижних європейських подіях, у відомих галереях, переможці конкурсів і грантів. Це молоді, сміливі представники української арт-сцени, за якими – майбутнє вітчизняного мистецтва. Саме зараз, в ці гарячі червневі дні, у Франції відбувається мультикультурний мистецький проект, приурочений до Євро-2016 у рамках масштабної арт-платформи «Берега Європи». Зараз там діє український арт-павільйон, у роботі якого бере участь Сергій Радкевич. У Галереї представлені фото його «паризьких» робіт. Дистанційно бере участь у молодіжній виставці і інший учасник – Сергій Торбінов з своїм проектом Architertur у фотопрезентації.



Масштабна настінна інсталяція «Фрагментація» Діми Микитенка транслює потужній художній жест розрізання творцем власного полотна на частини. Досвід Рембрандта у розрізанні своєї картини цікавий Дімі цим деструктивним жестом, який стає у нього не засобом знищення невдалої роботи, а переходом у нову виражальну площину – у створення нової за своєю суттю, іншої роботи. Процес розрізання стає частиною досвіду по створенню нового актуального твору, наразі вагомішого для мистця, наповненого взаємодією і взаємозалежністю його відокремлених абстрактних фрагментів.



У своїй інсталяції «Вишиванка. Пам'ять» Ю.Смаль демонструє трансформацію орнаменту в інший об’єкт – у голограму, у якій ціле вміщується в кожній складовій, і кожна складова є концентрацією цілого. Авторка вбачає у впорядкованому повторі вишиваного візерунку відтворення єдиного і неподільного з втратою окремих елементів, спостерігаючи у цьому процес трансформації інформації у часі.



Мистецький тандем двох молодих художників Іштвана Куса та Каріни Арутюнян цього разу представив декілька робіт: це і спільний проект групи Woodlog CK «Моя полонина», і осібні роботи: проект «Хрест + Х» Каріни Арутюнян – візуальне дослідження різних сенсів, закладених у знайомі сучасній людини знаки-коди, які поєднують і математичні, і більш глибокі релігійні змісти. Іштван Кус пропонує глядачеві «пройти своїм терновим шляхом» (проект «Терновий шлях»), відштовхуючись від загального значення слова «дорога» – смужка землі, призначена для їзди та ходіння, розширюючи значення дороги до життєвого шляху, непростого, не протоптаного, такого, що потребує рівноваги і зусиль. Для цього художник створив смужку зі щебеню, інсталювавши її у інтер’єр залу Галереї мистецтв, і до цього інтерактивного проекту відразу включилися глядачі.



Роботи волинських молодих художників Кості Мазурика, Володимира Іваницького, Дениса Мозговенка, Артема Лук’янчука об’єднані своєрідною мовою абстракції і символізму. Вони експериментують у жанрі безпредметного живопису, досліджують властивості і фактури матеріалів, гармонію кольору. Глядачеві пропонується досвід естетичного споглядання не на основі логічного, раціонального, а інтуїтивного внутрішнього бачення.



Серія «Акт» В.Холодного – провокативна інтерпретація жанру «ню» із деформованими формами, грубими лініями і підкреслено контрастними поєднаннями кольорів.

Волинському глядачеві вже знайомі прізвища молодих мистців із власним живописним почерком – І. Дацюк, О. Звягінцевої, А. Харчук, О. Юр’єва, А.Горбаля.



Сучасна фотографія презентована у новій серії «Спогади на відстані» Н.Паньковець, провокативній серії «Без назви» Б. Мухи.



Презентація робіт мистецької молодіжної групи «10 платформа» супроводжувалась музичним дійством – легкою, мов повітря, ніжною музикою трьох жіночих сердець акустичного гурту Кota(вокалістки Руслана Моклиця, Анастасія Гриник, клавішні – Діана Волощенко).



«10 платформа» - це група волинських мистців, серед яких є художники, графічних дизайнери, фотографи, керамісти.

Їх об’єднало навчання у Луцьку, потім у Львівській Академії мистецтв, а далі вони почали транслювати глядачам своє власне творче середовище, неповторну атмосферу спільного процесу творіння: це живопис, графіка, мистецтво витинанки, гончарство, дерев’яні малі скульптури, екслібриси. Кожен з них – мистець з індивідуальним баченням і почерком у своїй улюбленій техніці, разом – творча спільнота, котра фонтанує потужний потік фантазії і творення: Софія Дорошенко у своєму малярстві візуалізує категорії пам'яті і надії, Наталія Сацик досліджує сакральні сюжети, Вікторія Моклиця (Федина) показує рідний Луцьк у вишуканій графіці, Ірина Корчук фантазує у витинанках, Тарас Хоміч і Юля Жолубак створюють оригінальну кераміку і живописні полотна, Сергій Столярук розписує диво-птахів з дерева і малює гори в тумані, Катерина Яцушик надає нової енергії призабутим екслібрисам у серії «Моко-монстри», Юлія Ткаченко вивчає техніку пінхол у фотографії.



У Нижній залі Галереї мистецтв відкрилася перша персональна виставка «Ку-Ку» молодого луцького художника Андрія Куманського, який виніс на розсуд глядачам дві роботи – «artist’sbooks» під назвами «GO» та «Кальцекль» у вигляді копій малюнків із своїх блокнотів-зшитків. Художник не має академічної освіти, а малює інтуїтивно, спонтанно. Виставка презентує кілька десятків його робіт, яких Андрій називає автопортретами і які яскраво відображають різний стан героя, його дозвілля, захоплення східною культурою. Ці малюнки виглядають по-дитячому безпосередніми і щирими, радують яскравою і життєрадісною палітрою.



Молодіжна виставка «Молода Волинь» запрошує глядачів до перегляду і спілкування, обміну враженнями та ідеями, бо лише безпосереднє знайомство з усіма її роботами дозволить скласти власну думку про творчість молодих мистців Волині. Чекаємо на Вас щодня з 11 год. до 18 год.у всіх залах Галереї мистецтв НСХУ за адресою: вул. Лесі Українки 24 а. Вхід вільний.

Автор: Марія Пилипчук
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Лучанка Показати IP 27 Червня 2016 21:12
Виставка Супер, відчувається що це 21 століття, нова молодь. Виходиш на вулицю, там усе ще кінець 20 ст.оліття.
forever young Показати IP 28 Червня 2016 14:21
виставка класна! Олена Бурдаш - завжди молода!
Смерічка Показати IP 28 Червня 2016 14:59
Справді, зайшовши в галерею, відчувається зовсім інше життя.. так просто і водночас гармонійно, класно ! Раджу відвідати виставку молодих художників, адже бачення сучасної молоді значно відрізняється від... Мої вітання!
Відвідувач Показати IP 28 Червня 2016 16:51
Сподобалось! роботи цікаві! Успіхів!!!
Тетяна Показати IP 5 Липня 2016 10:22
Виставка Суперова. Молодець Марчук Володимир!!!! Він завжди допомагаю молодим і творчим особистостям.
Степан Показати IP 5 Липня 2016 11:51
А бісером вишивати портрети українських гетьманів вони не вміють

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus