USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

«Молода Волинь 2018» в Галереї мистецтв: сміливо, яскраво, талановито

10 Вересня 2018 19:00
Масштабна виставка творів молодих мистців Волині відкрилася 7 вересня у Великій залі Галереї мистецтв Волинської організації Національної спілки художників України.

У ній взяли участь 36 художників віком до 35 років, які представили на розсуд фахівців і шанувальників сучасного українського мистецтва 63 твори. Це живопис і графіка, інсталяція й колаж, концептуальна фотографія, емальєрне мистецтво, батик.

«Я в захваті!», – таку високу оцінку отримала експозиція від Петра Собка, одного з найшанованіших художників регіонального осередку Національної спілки художників України. Досвідчений майстер живопису визнав, що деякі роботи викликають справедливі професійні зауваження. Загалом творчий звіт молоді Волині впевнено декларує: нова генерація мистців наполегливо вивчає багатий досвід авторитетів у малярстві, оволодіває класичними техніками і працює над новими, вдумливо ставиться до свого творчого меседжу. Серед старших колег-мистців, які уважно слідкують за творчістю молоді, на презентацію завітали знані волинські художники, спілчани Микола Рубан, Олена Бурдаш, Тетяна Ядчук-Богомазова, Оксана Ядчук-Мачинська, Тетяна Мялковська, відомі фотохудожники, члени Національної спілки фотохудожників України Віктор Чухрай, Любомир Безручко.

Голова Волинської організації НСХУ, куратор виставки Володимир Марчук із задоволенням відзначив, що рівень робіт нового покоління художників нашого краю помітно зростає з кожним роком: «Я свідомо продовжую практику проведення щорічної молодіжної групової виставки в той час, коли в інших обласних організаціях від цього формату з тих чи інших обставин відмовилися. Для молоді - це шанс показати свої найкращі роботи, подивитися на творчість інших і зробити для себе відповідні висновки: в якому напрямку сьогодні рухається українське мистецтво, чим можна вразити глядача, які нові техніки приходять на зміну традиційним». Відомий у молодіжному середовищі мистців своєю багаторічною промоцією обдарованих юнаків і дівчат, Володимир Павлович користується великим авторитетом і заслуженою повагою.

Волинська художниця, керівниця молодіжної секції ВО НСХУ Тетяна Мялковська побажала молодим колегам визначитися зі своїм напрямком у житті, творчості і насолоджуватися молодістю: «Ви маєте бути щасливими і неодинокими, щоб візуалізувати своє щастя, свій час, свій простір, щоб були видно, як ви жили. Це і будуть показувати ваші роботи». Вона закликала молодь вступати до професійної спільноти волинських художників, активно працювати і виставляти свої роботи глядачам.

«Молода Волинь 2018» стала прем’єрною для художниць Шух Анни та Романчук Альони, а також графітчика під псевдонімом BVZZ &copoзо. Автори-початківці, без сумніву, будуть цікавими глядачам: їхні твори зображають несхожі між собою візуальні світи, народжені індивідуальними стилями життя і реалізовані в оригінальних техніках.
Селфі біля творів BVZZ &copoзо
Селфі біля творів BVZZ &copoзо

Мисткиня Вікторія Романчук, яка влітку яскраво дебютувала в Галереї мистецтв , знову зачарувала публіку вишуканими міськими акварелями.


Творчість Романа Петрука високо оцінена не лише на регіональному, а й всеукраїнському рівні. Він живе і працює в Києві, бере участь в різноманітних виставках. В цій експозиції мистцем представлений диптих «Діалог» І, ІІ. Художниця Наталія Сацик родом з Луцька, мешкає у Львові і успішно презентує українське сакральне малярство в європейському мистецькому просторі. На виставці «Молода Волинь 2018» глядачі можуть побачити диптих Dar I, ІІ авторства Наталії. Дві тематичні серії робіт «Лоно» і Coffee (частина 2) запропонувала до експозиції волинська художниця Вікторія Федина.

Впевнений творчий поступ переконливо демонструють нові роботи вже відомих фаховому середовищу і шанувальникам мистців: Іштвана Куса, Каріни Арутюнян, Андрія Калькова, Влада Холодного, Дениса Мозговенка, Артема Лук’янчука, Володимира Іваницького,Ксенії Дацюк, Олега Дмитрука.
Глядачки біля робіт В.Холодного
Глядачки біля робіт В.Холодного
Мозаїка «Фонтан» І.Куса і К.Арутюнян
Мозаїка «Фонтан» І.Куса і К.Арутюнян

Звернули на себе увагу глядачів твори майстерністю виконання і свіжістю авторського бачення З. Головачук, А.Кашталян, В.Гричанюка, А. Столярука.
Глядачка біля диптиху «Рентген лозоплетіння» А.Кашталян
Глядачка біля диптиху «Рентген лозоплетіння» А.Кашталян


Натюрморт, портрет, абстракція, пейзаж… Молоді художники почувалися вільними у своєму жанрово-стилістичному і технічному виборі: О. Матошнюк, О.Звягінцева, І.Дацюк, А.Вовк, В.Міщенко, А.Дашкевич та інші.


Така розгорнута мистецька презентація – чудова можливість для авторів висловитися насамперед своїми творами, а також поспілкуватися з колегами і глядачами.

Молоді художники розповідають про свої твори:

Денис Мозговенко про інсталяцію «Пивне намисто Першої світової війни»: «Якось під час перебування в Турійському районі я натрапив на цікаву знахідку часів Першої світової війни. Виявляється, німці побудували там пивний завод, щоб регулярно забезпечувати своїх солдат алкогольними напоями. Я зібрав кришки з пивних пляшок, які там знайшов, і зробив роботу із цими зібраними у вигляді серця кришками. В екстремальних умовах війни алкоголь відігравав роль антистресу для солдат, викликаючи у них залежність. На жаль, це актуально і зараз».


Світлана Смаль про серію колажів «Баланс»: «Людина. Середовище: внутрішнє – зовнішнє. Життя. Процес. Розвиток. «Золота середина». Крайнощі… Йти в крайнощі набагато простіше, ніж зберігати рівновагу і розвиватися багатогранно. Баланс вимагає максимальної усвідомленості, чутливості, мудрості та інтуїції. Баланс – непростий, але красивий і благородний шлях…»
Авторка монтує роботу напередодні виставки
Авторка монтує роботу напередодні виставки


Артем Лук’янчук про картину «Ікар»: «Це сюжет відомої міфічної історії, оспіваної Овідієм. Золотий фон символізує Сонце, яке стає причиною падіння. Поєднання геометричних фігур в образі крил показують винахідливість розуму творця, батька Ікара, а хаотичне поєднання форм символізує недосконалість його винаходу. Засмучений і розчарований Ікар втратив мрії та надії через помилки батька. Моделлю для образу Ікара був я сам».

Каріна Арутюнян про фотосерію «Уривки часу»: «Фотороботи документують те, що зникає: об’єкти, які менш як півстоліття тому можна було знайти в кожній квартирі, сьогодні знаходяться в музеї як артефакти. Фото покликані нагадати глядачеві про те, що український народ, поспішаючи до євроінтеграції, часом руйнує свої культурні цінності, тим самим позбавляючи себе духовного стержня».

Володимир Іваницький про твір N3K: «В багатьох вченнях різних стародавніх культур велике значення має так зване «космічне яйце» – зародок всіх стихій і явищ, Всесвіту, а також гармонійну архітектуру всього живого. Шкаралупа яйця означає просторові кордони Всесвіту. Інколи яйце розколюється, і це стає народженням божественної істоти, деміурга».

Олег Дмитрук про інсталяцію ФРАНКО ⁓ 27 kg: «Що? vs. Скільки? Що для нас актуальніше: інтелектуальна, культурна спадщина чи її потенційний грошовий еквівалент? Наскільки важливим є для нашого покоління те що принаймні прямо не конвертується в матеріальні цінності? Чи спроможне наше покоління «перекладати» класику своєю мовою? Чи вона зберігатиметься в законсервованою вигляді і, зрештою, буде відкинута як баласт?»


Вікторія Федина про серію Coffee: «Я займаюся графікою, живописом. Намагаюся знайти свою техніку, свій інструмент. Власне, про «кавову серію». Кава – це мій спосіб життя. З нею я прокидаюся, працюю, шукаю нові ідеї, створюю ескізи… У вихідні – це маленьке горнятко кави, яке я смакую повільно. Коли я наодинці смакую каву – це час народження моїх нових ідей».

Романюк Альона про тематичну серію робіт: «За східною філософією, жабка є символом багатства, добробуту. Своїми роботами я хочу внести в наше складне життя позитив, гармонію, посмішку».

«Молода Волинь 2018» привабила передусім молодіжну глядацьку аудиторію, яка заповнила вщент Великий зал галереї та з величезною цікавістю розглядала насичену яскраву експозицію. Автори робіт, їхні колеги та друзі, гості галереї жваво обговорювали твори, фотографували їх і робили селфі.


Запрошуємо переглянути виставку «Молода Волинь 2018» та оцінити творчий доробок талановитих молодих мистців нашого краю. Вона триватиме у Великій залі Галереї мистецтв, що на вулиці Лесі Українки 24а, ще протягом 3 тижнів. Вхід для шанувальників мистецтва завжди вільний.


Повний перелік учасників і список творів на сайті Галереї мистецтв.

Фото Віктора Чухрая

Маша Пилипчук
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Студент Показати IP 10 Вересня 2018 20:57
Молодці! Старі пенсіонери "авангардові класики" можете спокійно померти.
глядачка Показати IP 10 Вересня 2018 22:28
мені дуже сподобалося! Відчувається енергетика молодості і запал. Молодці!
Абориген Показати IP 11 Вересня 2018 00:01
Назви картин міститься на папірцях наклеїнх на стенці. Це просто жах! Ось Вам і вся культура і естетика!
Маклуха Маклай до Абориген Показати IP 11 Вересня 2018 10:57
?
укр.мова до Абориген Показати IP 12 Вересня 2018 09:30
Ти звідки, Абориген? Навчися писати солов'їною, бо твої "перли" тільки на паркані писати чимось типу г*вна.
Лучанка Показати IP 11 Вересня 2018 07:56
за вами майбутнє тримайтеся

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus