USD 39.62 39.90
  • USD 39.62 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Вивчення у школі російської літератури нівелює здобутки української державності, – Ірина Констанкевич

16 Серпня 2022 10:59
Російським письменникам не місце в шкільній програмі, адже література окупантів назкрізь просякнута наративами наративами імперськості.

У цьому переконана народна депутатка від Волині, докторка філологічних наук, професорка Ірина Констанкевич.

«Я би, звичайно, обстоювала тих російських письменників, які мають родинний, духовний зв’язок з Україною і бачать в українцях людей окремої нації, а не молодшого брата росіян… Слідом за пушкіним, булгаковим приходить путін та його армія, вихована на наративах загарбництва, звірств та жорстокості; вони вважають себе «господарями в Україні», бо за їхньою імперською концепцією і Київ княжий, і хрещення Русі, й історія від 10 ст. – це питомо їхнє…

Читати ще: Які твори російської літератури залишать у шкільній програмі

І російська література глибоко пронизана наративами імперськості. Вона і утверджувала їх через художнє слово. Тож збереження в шкільних програмах письменників імперської культури нівелює здобутки нашої державності та демократії.

Досить згадати сумнозвісно «Білу гвардію» українофоба і монархіста булгакова з проімперськими російськими наративами. Він також автор низки автобіографічних творів, написаних у Києві і про Київ, у яких автор демонструє свою ненависть і зневагу до українців.

Читати ще: «Без Пушкіна не було б Путіна». Віра Агеєва – про імперськість російської літератури та чи потрібна вона українцям

Пушкін – апологет російської імперської культури, неодноразово звеличував росіян над іншими народами, виправдовував насильство, великодержавний шовінізм, який лежить в основі нинішньої російської імперської ідеології.

Українська література уже давно взорована на інші цінності – європейські.

Позитивно, що були переглянуті списки авторів російської літератури. Це треба було зробити ще у 1991 році.

Читати ще: «Провали в мовній політиці – одна з причин війни в Україні». Юрій Громик – про конфлікти з російськомовними переселенцями, «адін народ», матюки та московську церкву

Прикро, що досі не вивчались твори провідних зарубіжних письменників, зокрема сусідів – польських письменників (наприклад, Адама Міцкевича, Юліуша Словацького і сучасних також ), білоруської письменниці українського походження Світлани Алексієвич. Цей дисбаланс потрібно було виправляти, коли будували незалежну Україну.

Якби люди читали українську класику, то ніколи б не поставало питання, «чий південь, схід України, чий Крим». Достатньо пригадати Юрія Яновського, Євгена Маланюка, Миколу Куліша, де вони народилися і чому досконало володіли українською літературною мовою», – пояснила Ірина Констанкевич.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus