USD 39.60 40.00
  • USD 39.60 40.00
  • EUR 39.70 39.95
  • PLN 9.70 9.90

Виїхали за кордон та не повернулися: волинський підприємець, який вносив водіїв у «Шлях», стверджував, що не брав за це гроші

3 Квітня 2024 14:14
Вносив чоловіків у «Шлях», вони виїжджали, а назад до України не повертались. Директор камінь-каширської фірми із міжнародних пасажирських перевезень потрапив під кримінал. Восени 2022 року чоловік вносив у систему «Шлях» багатьох водіїв. Працівниками фірми вони оформлені не були, та й саме товариство засноване було лише у серпні 2022 року.

Про це йдеться сюжеті ТРК «Аверс».

Чи міг юнак переправляти військовозобов’язаних чоловіків за кордон – слідчі мізкували майже п’ять місяців? Чоловік із Камінь-Каширщини працює директором фірми, що здійснює міжнародні пасажирські перевезення. Восени 2022 року реєстрував чоловіків як водіїв у системі «Шлях». Але запевняє: гадки не мав, що ті не повернуться в Україну.

Читати ще: Волинського підприємця, який вніс до системи «Шлях» та переправив за кордон 16 чоловіків, суд покарав умовно

«Щиро каюся у скоєному. Що хтось там не повернеться чи ще щось, то про це я не знав. Люди їхали на роботу, хтось просив машину вигнати. А того, що вони не повернуться, не знав. І ніяких грошей за це не брав, взагалі нічого. Домовленості ніякої з ними не було про це», – стверджує Олександр Шумик, якого звинувачують у незаконному переправленні за кордон.

Усіх, хто виїхав, каже, знав особисто.

«Коли вже прийшли з обшуками, тоді я дізнався, що вони не повернулись. Я пробував з ними зв’язатися, але на контакт ніхто зі мною не виходив: чи щоб вони повернулися, чи якось дали свідчення. Ні до кого додзвонитися я не зміг і навіть не знаю, де вони зараз перебувають», – говорить Олександр Шумик.

Але чому ж тоді ці чоловіки не були працівниками фірми – дивина для суддів.

«Жоден з цих людей не був у трудових відносинах з вашим товариством. А чому ви їх вносили? Тобто будь-яка людина до вас приходить, просить внести у «Шлях» і ви вносите? А чого ви їх до себе на роботу не оформили, якщо вони у вас так просились, і ви так їх допомагаєте?» – запитував суддя Волинського апеляційного суду Віталій Денісов.

Фактично на жодне з питань обвинувачений не відповів, лише сказав, що вніс чоловіків до системи «Шлях», бо знав їх.

Читати ще: Внесення в систему «Шлях»: суд відпустив посадовця, якого спіймали на хабарі біля Волинської ОДА

Камінь-Каширський суд присудив Олександру Шумику п’ять років тюрми. Він вважає, що це надто суворе покарання, і просить іспитовий строк.

«Хочу звернути увагу, що мій клієнт має інвалідність другої групи пожиттєво. Йому систематично призначаються лікування, лікарські засоби, які в умовах його ізоляції, ми вважаємо, буде неможливо отримати. І це може істотно вплинути на стан його здоров’я», – стверджував захисник Богдан Колєснік.

«Мені кожного місяця потрібно їздити на лікування в Львів, а в тюрмі цього не дадуть зробити», – додавав обвинувачений.

Прокурори просять залишити п’ятирічний термін ув’язнення, до того ж встановити додаткове покарання – на два роки заборонити здійснювати міжнародні пасажирські перевезення. Мовляв, є обтяжуюча обставина – військовий стан.

«Суд першої інстанції призначив найменш суворе покарання, передбачене санкцією відповідної статті. Сторона обвинувачення зазначала, і суд першої інстанції з цим погодився, що все ж діє наявна обтяжувальна обставина – вчинення злочину з використанням умов військового стану. Це характеризує значну суспільну небезпечність вказаних діянь», – наголошував прокурор Ігор Москаль.

Але в обвинувальному акті такої обтяжувальної обставини не зазначено.

«Суд обмежений доводами сторони обвинувачення в межах пред’явленого обвинувачення. Обставин, які обтяжують покарання Шумик, не було визнано», – зауважив Віталій Денісов.

Тож колегія суддів змінює вирок: замість п’ятирічного ув’язнення чоловікові присуджують максимальний іспитовий строк – три роки.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Ага ага Показати IP 3 Квітня 2024 16:00
Казань брал, Астрахань брал, Ревель брал, деньги не брал!
Анонім Показати IP 3 Квітня 2024 17:14
в нашій державі тепер виживають лише дуже хитрожопі
ABC Показати IP 3 Квітня 2024 17:45
Депутат-"слуга" Валєра Стернійчук під прикриттям свого "Волинського активу молоді" перевіз за кордон вже більше 1200 чоловіків. Теж напевно по доброті душевній, і грошей не брав. Бо по його справі тиша. А тут 5 років тюрми. Може якби він у суді сказав, що голосував за ЗЕ, то відпустили би?
Клава Показати IP 4 Квітня 2024 03:45
де фінансові санкції по 130 тис грн за кожного неоформленого герою сюжету та тому ж стернійчуку ?..

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus