USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Виїзд за кордон, українська мова та пари онлайн: як навчаються іноземні студенти у найбільших університетах Волині під час війни

6 Липня 2022 11:48
У Волинському національному університеті імені Лесі Українки та Луцькому національному технічному університеті загалом навчається близько сотні іноземних студентів. Але з початком війни вони були вимушені виїхати до своїх країн, а навчання, як і під час епідемії Covid-19, перейшло в онлайн.

Інформаційне агентство Волинські Новини поспілкувалося проректором з науково-педагогічної роботи та партнерства ЛНТУ Надією Ковальчук та начальником відділу міжнародних зв’язків ВНУ Владиславом Коломечюком, які розповіли про кількість іноземних студентів у їхніх університетах, на яких спеціальностях вони навчаються, їхнє навчання під час війни, програми обміну студентів та чи цікавляться іноземні абітурієнти вступом до університетів під час цієї вступної кампанії.

Читати ще: НМТ та мотиваційний лист: якою буде вступна кампанія у волинських університетах

Скільки зараз іноземних студентів навчається в університеті, з яких країн?

Надія Ковальчук, ЛНТУ

Наразі в ЛНТУ навчається 25 іноземних студентів з таких країн: Азербайджан, Алжир, Гана, Зімбабве, Лівія, Нігерія, Польща, Туреччина.

Владислав Коломечюк, ВНУ

У ВНУ наразі навчається близько 80 іноземних студентів. Найбільше студентів з Китаю, прослідковується тенденція, що ця кількість буде нарощуватися, але все буде регулюватися законодавством України щодо нового дистанційного вступу студентів в українські ЗВО, оскільки війна вносить свої корективи. Також у ВНУ є студенти з африканського континенту, з європейських країн, зокрема з Польщі, була студентка з Португалії, в університеті навчалися студенти і з США.

На яких факультетах та спеціальностях навчаються іноземні студенти?

Надія Ковальчук, ЛНТУ

Спеціальності, які цікавлять іноземних студентів, дуже різнопланові. На факультеті бізнесу та права іноземці навчаються на спеціальностях: підприємництво, торгівля та біржова діяльність, фінанси, банківська справа та страхування. На факультеті аграрних технологій та екології іноземців цьогоріч зацікавила агроінженерія, на факультеті архітектури, будівництва та дизайну – будівництво та цивільна інженерія, на факультеті митної справи, матеріалів та технологій – готельно-ресторанна справа.

Щодо факультету комп’ютерних та інформаційних технологій, то тут іноземних студентів зацікавили декілька спеціальностей: комп'ютерні науки; інженерія програмного забезпечення; комп’ютерна інженерія; автоматизація та комп'ютерно-інтегровані технології.

Владислав Коломечюк, ВНУ

Найбільше іноземні студенти хочуть навчатися на мистецьких спеціальностях на факультеті культури і мистецтв, зокрема це хореографія, музичне мистецтво. Також іноземців цікавлять освітні та педагогічні науки, іноземна філологія, економіка, міжнародні відносини.

Як війна вплинула на навчання іноземних студентів, вони залишилися в Україні з настанням повномасштабної війни чи покинули нашу країну?

Надія Ковальчук, ЛНТУ

Звичайно, війна, без винятку, негативно вплинула на всіх учасників освітнього процесу, зокрема й на іноземців. З настанням повномасштабної війни переважна більшість іноземних студентів залишила територію України, що значно ускладнило комунікацію з ними. Деякі повернулись до країн походження, деякі тимчасово переїхали до сусідніх держав (Польщі, Словаччини, Німеччини).

Уже декілька років ми практикуємо дистанційну форму навчання за допомогою різних онлайн-платформ, тому наші викладачі успішно продовжують надавати освітні послуги для іноземних студентів, не зважаючи на відстань та складні умови.

Владислав Коломечюк, ВНУ

Після 24 лютого протягом кількох тижнів певна кількість студентів залишилася, вони навіть допомагали гуманітарною допомогою. Тобто студенти зносили продукти харчування, приносили кошти у точки збору в головному корпусі, в історичному корпусі та в драмтеатрі.

Коли ж ситуація стала погіршуватися, вони виїхали з України, переважно у Європу, звідки повернулися у свої країни. Навчання перевелося в онлайн-формат, як це було під час карантину, хоча тоді деякі пари проводилися очно. Зараз спостерігається тенденція, що заняття і далі проводитимуться онлайн.

Чи війна вплинула на міжнародну співпрацю по обміну студентів?

Надія Ковальчук, ЛНТУ

Через те, що багато українських студентів були змушені тимчасово покинути територію України, вони мають змогу брати участь в різних програмах академічної мобільності в іноземних ЗВО. Тому збільшилась кількість учасників семестрового навчання, літніх шкіл, фахової практики, студентського стажування за кордоном. Завдяки урядовим закордонним програмам підтримки України, студенти отримують більше грантів та стипендій, долучаються до безкоштовних програм для українців.

Під час війни студенти брали участь у семестровому навчанні в університетах Чехії, Португалії, Польщі, Канади, Туреччини, Німеччині; навчанні за програмою подвійного диплому в університетах Польщі, Туреччини, Португалії, Литви; фаховій практиці на підприємствах, організаціях, установах в Туреччині, Польщі, Німеччині, Болгарії; брали участь в програмах CEEPUS та «Солідарні з Україною» в Польщі; брали участь в програмі Еразмус+ в Данії, Фінландії, Португалії, Швеції, Італії, Литві, Туреччині; проходили мовне стажування в Міжнародному університеті INTI (м. Нілай, Малайзія).

Владислав Коломечюк, ВНУ

З початком повномасштабної війни українські студенти та викладачі отримали більше можливостей. Зараз я прослідковую, що академічна мобільність збільшилася. Є деякі обмеження на виїзд за кордон чоловіків, які закріплені Кабінетом Міністрів України. Проте це не заважає тому, що багато студентів та викладачів виїжджають на різні семестрові обміни, академічну мобільність, стажування. Зокрема наші викладачі зараз перебувають у Бразилії, Тайвані, в багатьох європейських країнах на стажуваннях, підвищуючи свою кваліфікацію. Це саме стосується і студентів.

Чи вивчають іноземні студенти українську мову?

Надія Ковальчук, ЛНТУ

Очне навчання на курсах української мови тимчасово призупинене, але ми працюємо над переведенням навчального процесу в онлайн.

Владислав Коломечюк, ВНУ

В університеті діють підготовчі курси, які тривають п’ять і десять місяців. На цих курсах навчаються багато іноземних студентів. Протягом останніх двох років це переважно китайці, вже було два випуски. Після десяти місяців навчання вони здають іспит, отримуючи сертифікат, з яким можуть вступати на бакалаврат, якщо вони мають закінчений бакалаврат – на магістратуру. Наші викладачі дають дуже хороші матеріали для іноземців, які дуже швидко починають розуміти та на базовому рівні розмовляти українською мовою, що є плюсом для подальшого вступу до нашого університету. Багато студентів якраз вступають до університету на різні спеціальності після цих підготовчих курсів.

Чи іноземні абітурієнти цікавилися вступом до університету під час цієї вступної кампанії?

Надія Ковальчук, ЛНТУ

Так, іноземні абітурієнти цікавилися вступом до університету. В більшості випадків вони розглядають можливість навчання за англомовними програмами на дистанційній формі навчання. В період з 24 лютого і до цього моменту жодного запрошення поки не було видано, проте вступна кампанія в ЛНТУ лише розпочалася, тож ми з нетерпінням очікуємо на нових іноземних студентів. Додам, що у 2022 році іноземні студенти мають змогу вступати на навчання за такими англомовними програмами: менеджмент, міжнародні економічні відносини, комп’ютерна інженерія, будівництво та цивільна інженерія.

Владислав Коломечюк, ВНУ

Наш відділ разом з відділом інформаційної політики зайняли чітку позицію по промоції наших ресурсів та можливостей щодо навчання іноземних студентів. Зараз до нас хочуть вступити китайці, зокрема на аспірантуру. Також є перші студенти на медичну спеціальність з Німеччини. Загалом вступом до університету цікавляться студенти з різних країн, але вони розуміють, що в Україні війна і навчання відбуватиметься дистанційно. Ми сподіваємося на краще, але й готуємося до всього.

Олександр ЗЕЛІНСЬКИЙ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus