USD 39.50 39.82
  • USD 39.50 39.82
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

НМТ та мотиваційний лист: якою буде вступна кампанія у волинських університетах

6 Червня 2022 16:43
Через повномасштабне вторгнення росії в Україну змін зазнали чи не усі галузі життєдіяльності нашої країни. Звичайно, війна не могла не вплинути на освіту, зокрема на майбутню вступну кампанію. Оскільки цього року провести вже звичне зовнішнє незалежне оцінювання випускників не вдасться, його замінили на Національний мультипредметний тест. Тобто випускники шкіл складуть лише один підсумковий іспит одразу з трьох предметів, за яким і вступатимуть до вищих навчальних закладів.

Інформаційне агентство Волинські Новини поспілкувалося з відповідальними секретарями приймальних комісій Луцького національного технічного університету та Волинського національного університету імені Лесі Українки, запитавши в них про підготовку вишів до вступної кампанії, її відмінності від попередніх, актуальні спеціальності та мотиваційні листи для вступу.

ЯК УНІВЕРСИТЕТИ ГОТУЮТЬСЯ ДО ВСТУПНОЇ КАМПАНІЇ

Ірина Бандура, ЛНТУ

«Вступна кампанія фактично розпочнеться з 1 липня з реєстрації електронного кабінету вступника, який буде вступати в університет на основі повної загальної середньої освіти або на основі диплома молодшого спеціаліста, фахового молодшого бакалавра і молодшого бакалавра. Реєстрація розпочнеться з 1 липня, але фактично абітурієнти подаватимуть заяви з 29 липня до 23 серпня. Якраз за цей період діти мають встигнути скласти Національний мультипредметний тест. Ті абітурієнти, які вже мають результати сертифікатів ЗНО попередніх років і задоволені ними, можуть їх використовувати. Натомість одинадцятикласники зараз зареєструвалися на основну сесію, з 10 до 20 червня вони мають змогу зареєструватися на додаткове складання НМТ. У липні та серпні вони складатимуть ось цей мультипредметний тест. Після цього результати завантажать у створені електронні кабінети, і абітурієнти будуть подавати заяви та завантажуватимуть свої мотиваційні листи відповідно до тієї заяви, куди вони подаються. Наприклад, на п’ять освітніх програм подають п’ять заяв і до них завантажують мотиваційний лист на кожну освітню програму. Мотиваційні листи мають бути різні, адже освітні програми відрізняються між собою.

Читати ще: Вступна кампанія в умовах війни: що потрібно знати абітурієнтам

Складна пора вступної кампанії буде у серпні. До того часу абітурієнти будуть складати НМТ та з 1 липня створюватимуть електронні кабінети. Вступ на магістратуру стартує ще пізніше, вони створюватимуть електронні кабінети з 1 серпня. Ті вступники, які потребують складання магістерського тесту навчальних компетентностей, реєструватимуться в червні, а протягом липня складатимуть МТНК, з 1 серпня їм надійдуть ці результати (це стосується окремих галузей: економічний блок, юридичний блок, публічне управління і адміністрування). А в серпні вони складатимуть фахові вступні випробування, бо магістр заходить за наступною траєкторією: фахове вступне плюс мотиваційний лист на бюджет, мотиваційний лист – на контракт. Якщо треба МТНК, то обов’язково і на бюджет, і на контракт, плюс фахове вступне випробування – тут така траєкторія вступу».

Олег Дикий, ВНУ

«Через збройну агресію російської федерації і здійснення ракетних ударів по всій території України, зокрема і по об’єктах цивільної інфраструктури, провести ЗНО, ЄВІ, ЄФВВ, які використовуються для забезпечення справедливого вступу до закладів вищої освіти, в традиційному форматі неможливо. У зв’язку з цим Верховною Радою України було змінено підходи до організації вступної кампанії.

У травні Міністерство освіти і науки України затвердило зміни до порядку прийому на навчання для здобуття вищої освіти в 2022 році. Передусім замість традиційного ЗНО, яке абітурієнти складали у минулі роки, буде національний мультипредметний тест – це один комплексний тест із трьома оцінками, які оголошуються одразу після його закінчення. Він включатиме запитання з трьох дисциплін:українська мова, математика та історія України. Предмети буде оцінено традиційно, тобто за шкалою 100–200 балів, з кожного предмета – окремий результат. Для різних спеціальностей будуть встановлені різні вагові коефіцієнти оцінок. Тест міститиме по 20 завдань з кожного блоку, виконати які потрібно за 120 хвилин. НМТ відбуватимуться в спеціальних тимчасових екзаменаційних центрах, створених у населених пунктах України, а також у деяких країнах Європи.

Якщо випускник до 19 квітня створив реєстраційну картку учасника ЗНО, він є потенційним учасником НМТ. Для того, щоб мати змогу взяти участь у НМТ учасникові обов’язково потрібно на своїй інформаційній сторінці з 20 травня до 7 червня підтвердити своє бажання проходити тестування й обрати із запропонованого переліку назву населеного пункту, у якому (або поблизу з яким) планує перебувати в період проведення НМТ. Ті випускники, які у визначений період не підтвердять своєї участі в НМТ, на жаль, не зможуть скласти тестування під час основної сесії НМТ. Також з 21 червня до 7 липня учасникам потрібно обов’язково пройти другий етап підтвердження участі в тестуванні, обравши назву населеного пункту, де їм буде зручно проходити НМТ.

Абітурієнтам, які не мали можливості вчасно зареєструватися для участі в основній сесії національного мультипредметного тесту, можна буде це зробити з 10 до 20 червня на сайті українського центр оцінювання якості освіти (УЦОЯО), а потім 8–12 липня на своїй інформаційній сторінці обов’язково підтвердити бажання проходити НМТ.

Тестування проходитиме в три сесії: основна: 18 липня – 10 серпня (для переважної більшості вступників); додаткова: 16–20 серпня (для вступників, які зареєструвалися 10 - 20 червня або пропустили основну сесію тестування); спеціальна: 12–16 вересня (для вступників, які пропустили додаткову сесію тестування).

Читати ще: Випускники зможуть скласти мультипредметний тест за кордоном

Отже, для вступу до ВНУ імені Лесі Українки для здобуття ступеня бакалавра на всі спеціальності (бюджетні місця) та на контракт для спеціальностей галузей знань 05 «Соціальні та поведінкові науки», 06 «Журналістика», 07 «Управління та адміністрування», 08 «Право», 12 «Інформаційні технології», 22 «Охорона здоров’я», 24 «Сфера обслуговування», 28 «Публічне управління та адміністрування», 29 «Міжнародні відносини», спеціальності 035 «Філологія» (за винятком спеціалізацій з української, мови та літератури) враховуватимуться результати НМТ. Для спеціальностей «Фізична культура і спорт», «Образотворче мистецтво, декоративне мистецтво, реставрація», «Хореографія», «Музичне мистецтво» – результати творчого конкурсу, який у нас проводитиметься у очній формі. На інші спеціальності на контракт результати тільки розгляду мотиваційних листів».

ЧИМ ВСТУПНА КАМПАНІЯ ВІДРІЗНЯТИМЕТЬСЯ ВІД ПОПЕРЕДНІХ

Ірина Бандура, ЛНТУ

«Кожна вступна компанія – це складний етап. У нас була вступна кампанія під час початку пандемії коронавірусу, після цього вступна кампанія теж була нелегкою. Ця вступна кампанія в першу чергу буде складною психологічно, оскільки є розпорошеність в інформації, постійна зміна інформації. Ми увесь час маємо наради в Міністерстві освіти. Є багато моментів, які потребують чіткого інформаційного супроводу, бо насправді дуже важливо постаратися донести достовірну інформацію максимально просто до наших вступників і до їхніх батьків.

Читати ще: На Волині участь у мультитесті вже підтвердили понад 4 тисячі осіб

Зараз побутує такий міф, який перенаситив мережу, коли батьки занепокоєні тим, що в першу бюджетні місця будуть віданні на пільгові категорії, оскільки переселенців дуже багато. Це насправді величезна проблема, оскільки в свідомості відклалося, що в першу чергу бюджетні місця віддаватимуться пільговим категоріям, але це є недостовірна інформація. Широкий конкурс передбачає зарахування на бюджет на основі конкурсного балу і пріоритетності поданої заяви. Якщо дитина гарно вчилася та отримала хороші результати, вона однозначно претендуватиме на бюджетне місце. За квотою може вступити лише 10%, питання полягає в тому, чи знайдуться ці діти, які підпадають під цю квоту і чи вони вступлять саме на цю освітню програму, цим не треба так сильно тривожитися. Нагадаю, що таке пільги при вступі: якщо дитина не зайшла за конкурсним відбором, то в такому випадку вона зараховується на контракт, і тоді ми створюємо листи на міністерство з проханням перевести ці пільгові категорії на додаткові місця за державним замовленням.

Я впевнена, що результати вступної кампанії будуть кращими, ніж минулого року, оскільки ми отримали більшу реєстрацію на Національний мультипредметний тест, він максимально адаптований до сьогоднішніх умов. Звичайно, що це спрощений варіант ЗНО, відповідно запитання будуть такі, які з одного боку дадуть можливість продемонструвати знання, а з іншого дати їм можливість за визначений час 120 хвилин скласти три предмети. ЗНО було набагато тривалішим та здавалося протягом трьох днів. Ми чекаємо, що держава виділить гарне державне замовлення, і діти вступлять. Зі слів нашого міністра та президента, галузі, які в майбутньому будуть зорієнтовані на те, щоб відбудувати Україну, повинні отримати додаткові бюджетні місця, щоб забезпечити наш ринок праці».

Олег Дикий, ВНУ

«Всі ми розуміємо, що цього року вступна кампанія буде відрізнятися від попередніх. Вступна кампанія 2022 року дещо зміщена в термінах для здобуття ступеня бакалавра (магістра медичного, фармацевтичного спрямувань). Вона розпочнеться 1 липня реєстрацією електронних кабінетів вступників. Прийом заяв і документів від вступників розпочинається 29 липня й закінчується 8 серпня для осіб, які вступають на основі індивідуальної усної співбесіди, творчих конкурсів та 23 серпня – для осіб, які вступають за результатами національного мультипредметного тесту, результатів зовнішнього незалежного оцінювання за 2019-2021 роки, а також творчих конкурсів, які було складено з 1 до 18 липня. Зарахування вступників на навчання на бюджет відбувається 5 вересня, за кошти фізичних та/або юридичних осіб (контракт) – не пізніше за 30 вересня 2022 року.

Як і ЗНО, через воєнні дії в Україні скасовано традиційні вступні випробування до магістратури (ЄВІ/ЄФВВ). Натомість, відповідно до порядку прийому на навчання для здобуття вищої освіти в 2022 році, майбутні магістри проходитимуть магістерський комплексний тест (МКТ) – для вступу за спеціальністю 081 «Право», який міститиме два блоки завдань: іноземна мова (англійська, німецька, французька або іспанська за вибором вступника) та право.

Для вступу за спеціальностями галузей знань 05 «Соціальні та поведінкові науки», 06 «Журналістика», 07 «Управління та адміністрування», 28 «Публічне управління та адміністрування», 29 «Міжнародні відносини», тобто на так звані кон’юнктурні спеціальності (державна і контрактна форма навчання) вступники складатимуть магістерський тест навчальної компетентності (МТНК), що міститиме завдання, спрямовані на визначення загальної навчальної компетентності вступника та фаховий іспит в університеті. На інші спеціальності: фаховий іспит на державну форму навчання і тільки мотиваційний лист на контракт.

Читати ще: МОН оприлюднило графік єдиного вступного іспиту для абітурієнтів

Вступна кампанія для здобуття ступеня магістра розпочнеться 1 серпня 2022 року реєстрацією електронних кабінетів вступників. Прийом заяв і документів від вступників розпочинається 16 серпня і закінчується 23 серпня для осіб, які вступають на основі індивідуальної усної співбесіди замість магістерського тесту навчальної компетентності або магістерського комплексного тесту, та 15 вересня – для осіб, які вступають на основі результатів магістерського тесту навчальної компетентності, магістерського комплексного тесту або тільки фахового іспиту. Зарахування вступників на навчання на бюджет проводять 25 вересня, за кошти фізичних та/або юридичних осіб (контракт) – не пізніше за 30 листопада 2022 року.

Також для забезпечення максимальної безпеки й можливості вступу абітурієнтів, які перебувають за кордоном, вступники зможуть подавати оригінали необхідних документів в електронній формі шляхом надсилання їх сканованих копій, з накладанням на відповідні файли кваліфікованого електронного підпису вступника, на електронну адресу приймальної комісії університету.

Читати ще: Випускники воєнного часу: як на Волині складатимуть тести замість ЗНО. Інтерв’ю

Нагадаємо також про ще один важливий аспект вступної кампанії – це вступники, які цьогоріч матимуть пільги при вступі. В першу чергу це учасники бойових дій, особи, які визнані інвалідами війни та постраждалими учасниками Революції Гідності, діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, люди з інвалідністю, які не можуть відвідувати навчальний заклад, чорнобильці й постраждалі внаслідок аварії на ЧАЕС, особи з інвалідністю, діти загиблих (померлих) осіб та діти учасників бойових дій, особи, які є внутрішньо переміщеними.

Для уточнення спеціальних умов участі у конкурсному відборі можна звернутися до юриста приймальної комісії. На сьогодні не врегульована процедура вступу для абітурієнтів з нині окупованої частини півдня та сходу України, вони мають мати можливість вступати за спрощеною процедурою, яка не передбачає фізичної присутності під час складання іспитів. На жаль, через високий рівень безпекових загроз наразі у деяких регіонах України провести вступну кампанію неможливо, а саме в Херсонській, Луганській, Донецькій областях, АР Крим, місті Севастополь, частині території Запорізької, Миколаївської, Харківської областей. Очевидно, що виїхати для участі у вступній кампанії абітурієнтам із цих регіонів наразі надзвичайно складно, навіть підтвердити свою участь у тестуванні подекуди проблематично. Віримо в те, що найближчим часом ситуація зміниться на краще і всі успішно пройдуть випробування та вступлять до омріяних університетів. Тож чекатимемо змін до порядку прийому».

Мотиваційний лист може вирішити долю вступу

Ірина Бандура, ЛНТУ

«Мотиваційний лист є обов’язковою складовою подання документів. Якщо він не буде завантажений в електронний кабінет, то тоді це вважатиметься неповним комплектом надісланих документів і ми не зможемо його прийняти. Щоб правильно написати мотиваційний лист, вам потрібно передивитися ролики на нашому YouTube і в ТікТок, тобто ми цю інформацію надали. Ми обов’язково розмістимо приклади листів на нашому сайті. Я хочу акцентувати, що мотиваційний лист не бере участі у формулі конкурсного балу. Його оцінюватимуть відповідно до рейтингу, але бала самого він не містить. Якщо вступники, наприклад, матимуть однакові вступні бали на певній спеціальності, тоді звертатимуть увагу на рейтинг мотиваційних листів у цьому конкретному навчальному закладі. Мотиваційному листу потрібно приділити увагу, грамотно і мотивовано його написати. Навчальний заклад мусить зрозуміти, що саме вас ми маємо зарахувати, бо це ваша мрія.

Наш університет надзвичайно потужний, ми маємо 58 освітніх програм лише на бакалавраті, тобто в нас охоплені усі галузі. Але, звичайно, держава потребуватиме в першу чергу фахівців тих спеціальностей, за якими стоїть майбутня відбудова нашої держави: інженери, технологи, будівельники, електрики. Саме вони підніматимуть нашу країну».

Олег Дикий, ВНУ

«Як бачимо, цьогоріч долю декого з абітурієнтів при вступі можуть вирішувати не лише результати НМТ, але й мотиваційний лист. Мотиваційні листи давно мають дуже важливу роль у практиці вступу до закордонних університетів. Наш університет застосовуватиме результати розгляду мотиваційних листів для формування рейтингового списку вступників та черговості зарахування на навчання на певну конкурсну пропозицію, а саме – для впорядкування вступників при однакових конкурсних балах та при однакових пріоритетностях заяв від першої до останньої (на місця державного та регіонального замовлення); при однакових конкурсних балах, якщо пріоритетність заяв не використано (вступ на місця за кошти фізичних або юридичних осіб); якщо побудову рейтингового списку здійснено без конкурсних балів та пріоритетностей. Розгляд мотиваційних листів здійснює приймальна комісія університету без присвоєння їм конкурсних балів».

Олександр ЗЕЛІНСЬКИЙ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
лучанин Показати IP 6 Червня 2022 16:52
Мотиваційне написання брехні!?
Остап Бендер Показати IP 6 Червня 2022 17:59
Тяжко створити видимість роботи в університетах щоб не розігнали дармоїдів

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus