USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Яблунівка – «фруктове» село на Волині

10 Квітня 2017 22:45
Яблунівка – мальовниче село, з не менш мальовничою назвою на півночі Рожищенського району, пише Сергій Янішевський на сторінках Район.Рожище.

Село розташоване одразу за лісом і річкою Фосою. Колись це були німецькі колонії, що мали назви Станіславівка, Цицелівка, Лібенштадт та інші, а згодом об’єднанні в одне поселення, що у післявоєнний час отримало назву Яблунівка. Місцеві пов’язують назву із великою кількістю фруктових дерев в селі. Кажуть, що колись було дуже багато яблунь та груш повз дорогу і весняної пори село було вквітчане неймовірними кольорами.

Найбільша кількість інформації про колишні німецькі колонії на цих теренах є у дослідника Михайла Костюка, але й у нього саме ці поселення описані дуже скупо, лише невелика статистика, а про Цицелівку і Лібенштадт – немає інформації зовсім.

Німецька колонія Станіславівка (на території якої сьогодні і розташовується Яблунівка) з’явилася однією з перших в районі – в 30-х роках XIX ст. Тут була німецька школа, що відкрилася з дозволу Брест-Литовського пастора у 1880-х роках.

Була збудована також кірха, на місці розташування якої тепер фельдшерський пункт. У часи Другої світової в селі був німецький фільварок, куди місцевий люд ходив на роботи.

Слід сказати, що в цій місцевості німецьких колоній було багато. Окрім вищеназваних, поруч розташувались такі з них, як Глинче, Уцекайка (можливо, неточна назва колонії, - Авт.), Осека, а в лісі, що тепер називають Моневським, було декілька хатин колонії Монева.

Сьогодні про ці поселення свідчать лише зарослі бур’янами колишні лютеранські кладовища, які були окремими для кожного з них. А вся територія вважається селом під назвою Яблунівка.

Після переселень в роки Другої світової війни в колишніх поселеннях не залишилось корінних мешканців, а оселились тут переселенці з Холмщини, нащадки яких проживають тут і до сьогодні.

«Колись тут було дві школи, а тепер немає жодної», - бідкаються місцеві.

Один дідусь розповідав про залізницю в лісі поблизу села. Зараз в це повірити досить важко, але у міжвоєнний період невеликі вузькоколійки, що з’єднували станції широкої колії і лісові масиви, були популярним явищем. Це був зручний спосіб для транспортування деревини. Чи були такі вузькоколійки у цих краях – зараз це лише здогадка, бо жодних свідчень, окрім спогадів цього дідуся, немає.

Незважаючи на певну віддаленість Яблунівка залишила враження позитивного села з привітними людьми і неабиякими природними ландшафтами.




Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Місцевий Показати IP 10 Березня 2020 01:28
Яке фруктове село ,яблунівкою його назвали совети ,колись була німецька колонія Станіслава і цициловка ,з тих пір нічого крім назви не змінилось !!!ні доріг ,ні будинків....
михайло Показати IP 6 Травня 2020 19:07
Були, були... Мої бабця Євгенія і дідусь Михайло жили на Лібенштаді з 1945 Так в них дуже гарна яблуня була. Тоді у 1974 мені 15 років було. Вкус досі памятаю. Але досі не знайшов таких самих.Моя сестра казала: мабудь щось Шампанське Ставок в них був...кращі спогади з дитинства Яблука ставали стиглими до серпня. комбайнери заходили, пригощались. Стовбур точно не памятаю але з пів метра мабудь був Друга яблуня була погана (казали - зимові). Під нею стіл стояв -обідали на повітрі Ех!Була б приватна власність в ті роки... заробили пенсію 24руб...и це все Так і бабця казала про щось:"За советів було..." Світла Їй память і дідусеві Коли б. Євгенії було 77 а дідусеві 83 у 1985 вони переїхали до Яблунівки. Прожили до 1994р. Кращі спогади про них і ті часи. В останє був в Яблунівці у 2018. Мабудь вже не поїду
місцевий ...А.В. Показати IP 28 Травня 2020 04:01
мені навіть вдалось поспілкуватись з Німкою. колишньою мешканкою цього села вона тут народилась але маленькою звідси виіхала з батьками .ще донедавна стояла іхня хата в якій вона народилась . в 2000 му році мабуть в остатній раз вона приіздила в це село кажуть іхні знайомі що вона вже померла. приіздили вони з перекладачем тому я трохі з ними поспілкувався про все небуду але про дещо. Запитав я іі чи багато з тих пір тут змінилось відповідь мене навіть не здивувала.! вона відповіла що якщо брати тими мірками заможності і хазяйновитості тих часів то навіть тоді німці жили краще .дорога теж кошмар .вона була шокованою як за стількі років незпромогтися щось корисного зробити для села .по іі розповіді тут жили дружні культурні німецькі колоніі .на останок я спитав у неі чому вона з родиною так часто сюди приіздять- жартома питав чи не хочуть вони часом назад сюди повернутись засміявшись вона відповіла що дивлячись на те як вони в німетчині живуть і як тепер живуть у нас і кращого не видно то ні за які гроші не повернуласяб назад .і приіздила вона томущо так вихована така іхня культура- шана до родини яка тут похована .розповідала багато чого й про кірху в селі- й про сажавкі з гарними плакучими вербами-й про німця з цього села якій мав в рожищах свое фотоательє. Шкода що з цього всього теперішнім мешканцям нічого не цікаво... пройшло майже сто років в краінах європи де тепер мешкають родини тих німців культура піднялась ще вище... а ми й досі плачемо за совком .за тим вічним дефіцитом за вічною потребою блатів.хвалимось як нам добре жилось за советів так добре що аж німецькі могили від ніщети порозкопували.люди тут бідували раніще та й тепер далеко не втекли тількі трошкі багатші втішають себе тим що є ще ті які живуть ще гірше за них .і німці які сюди приіздили прекрасно все розуміли . і вони щасливі що єдине що іх з нами звязує це тількі минуле...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus