USD 39.40 39.72
  • USD 39.40 39.72
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.88

«Ядерна валіза»: що це і чому Путін самотужки не може її застосувати

13 Березня 2022 15:57
Війна з російськими окупантами змусила багатьох людей замислитися про можливу ядерну загрозу. А й справді, навіжений сусід України має «ядерну валізу», що може його зупинити? Насправді все не так просто.

У Центрі протидії дезінформації при РНБО України пояснили, що таке «ядерна валіза» та який її принцип дії.

«Ядерна валіза» – це спеціальний переносний пристрій, що зберігає коди для приведення в дію ядерного арсеналу, який завжди є у вищих політичних та військових керівників держав. «Валіза» здійснює зв’язок зі спеціалізованими центрами запуску.

Вперше ідея «ядерної валізи» з’явилася в США під час Карибської кризи. Російську варіацію було введено в експлуатацію у 1983 році як портативний абонентський термінал (кодова назва «Чегет») автоматизованої системи управління стратегічними ядерними силами «Казбек». Російська «валіза» має вигляд кейса, вміст якого є державною таємницею. Проте вміст старих модифікацій не приховують, і вони навіть є у музеях.

Щодо самого принципу роботи «ядерної валізи», то вона, на відміну від загального уявлення, не є універсальним пультом запуску та контролю ракет. Це лише передавач сигналу від президента та перших осіб до компетентних відомств і далі за ланцюгом до самого центру запуску.

«Валізи» розміщені у верховного головнокомандувача, міністра оборони та начальника генерального штабу. Ключ зберігається у офіцера-оператора. Тобто «Червоної кнопки» в традиційному уявленні не існує – підтвердити передавання сигналу президентом має не лише міністр оборони, а й голова генштабу. Більше того, наскільки відомо, на відміну від США, навіть рішення всіх трьох не є достатнім для застосування ядерної зброї. Систему «Казбек» мають перевести в бойовий режим з головного центру попередження про ракетний напад, підтвердивши факт початку ядерної атаки противника.

Висновок: хоча навіжений диктатор і має доступ до «ядерної валізи», проте одноособово скористатися нею і наражати на небезпеку увесь світ він не зможе.
На фото – «ядерна валіза» сторої модифікації, яка зберізається у музеї Бориса Єльцина (Росія)
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus