USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

Як білоруська пропаганда створює міф про «землю обітовану»: історія волинського зрадника

21 Лютого 2023 14:49
Білоруські державні ЗМІ активно просувають наратив про те, що ця країна люб’язно приймає і надає прихисток іноземцям. Зокрема, активно розповідають про те, як сюди мріють потрапити українці та вкоренитися тут.

Урядове інформагентство «БелТА» з цією метою створило спецпроект «Теперь мы белорусы». Тут створюють історії про людей, які емігрували у Білорусь з інших країн і тепер нібито називають цю країну своїм домом. Сюжети ж роблять із такими, наприклад, заголовками: «Бєларусь нас пріняла і спасла», «Бєларусь – ідєальная для жизні страна», «Бєларусь – лучшая страна»...
Матеріали, мета яких просувати аналогічний наратив, готує і телеканал «Беларусь 1». Паралельно із наративом «Білорусь – рай на землі» у цих сюжетах просувають також ідеологічне кліше кремля про «Загнивающий Запад».

Громадська організація «Інформація в чистому вигляді» у партнерстві з інформаційним агентством ВолиньPost вирішили з’ясувати, чи правдиві історії українців, які нібито дуже щасливі, що тепер вони живуть у Білорусі. З’ясувалося, що для створення одного з таких сюжетів білоруська пропаганда використала зрадника з Волині. Він змінив прізвище, найімовірніше, через депортацію від білоруських прикордонників, нелегально виїхав, а тепер через роль пропагандиста намагається «вислужитися», щоб отримати легальне право жити у цій країні.

У сюжеті чоловік, якого називають волинянином Олександром Ковальським, розказує про те, як він у Білорусі нарешті «с аблєгчєнієм вздахнул і наканєц на сваєй зємлє» і як він мріє потиснути руку Лукашенкові, бо Україна «нє дала єму даже самава елемєнтарнава», а Білорусь – все, про що він мріяв.

Журналісти дізналися, що чоловік – справді родом з Волині, з міста Каменя-Каширського, знайшли його знайомих та поспілкувалися із ними, аби показати, який персонаж білоруська пропаганда використала для створення своєї легенди.

Окрім того, журналісти поспілкувалися з жителями волинського прикордоння і з’ясували, що білоруська пропаганда, на жаль, отруює голови частини населення. Досі є люди, які, незважаючи на те, що Білорусь допомагає росії вбивати українців, називають лукашенківський режим хорошим.

Про те, чому наратив про білоруську землю обітовану – це те, у що не можна вірити, а також про бридкі методи білоруської пропаганди – у сюжеті.

Публікація створена у межах проєкту «Посилення роботи медіа у боротьбі з ворожими наративами та інформаційними вкидами на території прикордонної із Білоруссю Волині», який реалізовує ГО «Інформація в чистому вигляді» у партнерстві з інформаційним агентством ВолиньPost за фінансової підтримки Чорноморського Фонду регіонального співробітництва – проєкту Німецького фонду Маршалла.

Зміст цієї публікації є виключною відповідальністю ГО «Інформація в чистому вигляді» і не обов’язково відображає позицію Чорноморського Фонду регіонального співробітництва – проєкту Німецького фонду Маршалла.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Михайло Рудицький Показати IP 21 Лютого 2023 16:36
Наша, ураїнська пропаганда найкраща,бо правдива!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus