USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.94

Як голова Одеської ОДА поламав «Сітку» і на що він сподівається в протистоянні з Порошенком

8 Квітня 2019 19:34
За два тижні до другого туру виборів Президента України піраміда влади починає небезпечно хитатися – в Одеській області Петро Порошенко спробував звільнити чинного губернатора і призначити на його посаду свою людину – першого заступника голови ОДА Сергія Паращенка.

Глава області Максим Степанов, своєю чергою, заявив про непокору Порошенку, оголосивши на сьогоднішньому брифінгу, що указ президента незаконний.

Таким чином, на півдні України склалася безпрецедентна ситуація в новітній історії держави. По факту – двовладдя в обласній вертикалі влади. «Страна» з’ясувала, за якими сценаріями може піти кадровий бунт в Одеській ОДА.

Непокора Степанова

Варто відзначити, що Максим Степанов, який заявив про непокору президенту, правий з точки зору закону.

Про кадрові призначення глав обласних адміністрацій йдеться у 118 статті Конституції України: «Голови місцевих державних адміністрацій призначаються на посаду и звільняються з посади Президентом України за подання Кабінету міністрів України».

Кабмін же ніяких рішень щодо Степанову не приймав, про що сьогодні він і повідомив офіційно.

Цікаво, що опальний губернатор тут же запостив на своїй сторінці у ФБ фото з аркушем паперу А4, на якому написано «Забезпечив чесні вибори. Відсторонений?» Цим постом глава області цілком недвозначно пояснив свою непокору Порошенку тим, що він зірвав «Сітку» в Одеській області.

Що поламав губернатор

Джерела видання в Одеській ОДА підтвердили, що Максим Степанов завжди вважався в оточенні Порошенка «чужинцем», однак від нього не очікували такої жорсткої конфронтації з президентом перед другим туром.

«Те, що Степанов не сприяє роботі виборчого штабу Петра Порошенка, було ясно ще кілька місяців тому. Не дивлячись на те, що в Одеській області була підготовлена і фактично готова цільова програма соціальної допомоги населенню з бюджетом в 90 мільйонів гривень, яку планувалося реалізувати в березні 2019 року, її так і не запустили. Навпаки, спроба реалізації цієї програми принесла істотної шкоди іміджу президента. Справа в тому, що районні центри та управління соцзахисту була запущена інформація про роздачу матеріальної допомоги. Причому, йшлося про те, що її будуть роздавати за підтримку чинного президента. У районах почався ажіотаж, але гроші на руки населенню так і не потрапили. Що сильно налаштувало людей проти Порошенка. Степанов, розуміючи, що у президента мало шансів перемогти, вирішив відсторонитися від реалізації сумнівних, з точки зору закону, схем», – пояснило джерело в Одеській ОДА.

Бунт на засіданні Кабміну

За даними джерела «Страны», Максим Степанов сподівається, що в середу, на засіданні Кабінету міністрів, більшість членів уряду не підтримають подання Порошенка про звільнення губернатора.

«Проти звільнення Степанова буде Аваков, ведуться переговори і з іншими міністрами. Тобто, на Кабміні готується відкритий бунт проти президента», – говорить співробітник Одеської облдержадміністрації.

Своєю чергою, співробітники Одеської ОДА, а також депутати облради підтримали відстороненого чинним президентом главу Одеської ОДА Максима Степанова. Вони сфотографувалися з листком паперу з питанням: «За що усунули Степанова?» Фотографії виклала консультант з комунікацій, місцева активістка Зоя Казанжи у Facebook.

«Подивіться на фото цих прекрасних людей – це все виключно державні службовці, заступники Степанова, начальники департаментів. Вони вийшли на захист свого патрона-годувальника. Ви не повірити, але серед них є навіть депутати обласної ради від БПП», – пише активістка. Вона додає, що потрібно бути «перебірливими в кадрових питаннях, а не споживати все те лайно, яке підсовують» добрі люди «на важливі, ключові посади в державі».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
лучанин Показати IP 8 Квітня 2019 19:53
Початок є.
Упс Показати IP 9 Квітня 2019 09:31
Одне з питань для задебатів..

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus