USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Як керівник волинської ДАБІ отримував хабарі через посередників. Розслідування

1 Лютого 2017 17:40
Заступника начальника Держархбудінспекції Сергія Шемейка взяла на хабарі СБУ. Втім заробляв він не сам, а разом зі спільниками.

Справу заступника начальника волинської Держархбудінспекції Сергія Шемейка, який попався на хабарі, – досі розслідують. А от його спільники вже отримали вирок за статтею «зловживання впливом» і штрафи по 25 тисяч гривень. Як діяли спільники Сергія Шемейка, де відбувалася передача коштів, з чиєї ініціативи та про які суми йде мова - у матеріалі «Четвертої влади».

Кримінальне провадження проти заступника начальника управління ДАБІ у Волинській області Сергія Шемейка, який тривалий час виконував обов`язки керівника управління, відкрили ще в липні минулого року.

Як йдеться в судових документах, злочинну діяльність посадовець провадив у змові з директором ТзОВ «Альфа Юніверс» Михайлом Гнатюком та спеціалістом-проектантом ПП «Технічне бюро інвентаризації та проектування» підприємцем Олександром Музичуком.

3500 ДОЛАРІВ – ЗА ОБ`ЄКТИ В СТАРІЙ ВИЖІВЦІ. ХРОНОЛОГЯ ПОДІЙ

Історія розпочалася у травні 2016 року. Як йдеться у судових документах, у селищі Стара Вижівка на вулиці Незалежності 48-Г зводили комплекс з восьми магазинів.



Стара Вижівка, де зводили «корупційний» об`єкт нерухомості знаходиться за більш ніж сто кілометрів від Луцька

За послугами у виготовленні проектної документації та будівельних декларацій забудовники звернулися до підприємця Олександра Музичука.

Тоді будівництво вже розпочали і замовники знали, що при поданні документів у Держархібудінспекції можуть призначити перевірку та оштрафувати за порушення. Аби цього не сталося прийняли рішення дати хабара.

Для того, щоб не було перевірок, а будівельну декларацію про початок робіт зареєстрували безперешкодно – замовники запропонували проектанту Олександру Музичуку дати хабара посадовцям ДАБІ.

Олександр Музичук знайшов вихід на посадовця ДАБІ через знайомого – директора ТзОВ «Альфа Юніверс» Михайла Гнатюка. А той особисто знав заступника начальника Управління ДАБІ у Волинській області Сергія Шемейка.

20 травня 2016 року Олександр Музичук ввів Михайла Гнатюка у курс справи:

«В ході їхньої розмови вони визначили, що сума неправомірної вигоди, яку необхідно отримати від забудовника за здійснення впливу на заступника начальника Управління Державної архітектурно-будівельної інспекції у Волинській області буде становити 2500 доларів США, з яких кожен з них залишить собі частину за «посередницькі» послуги, а більша частина повинна бути передана за вчинення останнім вказаних дій та бездіяльності з використанням наданої влади та службового становища», – йдеться у вироку.

Наступного дня в селі Зміїнець під Луцьком Михайло Гнатюк зустрівся із виконувачем обов`язків начальника Управління ДАБІ Сергієм Шемейком. Як йдеться у судових документах, Гнатюк розповів йому про будівництво у Старій Вижівці, наявні порушення, зокрема, будівельні роботи без реєстрації та можливість отримати неправомірну вигоду в сумі 2000 доларів США.

Від чиновника потрібна була безперешкодна реєстрація восьми декларацій про початок будівельних робіт, без проведення перевірок по вказаних об`єктах інспекторами УДАБІ у Волинській області. Сергій Шемейко погодився на пропозицію.

22 травня 2016 року в селі Маяки неподалік Луцька проектант Олександр Музичук зустрівся з людиною, яка передала йому від забудовника 2500 доларів США. Наступного дня він віддав 2000 доларів США посереднику Михайлу Гнатюку для передачі їх Сергію Шемейку, а решту 500 доларів чоловіки розділили між собою.

24 травня 2016 року Михайло Гнатюк передав хабар Сергію Шемейку.

Протягом двох місяців після цього Олександр Музичук виготовив декларації про початок будівельних робіт щодо об`єктів у Старій Вижівці та подав їх, а у ДАБІ без зайвих питань зареєстрували.

1050 ДОЛАРІВ ЗА ДОДАТКОВІ ПОВЕРХИ

Забудовники вели роботи із порушеннями, зокрема замість двохповерхових приміщень зводили на поверх вищі. За це могли призначити високі штрафні санкції, тому вони знову звернулися до Олександра Музичука з пропозицією заплатити Сергію Шемейку.

Необхідно було зареєструвати зміни у семи деклараціях про початок робіт, а потім у восьми деклараціях про готовність до експлуатації ну і забезпечити відсутність перевірок. Проектант погодився на пропозицію.

Кожна з семи декларацій обійшлася забудовникам у 150 доларів. Питання за старою схемою узгодили з керівником ДАБІ Сергієм Шемейком.

Оскільки будівлі зводили на поверх вищими ніж у проекті районний сектор Управління державної служби з надзвичайних ситуацій надіслав листа Держархібудінспекції, де йшлося про відхилення. Як йдеться у судових документах, Сергій Шемейко приховав листа у себе, не призначаючи перевірок, як те вимагалося.

У своєму службовому кабінеті він зустрівся із посередником Михайлом Гнатюком та повідомив йому про цей лист. Шемейко сказав, аби Олександр Музичук якнайшвидше подав необхідні документи про внесення змін до вищезазначених декларацій про початок будівельних робіт, а також прискорив передачу раніше обумовлених грошей.

За кілька днів проектант Олександр Музичук сконтактував із забудовниками і попросив їх переслати обумовлену суму грошей на його банківський рахунок. Наступного ж дня чоловік зустрівся із Михайлом Гнатюком і передав йому 600 доларів США, а решту – 450 доларів вони розділили між собою порівну.

2 листопада 2016 року Михайло Гнатюк зустрівся із Сергієм Шемейком поблизу приміщення Управління ДАБІ в області і передав йому 600 доларів. Того ж дня були зареєстровані усі зміни до проектів будівництв магазинів у Старій Вижівці.

ДОКУМЕНТИ БУДІВНИЦТВА У ТАРАСОВОМУ ЗАРЕЄСТРУВАЛИ ЗА 1000 ДОЛАРІВ

У вересні 2016 року до проектанта Олександра Музичука звернувся ще один забудовник, який на той час вже розпочав будівництво багатоквартирного будинку у селі Тарасове поблизу Луцька.

В ході розмови Олександр Музичук запропонував забудовнику за 1000 доларів США домовитися про безперешкодну реєстрацію декларацій на початок робіт та відсутність перевірок. Забудовник погодився.

Проектант Олександр Музичук з Михайлом Гнатюком вирішили, що за об`єкт в Тарасовому хабар буде 1000 доларів.

28 жовтня 2016 року Олександр Музичук зустрівся із забудовником в готелі «Світязь» і отримав кошти. Наступного дня поблизу готелю він зустрівся із посередником Михайлом Гнатюком і віддав йому 500 доларів для Сергія Шемейка. Інших 500 доларів вони розділили між собою порівну.

Того ж дня Михайло Гнатюк передав Сергію Шемейку 200 доларів «завдатку» та домовився, що решту передасть після реєстрації документів. Проектант Олександр Музичук тим часом виготовив і подав декларацію про початок будівельних робіт вказаного об`єкту.

8 листопада 2016 року у ДАБІ зареєстрували документи без проведення перевірок.

ПОСЕРЕДНИКАМ – ПО 25 ТИСЯЧ ГРИВЕНЬ ШТРАФУ

Суддя Луцького міськрайонного суду В`ячеслав Покидюк виніс вирок щодо подільників Сергія Шемейка 28 грудня минулого року.

Під час досудового розслідування Олександр Музичук та Михайло Гнатюк уклали з прокурором угоди про визнання винуватості у правопорушенні передбаченому статтею «зловживання впливом». Обоє погодилися на покарання у вигляді штрафу – по 25 тисяч 500 гривень з кожного.

Суддя затвердив цю угоду між обвинуваченими і прокурором, зняв арешт з майна обвинувачених і призначив їм відповідний штраф.

Нагадаємо, керівника Держархібудінспекції Сергія Шемейка затримали на хабарі в листопаді минулого року.

Правоохоронці встановили, що чиновник систематично вимагав гроші через двох посередників від місцевих забудовників за безперешкодну реєстрацію дозвільних документів.

Під час обшуків вдома у зловмисників вилучили майже 30 тисяч доларів США та 30-міліметровий снаряд. Згодом в прокуратурі повідомили, що із банківської комірки в посадовця ДАБІ вилучили близько 80 тисяч доларів та 10 тисяч євро. Наприкінці листопада суд ухвалив посадити під цілодобовий домашній арешт підозрюваного.

Досудове розслідування ж стосовно самого керівника ДАБІ Волині Сергія Шемейка триває.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Реаліст Показати IP 1 Лютого 2017 17:57
ДАЛІ БУДЕ?
Петрик Показати IP 1 Лютого 2017 18:29
Все, що нажите непосильною "працею", все пропало.......
Юрист Показати IP 2 Лютого 2017 08:01
А яке покарання понесуть ті забудовники, які свідомо йшли на порушення??? Чи їм просто видадуть медалі?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus