USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Як луцькі мистецькі заклади готуються до театрального та опалювального сезонів

13 Вересня 2023 13:43
Голова Волиньради Григорій Недопад проінспектував ляльковий та драматичний театри та фаховий коледж культури і мистецтв імені Ігоря Стравінського на предмет з’ясування першочергових потреб та підготовки до роботи в осінньо-зимовий період.

Директор Волинського академічного театру ляльок Вадим Хаїнський розповів, що підготовка приміщень і систем до опалювального сезону практично завершена, інформують у пресслужбі облради.

З проблематики керівник називає відсутність в театрі пожежної сигналізації та блискавкозахисту, також з тильного боку почав обсипатися фасад будівлі. Силами персоналу облаштовано найпростіше укриття, однак маленькі глядачі у разі повітряних тривог послуговуються сховищем у музичній школі по сусідству. Мріють у театрі ляльок і про заміну освітлювальної та акустичної апаратури, яка не оновлювалася десятиліттями.
Вадим Хаїнський розповів, що новий театральний сезон розпочався аншлагом і цілковито заповненою глядацькою залою. Керівник каже: із суто дитячих вистав переорієнтовуються на репертуар для сімейного перегляду. До кінця року на маленьких глядачів та їхніх батьків очікує щонайменше три прем’єри.

Читати ще: Інтерактиви, фотозони та оновлений інтер’єр: у Волинському театрі ляльок стартував новий сезон

Григорій Недопад підтвердив: відгуки про оновлений репертуар якнайкращі, при чому батьки не менш захоплені виставами, аніж малеча. Що ж до вирішення озвучених потреб, то голова обласної ради сумнівається, що конструкція і технічні особливості будівлі дозволять облаштувати в театрі повноцінне і сертифіковане сховище, але все ж радить отримати консультацію фахівців.
«Поруч – просторе і надійне укриття, тож перепон для повноцінної театральної діяльності немає. Інша справа – відсутність протипожежної сигналізації. Безпека дітей в пріоритеті, тому актуалізуйте проєктну документацію, з’ясуйте вартість робіт і готуйтеся представити матеріали на бюджетні слухання», – підсумував побачене очільник обласної ради.

Він також зазначив, що спробує допомогти з модернізацією устаткування, залучивши міжнародні фонди та організації, які спеціалізуються на наданні винятково гуманітарної підтримки.

Обласний академічний музично-драматичний театр в теперішній опалювальний сезон увійде з комфортною температурою і значно меншими видатками на теплопостачання. Нарешті вирішено багаторічну проблему індивідуальної котельні з енергозатратними і малопродуктивними котлами. Керівник драмтеатру Сергій Скулинець також розповів, що невдовзі буде вирішено і питання доступності комунальної мистецької установи: завдяки спрямованим з обласного бюджету коштам тут встановлять підйомник та додаткові пандуси для маломобільної категорії відвідувачів.
Читати ще: У Луцьку звучали вкрадені Росією українські пісні. Фото

Голова обласної ради також оглянув укриття, яке розраховане на вісім сотень людей. Його власними силами облаштував колектив і отримав сертифікацію. Тут також обладнали імпровізовану сцену для моновистав та глядацьку залу на 70 місць. Сховищем користуються і учні школи № 1, про їхній комфорт адміністрація театру подбала теж. Творча частина колективу напружено працює над новим репертуаром, готують 4 прем’єрних спектаклі. Тож запросили Григорія Недопада на відкриття нового театрального сезону, який стартує вже 16 вересня.
А от у коледжі культури і мистецтв до настання зими належить ліквідувати аварійну ситуацію. Під час останньої стихії шквальним вітром тут з частини фасаду зірвало шар утеплювача з оздоблювальним покриттям. Директор освітнього закладу Тарас Войтович каже, що власними силами впоратися з цією проблемою не вдасться, тож просить засновника про виділення фінансування на усунення наслідків.

Голова Волиньради Григорій Недопад констатував, що для таких випадків існує резервний фонд обласного бюджету. Про виділення асигнувань на ліквідацію аварії він вестиме перемовини з ОВА. Тим часом доручив адміністрації коледжу підготувати експертний висновок та технічну документацію на проведення відновлювальних робіт.
Тарас Войтович продемонстрував проведені роботи до нового навчального року та опалювального періоду, які виконали власними силами. Він, зокрема, розповів про альтернативу косметичному ремонту.

«Ми запропонували ідею, а наші студенти її підтримали. Замість традиційного фарбування стін ми їх оздоблюємо муралами. Це курсові і дипломні роботи студентів відділення «Образотворче мистецтво». Шпаклівку, ґрунтівку та фарби закуповує заклад. Маємо вже цілий план таких розписів», – з гордістю поділився новацією директор коледжу.

На перспективу Тарас Войтович усе ж розраховує на фінансову підтримку з обласного бюджету для проведення і капітальних робіт. Йдеться про потребу заміни майже цілковито зношеної внутрішньої мережі електроживлення та гідроізоляцію цокольного поверху приміщення, який потерпає від сирості для плісняви.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
ссср Показати IP 16 Вересня 2023 19:54
Совковий підхід що на балансі те у нас і культура

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus