USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Як на Волині громада, що межує з Білоруссю, готується до зими

12 Листопада 2022 08:12
У Ратнівській громаді, що межує з Брестською областю Республіки Білорусь, готуються до зими. Всі котельні у громаді запустили, опалюють заклади соціальної сфери, школи та дитсадки. Більшість котелень – на твердому паливі.

Про це розповів Суспільному селищний голова Віталій Бірук.

Зараз в Ратнівській громаді проживає дві сотні переселенців.

«З похолоданням, – каже голова, – кількість людей з областей, де тривають бої, почала збільшуватись. Для цього запасаються дровами, незважаючи на те, що громада газифікована».

Жителька громади, мама двох дітей Людмила говорить, що цього року газом вирішили будинок не опалювати з метою економії.
На території громади лісівники на визначених ділянках заготовляють деревину. У Жиричівському лісництві рубають сосни.

«Це стигла деревина. Якщо хвойні ростимуть довше – втратять свою цінність. Виробництво – безвідходне. Гіляки тут подрібнюють на тирсу», – каже лісничий Іван Дуда.
«Один причіп – це орієнтовно п’ять-шість кубів щепи. Для опалення у твердопаливному котлі цього може вистачити на чотири доби. Це для того, щоб забезпечити наше населення і соціальні структури паливом. Зараз попит», – говорить лісничий.
Дитячий садок у селищі Ратному відновив роботу цього тижня. Тут два твердопаливні котли, один з яких – резервний. Кочегар Микола Лук’янюк говорить: цього сезону працюють на дровах.

«До опалювального сезону запаслися дровами. Нині чекають, доки в садок привезуть торфобрикет, яким палити у котлах економніше», – розповідає директорка Олена Марчук.
Зі слів Віталія Бірука, деревину для комунальних закладів громади почали заготовляти ще влітку. В селах вирізали сухостій та аварійні дерева, навели лад та разом заготовили дрова для опалення.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus