USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Як оточення Порошенка готує собі «запасний аеродром» у столиці Британії

19 Листопада 2018 15:16
В Україні часто можна почути припущення, що у разі поразки на виборах чинний президент Петро Порошенко і його найближче оточення може виїхати жити до Іспанії, де у Петра Олексійовича знаходиться нерухомість.

Однак, за даними «Страни», значна частина соратників президента може вибрати зовсім інший напрямок для можливої еміграції. А саме - Лондон.

У британській столиці вже обживається колишня глава Нацбанку Валерія Гонтарева з сином Антоном.

За інформацією видання, у сілд за нею в Сполучене Королівство потягнулася низка і інших соратників чинного президента.

Хто саме перебирається до Великобританії і з чим пов'язаний такий інтерес оточення Порошенка до Туманного Альбіону, з'ясовувала «Страна».

Гонтарева: майже вся зарплата йде на квартиру

Про лондонську прописку Гонтарева зізналася лише після того, як її «здав» екс-начальник СБУ Валентин Наливайченко, розповівши про нібито куплений нею будинок у столиці Великобританії вартістю в 23 млн фунтів стерлінгів (близько $ 30 млн).

За версією самої екс-глави Нацбанку, вона знімає в Лондоні «маленьку двокімнатну квартирку». Гонтарева розповіла, що працює там в Інституті міжнародних відносин Лондонської школи економіки (London School of Economics), консультує центробанки з питань монетарної і валютної політики. При цьому продовжує навідуватися в Україну, де наглядає за новим бізнесом - медичним стартапом Медикит.

У Лондонській школі економіки журналістам підтвердили працевлаштування у них колишньої начальниці українського Нацбанку.

«Гонтарева є старшим дослідником Інституту міжнародних відносин і дає поради щодо монетарної політики і регуляції іноземних валют центральним банкам, урядам та іншим учасникам ринку», - сказала представник департаменту зі зв'язків з громадськістю Шарлотта Келловай.

У навчальному закладі відмовилися розкривати зарплату Гонтаревої, посилаючись на конфіденційність даних, але, за даними сайту з працевлаштування і відгуками про роботу за кордоном Glassdoor, співробітники на позиціях з аналогічною посадою в Лондонській школі економіки отримують близько 42 тисяч фунтів (3,5 тисячі фунтів або близько 125 тисяч гривень на місяць, і це «брудними», тобто без вирахування податків). Не густо як для життя в одній з найдорожчих столиць світу і для колишньої глави Нацбанку, яка звикла до набагато більших заробітках. Очевидно, допомагають накопичення.

Хоча прості українські заробітчани живуть на менші гроші. Наприклад, вчителька 2016-року з містечка Берегове Віолетта Македон, яка стала відома після того, як поїхала працювати доглядальницею у англійця, отримує 1,5 тисячі фунтів (близько 53 тисяч гривень).

Українці, які живуть в Лондоні, розповідають, що ціни на оренду дуже високі - за 1200-2000 фунтів (близько 40-70 тисяч гривень) на місяць можна зняти 1-2 спальну квартиру. Нагадаємо, саме таке житло знімає Гонтарева (та ще й ділить помешкання з сином), за її ж твердженням.

Якщо це правда, то їй не позаздриш.

«Тут є додатки з пошуку житла і є сайт, де самі ленд-лорди без агенства здають квартири. Місто дуже велике, дуже, воно складається з 32 районів та центрального Сіті, раніше це були села. Внутрішній Лондон складається з 12 районів, і зовнішній з 20-ти. Вибирали ми по безлічі критеріїв: близькість до роботи (не більш 1 години), чи дозволяють бути з домашніми тваринами, хороші школи, парк, не вбита квартира, хороший район. Усі ці будиночки вікторіанської епохи з камінами, звичайно, дуже красиві і часто дуже старі. І під найм часто помешкання здають без або з легким ремонтом. Я не вірила, коли мені говорили, що тут погані квартири. Але це правда. Планування часом на голову не налазить. Будинок йде вгору, на першому поверсі спальня, на другому кухня і на третьому друга спальня і сходи-драбини. Ми тут такого надивилися. Наприклад: потрапляєш з вулиці відразу в кухню! Або відразу в ресепшн, і ніде навіть тумбочку з взуттям поставити. Люди, які там живуть, ставлять взуття навколо ліжка в спальні. Або спальня така вузька, що шафа не відкривається, впирається в ліжко і там переробили двері, щоб половинки відкривалися», - розповіла киянка Світлана Кучер, яка по роботі переїхала жити в Лондон.

Лондонські українці кажуть, що в Британії до наших ставляться або як до дешевої робочої сили (втім, тут серед заробітчан більше поляків, з паспортом ЄС їм простіше влаштуватися), або як до «бандитів».

«До тих, хто в Лондоні живе на широку ногу, підозріле ставлення. Якщо хтось купається в розкоші - точно з «колишніх радянських країн», з якими асоціюють і Україну. Накрали, мовляв. Але після «брексіта» потрапити до Британії буде ще важче, ніж раніше. «Лавочка» скоро прикриється. Щоб влаштуватися тут легально, потрібно буде довести, що ти особливо унікальний фахівець», - говорить екс-львів'янин Роман Мишковець, який працює на будівництві в Британії.

«Облаштовує побут для вінницької діаспори»

Серед експертів і в соцмережах новина про переїзд Гонтаревої викликала бурхливе обговорення.

Багато жартують, що екс-банкір готує грунт для своїх соратників і самого Порошенка, який, за чутками, в майбутньому може до неї приєднатися з родиною (у нього в Лондоні і так вчаться троє дітей - син в коледжі і дві дочки у вузах).

«Чи є її від'їзд за півтора місяці до старту президентської кампанії сигналом того, що навіть вона вважає все, що відбувається в Україні, кінцем, а свого патрона безперспективним кандидатом», - розмірковує один із користувачів.

«Чим ближче вибори, тим більше реформаторів залишають територію України з нареформованими грошима. Гонтарева – Лондон», - пише користувач Микита Родіонов.

«Я зрозумів, для чого екс-глава НБУ Гонтарева швиденько поїхала з України в Лондон. Вона почала облаштувувати побуту для майбутньої вінницької діаспорі в Англії, яка влаштується там в 2019», - іронізує на своїй сторінці у Facebook політолог Дмитро Корнійчук.

Фінансист Порошенка і «адвокат Харкова»

Крім Гонтаревої, за даними видання, в Лондон збирається інвестиційний банкір Макар Пасенюк - її колишній партнер по компанії Інвестиційний капітал України (ICU), якому вона продала свою частку у фірмі. Більш відомий банкір як фінансовий радник Порошенка, який займається його бізнес-схемами. Пасенюк людина непублічна, а відомо про нього стало після скандалу з «передачею в сліпий траст» президентської компанії «Рошен».

Банкір провів для президента кілька угод, пов'язаних з офшорами і структуруванням власності «Рошен», також у нього є зв'язки серед американських лобістів. За деякими даними, три роки тому Пасенюк також брав участь у переговорах про купівлю для Порошенка телеканалу 112 Україна.

Як розповіли «Стране» джерела в ICU, Пасенюк вже перевіз в Лондон свою сім'ю і проводить багато часу в британській столиці. Кажуть, там він готує інвестиційні угоди в інтересах Порошенка.

Сам Пасенюк проігнорував запитання журналістів про переїзд до Лондона, а його прес-служба відповіла ухильно, мовляв, компанія залишається в Україні (при цьому не повідомляючи про самому начальника).

«За 10 років своєї діяльності ICU виросла в міжнародну групу, з інтересами і інвестиціями в країнах Європейського Союзу, Великобританії, США, Латинської Америки. З цим пов'язані регулярні поїздки менеджменту ICU в фінансові центри світу, включаючи Лондон, Нью-Йорк, Франкфурт. Але головний офіс компанії був і залишатиметься в Києві, і про переїзд не йдеться», - заявили в прес-службі ICU.

Серед тих, хто має намір переїхати жити в Лондоні, за даними видання, і інші люди з оточення Порошенка. Серед них, наприклад, нардеп від БПП Олександр Грановський, соратник друга президента Ігоря Кононенка. Грановського називають тіньовим куратором судової системи та прокуратури, а ще - фахівцем з кіпрських офшорів.

Грановський часто літав до Лондона на слухання у справі про торговий центр Sky Mall, навколо якого тягнеться бізнес-конфлікт за участю його друга бізнесмена Адамовського.

Сам нардеп свої лондонські плани не коментує. Куди більш активно він працює в іншому місті - в Харкові, де збирається балотуватися по мажоритарному округу і вже розвісив свої рекламні плакати.

У Харкові з'явилися білборди Грановського - кажуть, він хоче балотуватися тут в парламент по одному з мажоритарних округів.

Конфіскація та екстрадиція

Втім, нову хвилю еміграції відомих українців в Лондоні чекають певні проблеми.

«В цілому британці підозріло ставляться до напливу бізнесменів і політиків з пострадянських країн, адже невідомо яким шляхом вони заробили свої мільйони. Купівля дорогих будинків у Лондоні і переїзд сюди для них - це спосіб захистити як себе, так і вивезти і зберегти фінанси незрозумілого походження. Тому британські влада посилює контроль за тим, хто приїжджає в країну і купує тут будинки, незважаючи на особистості», - сказала британська журналістка Олівія Креллін.

У 2017 році в країні прийняли закон про протидію незаконному фінансуванню, який ще називають «законом про «брудні гроші».

З 31 січня цього року набули чинності його положення, що дозволяють британським відомствам направляти власникам нерухомості, яка дорожче 50 тисяч фунтів, так званий Unexplained Wealth Order - наказ пояснити походження активів.

Якщо раніше правоохоронні органи при пред'явленні претензій повинні були самі доводити незаконне походження коштів, то тепер легальність своїх грошей потрібно доводити власникам.

Правоохоронні органи Сполученого Королівства можуть відправляти UWO без будь-яких доказів про причетність до фінансових злочинів так званим politically exposed persons (особам з політичними зв'язками), їх родичам і знайомим. Стосується це тільки громадян країн, що не входять до Європейського економічного простору.

Якщо підозрюваний не відповідає на наказ або його відповідь не задовольняє правоохоронні органи, вони можуть вимагати конфіскації спірних активів.

У результаті, все частіше в Лондоні виникають гучні скандали навколо нечувано дорогих покупок вихідців із колишнього СРСР. Так, в листопаді суд в Лондоні заарештував дружину колишнього азербайджанського банкіра Джахангира Гаджиєва Заміру у рамках розслідування джерел її багатства. Жінці, яка витратила 16 млн фунтів стерлінгів (близько 20 млн дол) в елітному універмазі Лондона Harrods, загрожує екстрадиція.

«Звичайно, до нинішньої української влади - лояльне ставлення, на відміну від проросійських політиків з України та близьких до Кремля олігархів, враховуючи напружені відносини з Росією. Але в майбутньому не виключені перевірки і тих представників української еліти, яких пов'язують з проєвропейськими силами, але яких теж звинувачують у корупційних зв'язках», - говорить Креллін.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Анатоль_ Показати IP 19 Листопада 2018 15:44
Який порох хитрий
Навуходоносор Показати IP 19 Листопада 2018 16:41
Мой сосед по лестничной площадке недавно сказал замечательную фразу о хитрости нашего нынешнего гаранта: "Якщо всі кажуть, що ти хитрий, то ти вже не хитрий". Это ответ для Анатоль. А еще мой сосед месяц назад объяснил мне, в чем разница между коррупцией в Украине и в России. Цитирую: "Розумієш, крадуть і там, і там. В Англію тікають і ті, і ті, там вони навіть дружать. Але розікрасти Росію неможливо, бо там злодюгам хватить красти ще років на тисячу з гаком. Запаси там такі, що можна спокійно спати президентові. Злодюги там крадуть не такими темпами, неспішно, вони знають, що всім хватить. А наші виродки впевнені, що біля корита вони случайні гості і не надовго, другі голодні свині підпирать, тоже хочуть чавкати. Наші запаси вже майже вичерпались, красти скоро буде нічого. І це добре, бо в Верховну Раду в депутати тоді будуть відловлювати силоміць на вулицях і по магазинах. Як при Андропові в 1984 році. Тоді навіть з кінотеатрів забирали в міліцію тих, хто з роботи тікав фільм подивитись. От тоді, як нічого не стане, то і за голову візьмемося та й збудуємо щось толкове".Такие вот размышления моего соседа деда Василия, с которым я во многом согласен.
Я до Навуходоносор Показати IP 20 Листопада 2018 04:47
тоді Україна буде узаконеною неоколонією.... вже все буде побудовано.. правда в українців ніхто нічого питати не буде. Це вже видно сьогодні тим хто намагається щось зрозуміти.
Навуходоносор Показати IP 20 Листопада 2018 09:26
Замечание до Я: это ведь размышления моего соседа. А с Вами я во многом согласен. Вот только вопрос: а сейчас в украинцев кто-то что-то спрашивает? Дошло до узаконенной дикости: спикер ВР ставит на голосование проваленные законопроекты по много раз подряд, до тех пор, пока не наберется нужное количество голосов. Это и есть методы правления в узаконенной колонии. Первое, что нужно будет сделать новому созыву парламента - это отменить все принятые предыдущим созывом законы и постановления. Они не имеют никакой юридической силы, ибо приняты были под давлением спикера и ставились на голосование многократно, что запрещено РЕГЛАМЕНТОМ, то есть главным внутрипарламентским законом. Любой суд в Европе опротестует законы-опусы, которые напринимали нынешние "грамотеи" и лоббисты коррупции под руководством Парубия.
Игорь Хонда Показати IP 20 Листопада 2018 11:31
Так и есть,все принятое с нарушениями нужно опротестовывать! Но кто начнет это делать,кто сможет?
Навуходоносор Показати IP 20 Листопада 2018 12:08
До Игоря Хонды: проще простого - сможет тот, кто не обещает, а говорит правду, кто имеет не купленный за бабло диплом о высшем образовании (как треть нынешних избранников народа), а настоящий, кто не крестит лоб на людях и не избивает затем ногами своих оппонентов как Парасюк, кто не требует сажать на вилы неугодных, беря при этом за обещанные голоса за нужные законопроекты "зелеными", кто не списывает все провалы в государственной работе на внешние обстоятельства (ведь известно, что плохому танцору всегда кое-что мешает), кто, в конце концов, не растерял еще остатков совести и планирует остаться жить вместе со своими детьми и внуками в этой многострадальной стране. Как говорил одессит Жванецкий, "тщатильнее надо выбирать, ребята, тщатильнее!". Перед тем как идти на избирательный участок голосовать, надо порыскать по инету да разузнать побольше о каждом, за кого ставит "птичку". Да просветить рядом живущих соседей, друзей, которые не дружат с инетом. Рецепт простой, но он требует умственных усилий, а не эмоций с ура-патриотической риторикой. Дело обстоит так: если 31 марта все будут думать эмоциями, а не разумом, то на следующий день первого апреля в День смеха нам уже всем будет не до смеха.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus