USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Як переселенцям проголосувати на виборах

11 Січня 2019 20:39
В Україні 31 березня цього року відбудуться вибори президента, а 27 жовтня — депутатів Верховної Ради. Завдяки постанові ЦВК проголосувати зможуть не тільки близько півтора мільйона переселенців, а й мешканці окупованого Донбасу. Для цього потрібно подати заяву про тимчасову зміну місця голосування.

theБабель пояснює, як це зробити, які потрібні документи, для чого може знадобитися довідка переселенця і чому не варто зволікати з подачею такої заяви.

Як змінити місце голосування?

Для цього потрібно звернутися у відділення органів Державного реєстру виборців та заповнити форму заяви із зазначенням адреси виборчої дільниці, де ви хочете проголосувати. Перелік адрес таких відділень з розбивкою на області та райони розміщено на сайті Центральної виборчої комісії. За більш детальними роз'ясненнями можна звернутися до міської або районної адміністрації.

Подати заяву про тимчасову зміну місця голосування потрібно не пізніше ніж за п'ять днів до дати проведення виборів. Зробити це необхідно в органах Держреєстру особисто — надіслати її поштою або заповнити онлайн не можна. Прийом таких заяв для участі в президентських виборах стартував 31 грудня і закінчиться 25 березня.

Якщо президентські вибори проходитимуть у два тури, то після першого заяву про зміну місця голосування доведеться подавати знову. Аналогічну процедуру необхідно буде повторити і для участі в парламентських виборах у жовтні.

Жителі окупованих територій теж будуть голосувати?

Українці, які наразі мешкають на непідконтрольної території Донбасу або в анексованому Криму, можуть тимчасово змінити місце голосування за такою ж схемою. Але для цього їм потрібно виїхати на підконтрольну Україні територію. Для участі в президентських виборах їм знадобиться перетинати лінію розмежування щонайменше двічі: для подачі заяви та безпосередньо для голосування в день виборів. А у випадку другого туру виїжджати доведеться чотири рази.

З одного боку, це створює додаткові труднощі, якщо врахувати витрати на транспорт і черги на пунктах пропуску з обох боків лінії розмежування. Але, як вважає виконавча директорка благодійного фонду «Восток-SOS» Олександра Дворецька, це потенційно виключає можливість фальсифікації виборів із залученням жителів окупованого Криму і Донбасу. «Нам часто закидають, що, мовляв, так просто взяти та привезти мільйони жителів окупованих територій голосувати за того чи іншого кандидата або партію. Але на ділі організувати логістику підкупу виборців буде дуже дорого».

Які документи необхідні?

Якщо ви хочете подати заяву щодо зміни місця голосування, то вам достатньо мати із собою паспорт громадянина України з пропискою в Криму або на непідконтрольних територіях Донбасу. Додаткові документи для подачі заяви не потрібні.

А точно не потрібна довідка переселенця?

Для кримчан це питання вирішили ще в 2014 році. Для мешканців Донбасу необхідність надавати довідку переселенця для участі у виборах скасували лише в 2018-му. Але у відповідній постанові ЦВК від 5 вересня минулого року йдеться про те, що перелік окупованих районів і населених пунктів Донбасу повинен визначити президент своїм указом. Поки такого указу немає.

«Якщо до органу ведення реєстру приходить мешканець Донецька чи Луганська, то, швидше за все, у нього не будуть просити додаткових підтверджень. Але щодо мешканців маленьких, «невідомих» населених пунктів, то у них можуть виникнути проблеми через відсутність цього указу президента», — говорить Олександра Дворецька. У такому разі довідка переселенця може стати додатковим обґрунтуванням для тимчасової зміни місця голосування, аналогічно процедурі для тих, хто перебуває у відрядженні, працює або навчається в іншому регіоні.

У цьому плані найскладніше буде тим, хто наразі живе в таких «невідомих» населених пунктах на окупованому Донбасі та не отримував довідку переселенця. «Це може стати проблемою, тому що жодних роз'яснень з цього приводу немає. У ЦВК очікують, що президент нарешті видасть указ про окуповані території [Донбасу]. Цей указ уже підготували в Міноборони і подали президенту».

Що робити, якщо мені відмовили у зміні місця голосування?

Варто звертатися до організацій, правозахисників та юристів, які займаються правами переселенців. При цьому важливо, щоб відмову вам оформили письмово із зазначенням її причини, залежно від якої можна вирішити, яким чином її оскаржувати.

Тому Дворецька радить мешканцям та переселенцям з Донбасу не затягувати з поданням заяви про зміну місця голосування, щоб у разі відмови залишався час для вирішення цієї проблеми.

А якщо мені виповнилося 18 років уже після окупації?

Інформація про таких виборців не потрапить до реєстру автоматично, оскільки адресу їхньої реєстрації зазначено на непідконтрольній території. Потрібно звернутися із заявою про внесення себе до Державного реєстру виборців. Для цього може стати у нагоді довідка переселенця.

За словами Дворецької, це питання остаточно не врегульовано. У кращому разі такого виборця одноразово внесуть до реєстру за місцем фактичного проживання, щоб він зміг проголосувати в конкретний день виборів. А потім за ним буде закріплена виборча адреса на окупованих територіях. Гірше, якщо така людина вже отримала ID-паспорт без зазначення місця реєстрації. Тоді вона навіть не зможе оформити довідку переселенця.

Тобто доведеться розбиратися індивідуально в кожній конкретній ситуації. Тому для таких виборців також актуальна порада не зволікати з подачею заяви.

За кого не зможуть голосувати переселенці?

Переселенці з Криму і Донбасу позбавлені права голосу на місцевих виборах, наприклад, міського голови чи депутатів міськради. На парламентських виборах вони зможуть проголосувати лише за депутатів, які обираються за партійними списками, а не в одномандатних округах.

Це означає, що переселенці можуть вплинути на обрання лише 225 з 450 депутатів Верховної Ради. «Ми [переселенці] не можемо голосувати навіть за ту кількість депутатів, якою можуть прийняти рішення. Адже для ухвалення закону потрібно щонайменше 226 депутатів», — говорить Дворецька.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus